CSS Dropdown Menu

Corona-aktuellt:

Torrevieja spårar virus i avloppsvattnet
Med hjälp av senaste teknik kan man nu tidigt upptäcka virusutbrott genom analyser av avloppsvattnet. Analystekniken kallas Covid-19 City Sentinel och är det verktyg Agamed i samarbete med SUEZ, ett företag med 20 års erfarenhet av epidemiologi över hela världen, skall använda i Torrevieja. De genetiska rester av viruset man finner i avloppsvattnet är inaktivt och smittar inte.

depuradora flygfoto.jpg

Avloppsreningsverket i Torrevieja


Torrevieja kommer att delas in i fyra zoner, vilkas avloppsvatten analyseras för sig för att underlätta den precisa spårningen. Genom tidig upptäckt av virusrester kan man förutse ett utbrott innan någon ens visat symptom. Laboratoriet Labaqua kan sedan inom 48 timmar lämna provresultat. Utöver de fyra zonerna sätter man in extra kontrollpunkter vid sjukhus och äldreboenden.
juli 2020


Sedan femte maj har ingen ny coronapatient lagts in på Torreviejas nya sjukhus. Därmed kan de utökade IVA-platserna återställas och sjukhuset börja ta itu med vårdkön, som uppstått pga epidemin.
Fortfarande är smittskyddsreglerna bestående för besökare för lång tid framåt för säkerhets skull.
29 maj 2020


Innan du går ut ...

gaut.jpg

1. Ta på dig en långärmad jacka/tröja
2. Ta av dig örhängen, halsband, armband och sätt upp håret
3. Har du en ansiktsmask, så sätt på den allra sist
4. Undvik allmänna kommunikationer
5. Låt inte hunden komma emot ytor utomhus
6. Använd pappersnäsduka; använd dem för att ta i saker
7. Skrynkla ihop den och kasta i sluten påse i sopkärl
8. Hosta och nys i armvecket - inte i handen eller rätt ut
9. Betala inte med mynt, om så desinficera händerna
10. Tvätta händerna efter att ha rört något föremål eller yta
11. Rör inte vid ansiktet innan händerna tvättats
12. Håll avstånd till andra

När du kommer hem ...

skylt.jpg

1. försök att inte ta i något
2. ta av dig skorna
3. desinficera hundens tassar, om den rastats
4. ta av dig ytterkläder och lägg i tvättpåsen för 60 grader
5. lägg handväska, plånbok, nycklar etc i låda för sig
6. duscha, eller tvätta noga smittutsatta delar av dig
7. rengör glasögon, mobil med tvålvatten eller sprit
8. tvätta med tvättmedel ytorna av det du hemfört
9. ta försiktigt av dig engångshandskar, kasta dem och tvätta händerna
10. total desinfektion är omöjlig, försök minska risken!


Om du delar bostad med någon i riskgrupp eller ev. smittad:

sambo.jpg

1. Sov i enskilda sängar
2. Använd skilda badrum/toaletter och rengör dem med lut
3. Dela inte handdukar, tallrikar, bestick, glas etc
4. Rengör dagligen de vanligaste kontaktytorna
5. Tvätta kläder, handdukar och lakan ofta
6. Håll avstånd, sov i skilda sovrum
7. Vädra ofta!
8. Ring sjukvården om du har svårt att andas + mer än 38 grader
9. Bryt inte karantänens två veckor. I så fall nollställs den.Hur länge överlever smittan på olika ytor?

ytsmitta.jpg

På träytor 4 dygn
På metall - kranar, handtag - 2 dygn
På kirurghandskar 8 timmar
På aluminium 2-8 timmar
På glasytor 4 dygn
På papper och kartong 4-5 dygn
På plast 5 dygn

mars 2020


Vem delar du vägen med?
Under januari 2020 har trafikpolisen i vår provins stoppat bilister enligt följande (för hela comunidaden siffror inom parentes):
23 för att sakna körkort (69)
44 för att köra berusade (111)
3 för att köra vårdslöst (5)
1 för att smita från olycka (1)
februari 2020


Ny kampanj för ökad renlighet efter hundrastningar
Med 22000 hundpåsar och 2000 vatten- och vinägerflaskor att hämta gratis i Ayuntamientots hall, hos Turistbyrån eller djurhärbärget hoppas kommunledningen kunna tvätta bort Torreviejas rykte som lortstad.

kissflaskor.jpg

Flaskorna är hopvikbara och har hänge att fästa på kopplet.


Flaskorna är återanvändbara och skall fyllas med hälften vatten, hälften vit vinäger att slå över raststället. Detta skall minska risken att nästa hund attraheras att kissa på samma ställe, så att säga bryta kedjan för hundnosarnas ”dagens tidning”.
Många hundägare har alltid med sig och använder påse för att ta upp efter sitt husdjur men nu går man alltså ett steg längre med flaskorna, något som skall minska lukten från stolpar och fasader. Det finns också hygieniska synpunkter att man vill hindra spridning av infektionssjukdomar och farliga parasiter.

kisshund.jpg

Okopplade hundar - möjlig "pyjamasrastning"?

Trots tidigare kampanjer har man inte nått alla hundägare och liksom tidigare finns det lagliga sanktioner i form av böter på mellan 100 och 750€. Grannar och turister klagar fortfarande och vad göra med ”pyjamasrastningarna”? Alla måste hjälpas åt att förbättra renligheten och därmed även ryktet – dra dig inte för att säga till!
januari 2020

Lördag 30 november kl.9 – 13 miljöstäddag!
Nedskräpningen, som många turister häpnar över, har uppmärksammats av politikerna sedan många privata initiativ tagit itu med problemet, bland många andra föreningen La Vara – Staven.

calalazorra.jpg

Med stöd av Reciclemos Torrevieja och ayuntamientots miljöavdelning startar en städförmiddag med samling vid Cala La Higuera vid Alfredo Nobel-vägen. Dagens verksamhet börjar sedan vid Cala La Zorra.
För kontakt skriv till asociacionlavara@gmail.com eller via facebook eller instagram @asocilavara.
november 2019


Torrevieja hjälper Bali

Att torreviejaborna är hjälpsamma visar de gång på gång: se hur de samlat pengar till ett handikappat barn i staden (det spanska hjärterummet) liksom ideella föreningar tagit emot barn från Västsahara som sommarbarn.

Nu har personalen på reningsverket, la depuradora de Agamed, på sin fritid byggt ett reningsverk, som skall skickas till en by i Bali, den fattiga indonesiska ön i Indiska Oceanen. Floderna är förorenade, infrastrukturen klen och medel fattas till brunnar för att få drickbart vatten. Hittills har man hällt flod- och regnvatten i plasthinkar, överspända med enkla filter av de naturmaterial man har tillgång till.

baliverket.jpg

Reningsverket på bilden ger 200 l dricksvatten i timmen.

Ett problem var att det saknas elektricitet i byn, snabbt avhjälpt med några solpaneler! Dessutom får vattenverket sandfilter för ett år framåt som en form av garanti för god funktion.

Agamed och staden bistår vid transporten av reningsverket till Bali, närmare bestämt till byn Kelecung i Tegalmengkeb-regionen Tabanan på Bali.

Bernard Van Elmpt, ägare och skapare av den ideella stiftelsen Fundación “Yayasan Sahaja Sawah” är den, som gåvan/reningsverket, överlämnades till. Han berättade att det kommer att försörja 200 familjer med rent dricksvatten varje dag.

Samme man har initierat ett skolbygge i byn, som skall stå klart i februari 2020. Det blir förmiddagsskola för de små 4-6 år och eftermiddagsskola för 7-11-åringarna. I undervisningen ingår också musik, dans, yoga och engelska. Intill skolan finns små trädgårdar, där barnen skall lära sig att odla grönsaker ekologiskt.

skolflaggan.jpg

Skolan skall heta Torrevieja-skolan och på skolgården skall flaggan med Torreviejas symbol vaja!
november 2019


Femhundraårsfestivalen
för den första världsomseglingen sker i form av flera års segelskeppsturné. Närmast kommer de båda skeppen från Sevilla och Almería till Torrevieja, men har tidigare besökt en rad hamnar i övriga Spanien, Frankrike och Italien.

Under åren 2004/2006 fullbordade de sin världsomsegling på 26000 sjömil via 17 länders hamnar. Men turnén har inte slutat med världsomseglingen: man har besökt USA och tiotals länder i Europa som Frankrike, Storbritannien, Holland, Belgien, Tyskland, Litauen och Polen – anlöpt mer än femtio hamnar (dock inga i Norden) och tagit emot tusentals besökare ombord i varje hamn.

Skeppen är givetvis repliker av dem som portugisen Fernando de Magallanes och spanjoren Juan Sebastián Elcano en gång navigerade. Nao Victoria är byggd av pinje och ek, 26 meter lång och 7 meter bred, med fyra master, vilka för sju segel.
Galeón Andalucía, byggd av iroko och pinje, är betydligt större: 55 meter lång, också fyra master med sju segel, vilka har en segelyta på inalles 930 kvadratmeter.

En annan anhalt under 2010 var resan från Sevilla till Expo Shanghai i Kina och 2013 korsade man Atlanten för fyra års uppehåll i Amerika med besök i Santo Domingo, Puerto Rico, USA och Kanada, totalt 70 hamnar.
Bakom festivalen står en stiftelse, Fundación Nao Victoria, som arbetar med restaurering och konservering av historiska båtar. Borgmästaren har fått stöd från stiftelsen för att sätta Torreviejas historiska segelskepp Pascual Flores i sjövärdigt skick igen. Som kan läsas nedan i spalterna har båten vanskötts under en rad år. Dess roll var tänkt som seglande ambassadör för Torrevieja utöver att vara turistattraktion och del i vår flytande museiflotta.
Real Club Náutico i Torrevieja har också startat en världsomsegling fast med modern utrustning. Projektet ingår i de 126 aktiviteter, som planerats för femhundraårsfirandet. Första etappen efter starten den första augusti var Sevilla.
november 2019


El Parking - ny stor nöjesarena i Torrevieja

elparkingoversikt.jpg
Sportstaden skymtar i bakgrunden
Den 19 juli invigdes El Parking i Poligono Casagrande, Torreviejas industriområde. På dess 8000 kvadratmeter ryms fyra pubar med skilda inriktningar, en restaurang på 800 kvadratmeter, en panoramaterrass, en friluftsträdgård, en stor parkering för 300 bilar m.m.

elparking2.jpg

Vår nya borgmästare, årets Saltdrottning, åtskilliga stadsråd och ca 2000 invånare deltog i invigningen till musik av saxofon och fiol och en känd Dj.

valsignelse.jpg
La Matas kyrkoherde välsignade anläggningen, olivkvist i ena handen, mikrofon i den andra.

Vela Beach, som står bakom restaurangerna Barlovento och Vela Beach i Torrevieja, driver sedan länge discoteket Velice i anslutning till El Parking, och nu även restaurang i El Parking.
tradgard.jpg
Trädgård med scen
Det nya nattklubbsområdet – det skall vara öppet dygnet runt – ligger nära marknaden och sportstaden men avskilt från bostäder för att inte störa. Etableringen innebär också 150 nya fasta arbetstillfällen och ca 300 indirekta.
juli 2019


Cykelloppet Spanien runt 2019 med sina 21 etapper utgår från Torrevieja lördag 24 augusti!

Tävlingsarrangemanget har tidigare år snuddat vid staden, senast ”sekundsnabbt” passerat genom den för att i år välja Torrevieja som sitt epicentrum för starten. Slutpunkt är Madrid 15 september.
Detta innebär bråda dagar av förberedelser. Det är mycket som står på spel. Staden kommer att visas upp för 400 miljoner åskådare i 189 länder under två timmar – från etappstarten kl.18.52 till finalen ca kl.20.30. Delsträckan är på 18 km av de totalt ca 400 inom Alicante-provinsen. Bilder från salthögarna, saltlagunen, playorna och strandpromenaderna televiseras och Torreviejas trofasta tävlingspublik likaså.

lavuelta19.jpg

Här hade man tänkt sig en originell start men ändrade den till hamnen för bättre tillgänglighet.


Kommunikationscentrum blir Auditorio och som startpunkt har man återgått till det ursprungliga förslaget vid salthögarna. Målet finns i hamnen vid Marina Salinas invid piren. Där finns bästa synligheten för publik och media och polisen är nöjd med säkerheten och minsta trafikstörningen där. Ca 3000 personer är involverade i själva arrangemanget, som i år går för 74. året med ca 700 tävlande..
juni 2019, uppdat. aug.-19Definitivt slut med lerbadandet i Saltlagunen!
Ett gyttjebad kan kosta mellan 60 upp till 600 euro i böter och både polisen och ett vaktbolag kommer att se till att det lagfästa förbudet efterlevs.
Skälen är flera: utöver miljöhänsyn kan det vara direkt livsfarligt för badare eftersom saltet skördas med automatiska maskiner, som rör sig under vattenytan. Baden praktiseras dessutom inom förbjudet vattenområde.
Man kommer också att kontrollera och bötfälla de turistföretag som erbjuder lerbaden som en attraktion i Torrevieja.
Det har funnits planer på att försöka få avsätta ett litet område i lagunen för lerbad men ansökan har fått blankt nej.
april 2019Saltproduktionen som turistattraktion
Det lilla turisttåget har fått sitt turprogram utökat till att besöka saltfabriken vid de karakteristiska salthögarna, vilken drivs av ett franskt företag.

el tren a la sal.jpg

Detta har nu öppnat sina portar för turistbesök. Via audioguide på tåget får man veta det mesta om saltutvinningens bakgrund, om salinernas flora och fauna, varför de är rosa, vart saltet exporteras m.m.
Man får t.o.m. klättra upp på en salthög, känna på saltet och tåget gör ett särskilt uppehåll för fotografering av det mest spektakulära.
Mellan kl.10 och 20 går tåget varje jämn timme på sin salttur, som tar ca 50 minuter. Startpunkten är snett emot Plaza Waldo Calero med de blå sofforna och vattenfallet.
Biljetten kostar 7,95€ men 6,95€ för pensionärer och barn mellan 2-12 år.
Ursprungligen skulle tåget gå bara under sommaren men det har förlängts t.o.m. november ut och nu fr.o.m. 15 mars är det åter igång.
juli 2018, uppdat.oktober, november, och mars 2019.


Guardia Civil har upptäckt olagliga bostäder

dvs olagligheter beträffande bostäder i form av att de byggts på mark, som inte är klassificerad för bostäder, eller att de byggts om eller till utan tillstånd. Kontrollerade orter har varit Hondón de los Frailes, Confrides, Benifato, Villajoyosa, Pilar de la Horadada, Callosa d’en Sarrià, Orihuela, San Vicente del Raspeig, Petrer och Alicante. Därmed har 22 personer bötfällts enligt en beloppsskala, som går mellan 300€ och upp till 1,5 miljoner euro.
Guardia Civils avdelning SEPRONA har med hjälp av polishelikoptrar spanat av provinsen och gjort 33 inspektioner på misstänkta ställen. I en del fall har det rört sig om byggen på områden, skyddade enligt Natura 2000, fågelskyddsområden, områden av allmänt intresse eller på icke planlagd mark, på vattenskyddsområde, boskapsleder, s.k.vias pecuarias etc.

Polisen uppmanar folk att noga kontrollera det lagliga läget inför köp, byggen, omkonstruktioner och annan användning än för bostad. I värsta fall kan man straffas med fängelse från 1 år och 6 månader upp till fyra år förutom att tvingas riva det byggda och återställa marken.
mars 2019


Tävling utlyst för att försköna stadsbilden
Många murytor i Torrevieja har intressanta och vackra graffitti, andra har klotter. Nu skall 12 lämpliga fasader rengöras från det senare och unga artister tävla om att utsmycka dem med konst.

embellecimiento.jpg

Vilka fasader det gäller kommer att tillkännages av kommunen och artisternas presentationer av sina projekt kommer att sättas upp vid väggarna.
mars 2019


Flera marina reservat planeras i Torreviejas vatten
Marina reservat gynnar fisket, vilket blivit ännu en dragkrok för Torrviejas turismen, senast framhävt vid den stora Fitur-mässan i Madrid. Med hjälp av Universitetet i Alicante, som har en livaktig avdelning i Torrevieja, har en studie utförts. Där rekommenderas två marina reservat: ett i norr vid Cabo Cervera och kringliggande vikar, calas, och ett i söder från Cala Ferrís till Punta Prima. Vattenkvaliteterna är här höga: vid Cabo Cervera 0,72, vilket betyder bra, nära gränsen för mycket bra, och vid Cala Ferrís 0,86, vilket är mycket bra. Som jämförelse kan nämnas att vattnet vid centrum av Torrevieja poängsattes med 0,57, ganska bra.
Även vattnen vid Cabo Roig har utvalts till att ingå i en kedja av marina reservat i Valencia-regionen, vilka därmed tillsammans utgör en marin skyddszon på europanivå.
mars 2019


Torrevieja utvecklas som turiststad

Fitur är en jättemässa för turismen inom hela den spansktalande världen. Fitur 2019 hölls i Madrid 23-27 januari och innehöll några nya sektorer för att utveckla turismen, exempelvis Fitur Gay, Fitur Salud, Fitur Tech, Fitur Know How ocoh de allra senaste Fitur Cinematográfico och Fitur Festivales.

fitur.jpg

Några siffror för att ge en bild av mässans storlek: Fitur 2018 satte rekord med deltagande av 10.190 företag från 165 länder/regioner, 140.120 yrkesrepresentanter och 110.860 besökare. Man väntar sig ökade siffror från årets Fitur.
Vår region Costa Blanca hade en egen avdelning, där också Torrevieja hade sina stånd. Sedan länge pågår en breddning av Torreviejas utbud från det ursprungliga med sol och bad till medelhavsmat, sport, kultur, natur och nu senast fisketurismen. Exempel på satsningar är byggen av flera kulturcentra och av sportstaden, det växande utbudet av gastronomiska erbjudanden under hela året, naturarrangemang av naturparken, besök hos saltindustrin, internationella regattor och fisketävlingar. Sedan gammalt kommer många turister till karnevalen och firandet av Semana Santa, påskveckan, med sina processioner.


Torreviejas gator pryds inför julen
Varje gata i centrum har sin individuella ljusdekoration och skyltfönstren sprakar av juliga inslag. Dessutom har en rad föreningar fått ta hand om var sin gata, som ägnats olika designidéer med färgglada band, paraplyer i julrött etc.

calle.jpg

Några exempel:

ASIMEPP står för paraplyerna på Fotógrafos  Darblade mellan Azorín och gågatan Concepción (den som går från Stora torget rätt ner mot havet).

ALPE-skolans elever kallar sitt bidrag Cuento de Navidad (en julsaga) och kan ses i korsningen mellan Concepción och Canónigo Torres.
Fortsätter man Concepción från Canónigo Torres mot Vista Alegre möter ett snöigt skogslandskap, gjort av plastflaskor! Projektet kallas Reci-Christmas

Alzheimer-AFA-föreningen kallar sitt projekt Tejiendo nuestro mundo (utforma vår värld) och kan ses på saluhallen La Plasas gavelvägg.

Knyppelföreningen (knyppling är en stor hobby i Spanien) visar hängivenheten till sin konst på calle Concordia, förvisso ett stycke längre norrut i centrum.

Föreningen Madridvännerna deltar med Madrids flagga jämte Torreviejas och den spanska på Fotógrafos Darblade. De har också satt upp solfjädrar med symboler för olika stadsdelar i Madrid.

Som synes kan man få se så gott som alla de ovannämnda dekorationerna med bara en kort promenad från Stora torget, allt samlat på de mest centrala gatorna.
december 2018

Årets svenska julgran redan på plats

Sedan sexton år tillbaka har torreviejaborna kunnat glädjas åt en ståtlig julgran på Stora torget, där den har sitt speciella fothål under en lucka i stenläggningen.

julgransresning.jpg

Granen har fraktats genom Europa på ett extra långt lastbils-ekipage och restes med hjälp av lyftkran.

Det är Per Erik Persson, som varje år har skänkt en småländsk gran
för att ge julstämning åt alla nordborna i staden. Dess mer än sex tusen ledlampor kommer att tändas kl.18 på första advent.
Även londonborna har han gett en julgran att placeras på självaste Trafalgar Square.
november 2018

Stor jordbävningsövning inom kort

Torrevieja skall ha en stor jordbävningsövning onsdag 14 november, då ayuntamientots jordskalvsplan med en rad samarbetande institutioner och myndigheter skall testas i ”Gran Simulacro 2018”.

Tisdag 6 november presenteras detaljerna vid en sammankomst i Virgen del Carmen, dit allmänheten har fritt tillträde.

seismograf.jpg

I planen ingår bedömning av skador i hus och infrastruktur i bl.a. skolor, stadsarkvet och hur man skall rädda konstföremål, där Casino blir scenen under övningen. Särskild personal, brandmän, civilförsvar och militär skall delta.

Tisdagens program:

09.15-09.30: Invigning.
09.30-10.15: “Jordskalvsrisken i Comunitat Valenciana”. Profesor D. Sergio Molina. Jefe del Área de Física de la Tierra, de la Facultad de Ciencias de la Universidad de Alicante.

10.15-11.00.: “Specialplanen inför jordskalvsrisken i Comunitat Valenciana”. Dª. María José Crespo. Jefa de Sección de Riesgos Naturales de la Agencia de Seguridad y Respuesta a las Emergencias. Presidencia. Generalitat Valenciana.

11.00-11.30: Paus

11.30-12.00: Presentation av Gran Simulacro Sísmico “Torrevieja 2018”. D. José María Ángel Batalla, Director General para la Agencia de Seguridad y Respuesta a las Emergencias y D. José Manuel Dolón, alcalde del Ayuntamiento de Torrevieja.

12.00-14.00: “Jordbävningen i Lorca  2011 och vad den har lärt oss”. Dª. Sofía González López. Técnico Superior en Riesgos Naturales de la Dirección General de Protección Civil y Emergencias. Delegación del Gobierno en Murcia. Ministerio del Interior. .
november 2018


Stadens inomhusbad åter öppet

Det populära badet är öppet alla dagar utom måndag förmiddag, då det underhålls med bottensugning etc. Priserna blir desamma som föregående säsong: 3€ normalpris, 2€ för pensionärer över 60 år och barn under 15. Det finns också rabattkort: 40 bad för 40€ och för pensionärer 20€.
Öppettider: måndagar kl.15.15 – 21.30, tisdag – fredag kl.8.15 – 21.30 (utan siestastängning), lördag-söndag kl.8.15 – 14.


Bada med hunden
Helgen 27-28 oktober är utomhusbassängen öppen för gemensamt bad för hund och människa!

hundbad.jpg

Fritt tillträde kl.11-14.30.
Givetvis finns det regler: hunden skall ha sin ”dokumentation”, farliga hundar munkorg och koppel, ägaren skall underteckna en ansvarsförbindelse.
oktober 2018


Saltproduktionen som turistattraktion
Det lilla turisttåget har fått sitt turprogram utökat till att besöka saltfabriken vid de karakteristiska salthögarna, vilken drivs av ett franskt företag.

el tren a la sal.jpg

Detta har nu öppnat sina portar för turistbesök. Via audioguide på tåget får man veta det mesta om saltutvinningens bakgrund, om salinernas flora och fauna, varför de är rosa, vart saltet exporteras m.m.
Man får t.o.m. klättra upp på en salthög, känna på saltet och tåget gör ett särskilt uppehåll för fotografering av det mest spektakulära.
Mellan kl.10 och 20 går tåget varje jämn timme på sin salttur, som tar ca 50 minuter. Startpunkten är snett emot Plaza Waldo Calero med de blå sofforna och vattenfallet.
Biljetten kostar 6,95€ men 5,95€ för pensionärer och barn mellan 2-12 år.
Ursprungligen skulle tåget gå bara under sommaren men det har förlängts t.o.m. oktober ut och nu senast prövar man att driva helårstrafik..
juli 2018, uppdat.oktober och november.
Spanska pensionärer på krigsstigen
De med lägst pension får höjt sin pension med 18€ per månad till 622€ men i snitt har pensionärskollektivet fått 0,25% höjning i år medan levnadskostnadsindex ökat med 1,1% och det anser man inte är värdigt: man demonstrerar för pensiones dignas.

pension.jpg

Spanska pensionärer fortsätter att marschera till Stora torget
i Torrevieja liksom till rådhustorgen runtom i Vega Baja
för att demonstrera till försvar för det offentliga
pensionssystemet.
De 2,4 miljoner spanjorer med lägst pension får i år sin pension höjd
med 18€ till 622€ per månad.
maj 2018


Ovälkommen portugisisk armada

På La Matas playa mellan calle Los Europeos och söderut har tio exemplar av den giftiga maneten portugisisk örlogsman påträffats på stranden och ytterligare sex ute i vattnet. Därför har detta avsnitt av stranden stängts av och gul varningsflagga har hissats här och på flera andra stränder.

Så här står det hos wikipedia om den seglande maneten:  
                       

"Blåsmanet (Physalia physalis), eller portugisisk örlogsman, är en manetliknande kolonial organism som tillhör klassen hydrozoer och som företrädesvis lever i tropiska vatten. Arten är ingen manet, utan ett kluster eller koloni av 4 olika organismer med samma genetiska ursprung, så kallade zooider. Den består av en gasblåsa från vilken näringsceller och nässelceller hänger ned.

Längs dess tentakler har den nässelceller som reagerar och skjuter ut sitt gift vid beröring. Dessa tentakler kan bli upp till 50 meter långa, även om omkring 10 meter är den genomsnittliga längden. Den har en blåsa som fylls med gas utsöndrad av ett av djuren och som sticker upp ovan vattenytan och fungerar som ett segel. "Seglet" kan tömmas, för att undkomma angripare, så att blåsmaneten sjunker.

manet.jpg


Gasblåsan kan hos den atlantiska varianten bli upp till 30 centimeter lång, och innehåller huvudsakligen kvävgasoch kolmonoxid men även en mindre del argon.

I fuktigt klimat kan nässelcellerna reagera lång tid efter att djuret är synligt dött."

Det sistnämnda kan också gälla bitar av bränntrådar, som kan ha körts sönder av propellrar etc.
maj 2018


Fel om senaste jordskalvet
Uppgifter om att det skett i havet utanför Pilar de la Horadada på 12 km djup var alltså fel. Rätt är i stället inom San Miguels kommungräns mot Torrevieja väster om AP7 och med styrkan 3.3 och intensiteten IV. Djupet anges till 0, vilket får tolkas som okänt. Jordstöten märktes mest som en explosion och det välbekanta rullande mullret uteblev.

skalv11maj copy.jpg

I svenska kvällstidningar har påståtts att det gett upphov till "kaos i semesterparadis". Av kaos syntes intet men paradis är sant!

Läs mer om jordskalv på http://www.aktivitorrevieja.com/.../jordskalv.php
maj 2018


Torrevieja firade ”Trädens dag”
Detta gjorde man genom att plantera inhemska arter i Parque Natural de Las Lagunas de La Mata y Torrevieja. Planteringen gjordes inom programmet Mare Natura i samarbete med IES Mare Nostrum. Man har dessutom samarbete med arbetslag inom miljöutbildning samt parkens grupp som har hand om skogen. Detta görs för att mångfalden ska öka och ekosystemet ska kunna återhämta sig. Nästan hundra studenter inom trädgårdsutbildning hjälpte till med planteringen som volontärer.

Alla träd som planterades är inhemska arter som har blivit noga utvalda för att passa in i ekosystemet. Man vill gärna att detta ska bli till en ”Trädets fest” som kommer att firas under februari månad varje år.
Vid planteringen har man använt en speciell metod för att kunna ta vara på regn och dagg. Detta är ju en region där det inte faller så mycket nederbörd. De små plantorna behöver också skydd mot växtätande djur, främst kaninerna.

Francisco Martinez, parkens chef, betonar hur viktiga sådana här initiativ är med tanke på vilket torrt område det gäller. Detta arbete kan också öka det allmänna miljömedvetandet. Nu är de små plantorna bara 10 cm höga, men efter ett antal år kommer Parque Natural att vara ett mycket grönare område där mångfalden i miljön har ökat. Detta tack vara det engagemang som har skapats och det arbete som har utförts för att förbättra parkens miljö.

De träd som planterades var espinos negros som är ett slags hagtorn, lentiscos, med ett annat namn mastix, som tillhör familjen sumakväxter, algarrobos, johannesbrödsträd på svenska, coscojas, det vill säga kermesek, samt pinos, furor på svenska.
februari 2018 HT


Sextio fotbollstränare och 100 ledare från Sverige
på besök i Torrevieja

Borgmästaren José Dolón tog emot svenskarna i Hotel Doña Monses stora sal och nämnde den nära och långa relationen mellan Torrevieja och Sverige: det var här turistboomen tog sin början på 60-talet med colonia sueca och här finns över 3000 svenskar bosatta idag.

fotboll.jpg

Slutligen överräckte han ett saltskepp i modell, tillverkat av salt, som en symbol för Torreviejas historia och för saltskeppens färder till Norden med salt för fiskinsaltning.

La Liga Sueca de Fútbol hade sin sammankomst i Sportpalatset och fick förevisat alla de olika anläggningarna i Torreviejas sportstad. De fick veta att de inte var ensamma om att välja Torrevieja med sitt sköna klimat som träningsläger: under februari kommer 450 andra sportutövare i fotboll, handboll, simning och friidrott.

De svenska fotbollsspelarna och delegaterna har bott på Hotel Doña Monse och spelat vänskapsmatcher i La Manga. Representerade svenska lag var bl.a. Östersunds FK, Kalmar FF, Djurgårdens IF, AIK, Hammarby, Malmö FF, Örebro FK.
februari 2018


Torreviejas Auditorium i professionella händer

“Sonora Producciones” är ett företag i Cartagena, som fått kontrakt på drivandet av Auditorio som kulturinstitution. Det löper på två år och kan förlängas.
Så när som på Torreviejas Symfoniorkesters konsertserier med fem konserter per år har den ståtliga lokalen stått tom för det mesta med endast några få inslag av kongresser och udda framträdanden.

När Auditoriet byggdes skedde det på mark, som kommunen 2006 upplåtit för en tid av 15 år, så att år 2021 återgår marken till kommunen från Valenciaregeringen.

Den 16 november invigdes den nya eran med en balettföreställning – Kärlekens trollmakt till musik av Manuel de Falla – och koreografi av Victor Ullate.

Hela programmet kan ses på http://www.auditoriotorrevieja.com och omfattar november 2017  - februari 2018.
På nämnda webbsida köper man också enkelt biljetter över nätet till föreställningarna.
november 2017


Ta H-bussen till nya marknadsplatsen!

Efter starten av nya marknadsplatsen 12 maj har en hel del inkörningsproblem lett till förbättringar, framför allt vad gäller busstrafiken till och från marknaden.

Det är nu tjugominuterstrafik som gäller och tre bussar linje H sätts in medan linje C är det enda alternativet för dem som bor i trakterna av La Mancha- och Baleargatorna, Torreblanca och La Mata.
Därför uppmanas allmänheten att i första hand nyttja linje H, som utgår från Eras de la Sal och väl täcker centrumbefolkningen.

Hållplatserna har också anpassats sedan premiären:

Linje H till marknaden: Eras de la Sal, Hotel Fontana, Patricio Zámmit, stora busstationen, BP vid Apolo.
Första bussen går kl.8 på fredagsmorgonen.

Linje H från marknaden: marknaden, Hotel Juan Carlos mittemot BP, Diego Ramírez vid Domti, Eras de la Sal.


Trycket har varit mycket stort på H-linjen med fler än 1100 passagerare utöver dem som använde C-bussen.
Ännu en åtgärd har varit att lägga till ytterligare ett hundratal parkeringsplatser så att dessa nu närmar sig tusen.
juni 2017Fredagsmarknaden flyttade den 12 maj!
Åratals diskussioner är till ända och 700 stånd öppnade sin kommers på de för ändamålet nyanlagda 80.000 kvadrat-metrarna vid Avenida Delfina Viudes, intill Aqua-parken
och N-332.

12maj.jpg

Det finns sju portar in till området, vilket har försetts med dricksvatten och gatubelysning. Där finns gott om plats för försäljarnas bilar bakom stånden, liksom på annan plats för kunderna. Toaletter finns på tre ställen för både kunder och försäljare.

marknaden.jpg

För att ta sig dit och dän finns såväl taxistation som en särskild bussförbindelse med 30-minutersfrekvens utöver den reguljära stadsbussen C.

marknadskartan.jpg

Torgförsäljarna å sin sida får tillträde till den nya marknadsplatsen mellan kl.4 och 8 på morgonen för att sedan lämna den mellan kl.14 och 15.30. För städningen efter marknaden finns tre containrar. Även toaletterna städas flera gånger under marknadens lopp.
Till övervakningen bidrar polis och civilförsvar.

Således förhoppningsvis slut med ficktjuveriet, som tidigare härjat i trängseln på den tidigare platsen. Invånarna kring denna kan dra en suck av lättnad efter åratals ”instängning” av marknaden, liksom även andra besökare, som fått ta oplanerade omvägar kring det trafikhinder marknaden utgjort.
april 2017

Torrevieja – hundarnas stad

Sedan några år har en kampanj pågått i Torrevieja för att få till stånd en playa, tillåten för hundar. Man har kunnat peka på att sådana gemensamma playor för hundar och hussar/mattar redan finns på en rad håll i Alicante-provinsen, exempelvis i Denia, Jávea, Moraira, Calpe, Benidorm, Villajoyosa, Alicante, Santa Pola, Guardamar och förhoppningsvis nu skulle komma även i Torrevieja.

playaperros.jpg

Det startade med en namninsamling och kommunen ställde sig positiv och har sedan dess stött och blött var den skulle ligga. Det finns en rad små vikar mellan Cabo Cervera och Los Locos man funderat på, liksom ett avsnitt av La Mata, Los Náufragos, Lo Ferrís … Men ännu har man inte kommit till skott, trots löften om att det skulle stå klart i fjol. Beslutet är ändock fattat.

Nu vill man gå ett steg längre: staden skall bli Pet Friendly! Utöver en playa för hundar föreslås en rad butiker i staden tillåta att hundar får följa med in i stället för att sitta knutna med oroliga blickar vid entrén. Material kommer att arbetas fram för att skylta med var husdjuren släpps in. Man hoppas givetvis att denna giv skall gynna turismen i staden och hänvisar till att den redan finns sedan länge i åtskilliga orter i Europa.
Men det lär dröja innan det är fritt fram för hundar på stadsbussarna!
mars 2017


Torreviejas kommunala badanläggningar

Torreviejas fina simhall i “sportstaden” har en pool med uppvärmt vatten och av olympiska mått, som är välbesökt och mycket uppskattad av dem som tränar simning.

utomhuspoolen.jpg

Men som förr eller senare alla pooler började den läcka efter några år och till slut blev det tvunget att stänga för reparation. Kostnaden beräknas till ca 7.200€.

simhallen.jpg

Arbetena påbörjades i mitten av mars men inomhusbassängen kunde inte öppnas förrän i november.

Däremot hoppas man öppna utomhuspoolen senast till 1 juni. Även där har man fått göra en del arbeten, bl.a. byta ut en huvudvattenledning mellan inne- och utebassängerna. Vad gäller utomhuspoolen är det området runtom och dess övre del, som stått för de största vattenförlusterna, och som nu åtgärdas med moderna metoder och material. Likaså reparerar man stengodsets ojämnheter runt poolen, så att ingen längre ska behöva snava.
mars 2017, uppdat. nov.


Symfoniorkestern har fått 2000 CD i gåva

ostgava.jpg

Torreviejas Symfoniorkester har fått en gåva om 2000 cd-skivor av Genoveva Hawkins, änka efter maken Thomas. Denne har skapat sin samling av klassisk musik under många år, perfekt alfabetiskt ordnad, omfattande musik av kompositörer från Albinoni till Wagner. Nu kommer skivorna till glädje för alla inom orkestern, helt enligt donatorns önskan.
februari 2017

Torreviejas brandstation
är sedan i december huvudbrandstation för Vega Baja Sur. Man har tidigare legat som underavdelning till Orihuelas brandväsen. Nu är man frigjord därifrån och har ”stigit i graderna”, medförande ökad resurstilldelning ifråga om både personal och utrustning.

brandstation.jpg

Torreviejas brandstation ligger mittemot varuhuset Habaneras på CV-905, mellan polishuset och återvinnings-
stationen.

januari 2017

Torrevieja deltar i Oslos Reiselivsmesse
Den internationella turistmässan i Oslo 2017 äger rum 13-15 januari och där presenterar sig Torrevieja för första gången. Turistrådet i Torrevieja Fanny Serrano menar att med 731 residenta norska invånare i staden och en betydande andel icke-fastboende samt mässans goda rykte är en representation viktig ur turistisk synpunkt.
Mässan hade förra året ca 40.000 besökare under sina tre dagar.
januari 2017


Club Náutico fyller 50 år

Kungliga segelsällskapet i Torrevieja, Real Club Náutico, firade 50-årsjubileum i början av året.

50ar.jpg

Klubben bildades 1966 och etablerade sig året därpå på den strand som i folkmun kallades  Playa del Bufa  efter fiskaren José Vidal Mercader, allmänt känd som ”El Bufa” (Filuren).
  Vidal var den tredje generationen fiskare vid Playa del Bufa. Han bodde i två sjöbodar mer eller mindre för jämnan med sin hustru och sina fyra barn.

bufa.jpg

Playa del Bufa
där nu Real Club Náutico ligger

Fisket upphörde när Club Náutico tog över stranden. Men tre söner och en sonson Vidal kom tillbaka när de fick jobb på den nya marinan. Sonen Pepe Vidal håller minnet av de gamla tiderna levande och kan berätta livfullt om samtliga fiskarfamiljer som bodde i sina sjöbodar på stranden och om barn och ungdomar som höll till här och dök efter fisk och skaldjur.

Nu, vid 50-årsjubileet, är Club Náutico i Torrevieja en av de största klubbarna i provinsen Alicante. Den har 1900 medlemmar och 570 egna båtplatser plus inhyrda platser i andra marinor.

Klubben driver två seglarskolor och bidrar dessutom till kulturella och andra aktiviteter i Torrevieja. 

Sällskapets frontfigur och klubbmästarinna kallas La Sirena (Sirenen). Inés Mollá, som nu innehar uppdraget, var en av högtidstalarna på jubileumsfesten. Hon efterlyste ungdomligt engagemang och uppmanade yngre kvinnor att kandidera till posten när hennes mandat går ut under året.

Över 300 personer med borgmästaren José Manuel Dolón i spetsen deltog. Dokumentärer visades om aktiviteter under jubileumsåret, som kulminerar med en galamiddag 25 juni 2016.

rcn.jpg

Klubbhuset vid strandpromenaden

Luis Ruiz Ruiz, som ägnat sitt liv åt restaurering av äldre båtar, fick motta en guldplakett – ett nyinstiftat pris – för sitt arbete med segelbåten ”Isola”. Den ägdes en gång av Club Náuticos grundare Thomas Lanzarote. Luis Ruiz har helrenoverat ”Isola” och donerat henne till segelsällskapet.

Operasångerskan  Helena Vallata, sondotter till Club Náuticos allra första sekreterare Rafael Valleta, avslutade sammankomsten med opera- och operettarior. Som slutnummer sjöng hon en habanera tillägnad sin farmor - ”Mitt liv utan dig”. Därefter blev det cava på terrassen!
januari 2016Fler julkrubbor!
När man sett sig mätt på Torreviejas krubba med sina ca 900 små figurer kan man inte långt därifrån se ännu en i Torrevieja. Nyligen öppnades den traditionella julkrubban i Vita kyrkan vid Plaza Oriente.

krubba1.jpg

Även om kyrkan skulle vara stängd kan man lätt se det bibliska landskapet genom de stora hörnfönstren till höger om ingången. Figurerna är betydligt större än dem vid Stora torgets krubba.

krubba2.jpg


Varje ort har sin krubba men en liknande krubba med figurer i stor skala kan man se i San Pedro del Pinatar. Där på Plaza de la Constitución byggs också en omfattande utomhuskrubba varje år, men den brukar invigas först någon vecka före jul, i år den 15 december.

Så varför inte ta en jultur till San Pedro, promenera på dess strandpromenad, kanske ta ett bad i 34-gradigt havsvatten i Thalasia-balneariets stora bassäng, och kröna det hela med att titta på den stora krubban.
december 2015


Spanjorerna får ökad insyn enligt lag
Tillämpningen av offentlighetslagen, som instiftades 2013 i Spanien, är på gång i Alicante. Provinsregeringen har hållit ett tre dagars seminarium, där representanter för lokala och provinsiella myndigheter studerat metoderna för allmänhetens insyn i den politiska och ekonomiska verksamheten, "La Transparencia" på spanska.

Provinsstyrelsen har utlovat allt tänkbart stöd till de lokala myndigheterna för att få igång tillämpningen av lagen. Bland annat startar man en kurs för representanter från berörda myndigheter, ledd av experter på offentlighetsprincipen.

För den som vill se en sammanfattning av lagen i original: http://transparencia.gob.es/es_ES/portal-de-transparencia-de-la-age/guia-del-ciudadano

Detta är inget mindre än en revolution fyrtio år efter Franco-diktaturen!

Offentlighetsprincipen har funnits i Sverige sedan 1766 och regleras i Sverige i grundlag.
november 2015
Den som inte tidigare sett en katolsk kyrkogård vid Allhelgona kan passa på nu!


Till Allhelgonahelgen ordnar kommunen bussar
till kyrkogården/begravningsplatsen i Torrevieja
torsdag 29 – söndag 1 november enligt följande tidtabell:

Torsdag-fredag-lördag 29-30-31 oktober:

till kyrkogården kl.9.30, 10.30, 11.30, 16.15, 17.30
åter från kyrkogården kl.10, 11, 12, 18.

Söndag 1 november:

till kyrkogården kl.8.30, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 17.
åter från kyrkogården kl. 9.30, 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 16.30, 17.30, 18.


Hållplatser:
1- Plaza de María Asunción
2- Colonia de San Esteban, Bloque 3 (Bar Manolo)
3- Plaza de la Constitución (busshållplats vid Stora torget)
4- Tele Torrevieja, San Policarpo nr 41
5- Ambulatorio Acequión. Urbano Arregui nr 6 (busshållplatsen vid vårdcentralen)
6- Cementerio Municipal de Torrevieja (begravningsplatsen)

I kyrkogårdens kapell hålls Santo Rosario kl.16, följt av mässa kl.16.30.

29 oktober 2015
Premiär för Torrevieja som kryssningshamn

amadea.jpg

Tisdag 22 september vid 16.30-tiden får vi se ett jättefartyg ankra utanför Marina Salinas kaj.

Ca niohundra personer finns ombord, varav drygt sexhundra passagerare. Dessa kommer huvudsakligen från Tyskland, Österrike och Schweiz, mestadels pensionärer. Ombordspråket är uteslutande tyska.

Torrevieja ingår i rutten, som startade 10 september från Bremerhaven och går via Elbe – Hamburg – Portsmouth – Scilly-öarna – Bordeaux – Bilbao – Lissabon – Tanger – Torrevieja – Palamos på Costa Brava – franska kanaler via bl.a. Montpellier och Nîmes till sluthamnen Nizza, som nås 27 september.

Besöket blir kort och kommer att ägnas exkursioner inåt landet för dem som så önskar per bussar, vilka skall återvända vid ca kl.21.

Men alla far naturligtvis inte iväg utan gissningsvis något hundratal kan föredra att promenera på strandpromenaden och ta det lugnt i land. Just dessa är köpmännens och barägarnas chans vid denna premiärkryssning till Torrevieja. Man hoppas kunna ge ett så gott intryck av vår ort som bara är möjligt för att kryssningsfartyget i Phoenix Reisens regi skall följas av flera.
Läs mer

september 2015


Lördag-söndag 29-30 augusti på stadens gator
Cykelloppet Spanien runt ankommer lördag 29, kör vidare söndag 30 augusti.
Torrevieja är etappmål för cykelloppet Spanien runt, Vuelta Ciclista a España, för första gången under dettas 80-åriga historia.
Närmast kommer de tävlande cyklisterna från Murcia under lördag 29 augusti. Vid tidigare lopp har man farit Torrevieja förbi på N332.

Från Torrevieja startar man kl.13 vid Hombre del Mar-statyn vid strandpromenaden söndag 30 augusti sina 168,3 km till nästa etappmål, la Cumbre del Sol, nära Benitaxell. Det är loppets nionde av de 21 och det enda som som genomfar Alicante-provinsen från kust till höga berg. Hela loppet pågår 22 augusti med start i Puerto Banús och mål i Madrid 13 september.

För karta över etapperna se
http://www.esciclismo.com/especiales/vuelta_
espana/etapas.asp#Etapa_09

För en video över etapperna se
http://www.dailymotion.com/video/x30q25p_
recorrido-route-la-vuelta-a-espana-2015_sport

augusti 2015

Hospital Quirón Torrevieja
lanserer ny ambulansetjeneste


ambulanse.jpg

Denne ambulansen skal ha en topp moderne støtteenhet
for å kunne opprettholde liv.


Med dette  starter Hospital Quirón Torrevieja  en ny og avansert ambulansetjeneste. I ambulansen følger et team bestående av leger, sykepleiere og profesjonelle ambulansearbeidere  som skal gi grunnleggende livredning, Soporte Vital Bȧsico (SVB). I tillegg til materiell og ulike medikamenter for pasientbehandling har gruppen til hjelp ny teknologi, som blant annet  inkluderer en defibrillator til bruk ved hjertestans og en transportabel pustemaskin.

Den nye ambulansen som Hospital Quirón lanserer, er altså et kjøtetøy av type Unidad de Vigilancia Intensiva (UVI), designet for å håndtere alle typer kriser og ulykker. Den er utstyrt med alle apparater som finnes i akuttmottaket på et sykehus. Når det melder seg ulike behandlingsbehov, skal ambulansen også brukes til overføring av pasienter mellom sykehus.

Ved å tilby befolkningen en fullpakket  tjeneste for øyeblikkelig hjelp, har Quirón tatt et nytt skritt i retning mot både styrket beredskap og bedre kvalitet i pasientbehandlingen.
Den regionale direktør for Levante-området i Quirón Hospital Gruppen, Rafael Giménez, understreket også "viktigheten av å levere kvalitet til befolkningen i Vega Baja med den hengivenhet og krav til god tjeneste som preger Quirón Hospital Gruppen".

(Påminnelse fra  Aktiv i Torrevieja: Les om “Hjärtattack” og “Hjärnblödning” under  “Prakt Tips” ).
maj 2015
Eras de la Sal blir en del av strandpromenaden

Paseo Vista Alegre skall förenas med paseo Maestro Velero via en trappa och en ramp på grund av den stora nivåskillnaden. Själva träbryggan ut i vattnet skall förbindas med Avenida de Faleria. Man kommer på så vis att kunna nå den förlängda strandpromenaden via den gamla porten från Vista Alegre, via Avenida de Faleria och så direkt till träbryggan. Arbetena skall sättas igång under 2016.
Det hela ingår i strävandet att dra ut strandpromenaden vidare söderut mot Mar Azul.

eras1.jpg

På skissen ovan ser vi gatan mellan busstationen och den gamla saltadministrationens hus, varifrån en förbindelse leder ut mot vattnet.

eras2.jpg

Skissen visar vyn söderifrån.


eras3.jpg

Skiss i flygfotoperspektiv.

april 2015


Badvakter under påsken
Sommarvädret har slagit till med temperaturer på 24 grader och playorna fylls snabbt.
Därför har man anslagit närmare 32.000€ för att bevaka dem under påsken, då så många besökare kommer till stan för att njuta av soliga playor på dagen och se processionerna på kvällen. Mellan 28 mars och 6 april kommer badvakter att finnas på playorna kl.11-19.
mars 2015


Torreviejas planer för att utveckla staden inför 2020 och 2035

Genom initiativet Torrevieja it2020, vilket innebär en portal för samverkan med medborgarna, vill man utveckla Torreviejas hållbarhet inför framtiden.
Nu under våren 2015 och fram till september ägnar man sig åt att utforma målsättningen i varje detalj. Allmänheten kan gå in på portalen på följande adress:

http://www.torreviejait2020.es/

Direktadress till dess forum: http://foro.torreviejait2020.es

Inom kort skall en tredje portal öppnas för allmänhetens frågor, Encuestas it2020.

Under juli och september planeras två-dagars- konferenser i Virgen del Carmen för att diskutera målen med portalerna och komma med förslag. Redan nu kan man registrera sig för deltagande. Resultaten av konferenserna kommer att publiceras under rubriken Entrevistas it2020 på huvudsidan.

Stadens utveckling på kort sikt ligger under it2020. Det långa perspektivet 2035 sammanfaller med Europas horisont 2035.
mars 2015


Torreviejas kattkolonier
har nog inga turister undgått att lägga märke till. Förr var de en sevärdhet vid pirfästet, där de bodde under promenadens plankor och matades av spanska djurvänner. En razzia gjorde slut på den kolonin och därefter kunde man se katter sitta troget väntande i närheten av alla metspöfiskarena utefter piren.
På många andra håll i staden såg man matfat instuckna under inhägnaderna runt ödetomter och katter, som slank ut och in under dessa. Somliga unga katter var ytterst magra och såg ut som gjorda av piprensare.

Kommunal gatukattsplan
Nu har stadens vildkatter fått ett eget kommunalt åtgärdsprogram, benämnt CES (capturar, esterilizar, soltar = infånga, sterilisera, släppa ut). Man har beräknat att det rör sig om ca 600 katter. Men utan katter kommer råttorna på bred front ...
Stadsrådet Mamem Mateo, som förestår djurhållningen i Torrevieja, och flera andra frivilligföreningar som Adopta un Amigo, Nuhun och Animalistas Torrevieja står bakom stadens nya syn på katterna.

kattunge.jpg


Ett avtal har ingåtts med en veterinärklinik om 120 sterilisationer av katter per år samt torrfoder för att mata dem. Man har startat med två zoner: hamnen och Acequión.

Böter för att mata gatukatter
Enligt Torreviejas regler för djurhållning är det bötesbelagt att mata hemlösa katter, men nu har organisationerna och kommunen enats om att särskilda kattmatare skall få ett tillståndskort av kommunen. Den som vill bli kattmatare kan vända sig till proyectocestorrevieja@gmail.com eller via facebook: coloniagatosTorrevieja.
Arbetet med gatukatterna finansieras huvudsakligen genom insamlingar av de ovannämnda föreningarna.
mars 2015


Torreviejas naturpark städas på lördag
21 februari med start kl.10.30

Tre frivilliga organisationer bildar basen i städlaget: AKI Torrevieja, föreningen Rutas y Caminos de la Sal och vandrarföreningen “Andar por Andar”.
Första område att ge sig i kast med blir El Chaparral, som ligger mellan de två lagunerna. Här planterades på femtiotalet pino blanco och pino piñonero.  Detta är ett för många arter viktigt avsnitt av parken och en städning gynnar den biologiska mångfalden och ekosystemen där.
Byggvaruhuset AKI i Habaneras bidrar med nödvändigt material och de båda vandrarföreningarna förenar nytta med nöje genom att genomkorsa parken och samla in sopor.
Alla som deltar får frukt och vatten som tack för insatsen. För att delta skall man anmäla sig per e-post till parque_lamata@gva.es  eller ringa 966 920 404.


Kinesiskt mäklarkontor i Torrevieja

En spansk mäklare från Madrid, Teresa Niebla, med 14 års erfarenhet bakom sig, har tillsammans med två kinesiska kolleger med mångårig erfarenhet från Kina och Barcelona, Conqgian Liu och ChangYu Bao, öppnat den första kinesiska fastighetsbyrån i Torrevieja. Den ligger på Av.Alfred Nobel nr 87 och heter Vip Home.com.

Valet av Torrevieja var inte svårt: här finns ett idealiskt klimat, badstränder, kultur, natur, gastronomi, handel och ett varierat nöjesliv. Man kommer att arrangera visningsresor från Kina, så snart kommer vi att få se köpsugna kinesiska turister på rundtur i vår stad.
jan 2015


Wi-Fi åt alla!
Torrevieja kommun kommer att på prov under ett år lägga ut wifizoner att nyttjas för medborgerlig säkerhet och liknande tjänster.

I en andra fas skall wifi bli helt fritt och nå ut över en rad centrala platser i staden: Stora torget (Plaza de la Constitución), strandpromenaden därnedanför (Paseo Vista Alegre), torget framför Vita kyrkan (Plaza de Oriente), torget i La Mata (Plaza de Encarnación Puchol) och området runt sportstaden (campos de deporte cercanos al Palacio de los Deportes “Infanta Cristina”).

Under turistbadsäsongen erbjuder man under fyra sommarmånader wifi på de stora playorna Playa del Cura och Playa de Los Náufragos.

Redan nu finns det gratis tillgång till det kommunala wifi-nätet hos biblioteket, Virgen del Carmen, turistbyrån m.fl.
jan 2015


Cykeltävlingen Spanien runt
- Vuelta Ciclista a España 2015 –
går för sjuttionde gången i höst. Den har tidigare passerat Torrevieja tiotals gånger men i år är det första gången någonsin som en start utgår härifrån.

vueltaciclista2015.jpg

Loppet är uppdelat i 21 etapper mellan 22 augusti och 13 september. Den 30 augusti sker starten av den nionde etappen i Torrevieja.
De tävlande cyklisterna kommer till Torrevieja från Murcia och fortsätter till Cumbre del Sol i Benitaxell.
Club Ciclista Torrevieja gläder sig åt evenemanget i sin stad.
jan 2015


En hantverkstradition

som bevaras av ungdomen i Torrevieja är att utföra saltskepp
i salt. Det är en omständlig procedur och sådana skepp, populära som gåva från Saltstaden, kostar en rejäl slant. Nyligen avgjordes en tävling i denna konst och i att göra sjömansknopar på en tavla, i en av stadens skolor, där man håller kurs i ämnet.

saaltskepp.jpg

Flickorna knep alla tre priserna i knopar, liksom de två första i fråga om saltskepp. Den entusiastiske läraren Manolo “el Pijote“ fick sin välförtjänta del av äran för denna kulturgärning och för de goda resultaten.
Se ett fotoalbum här:
www.facebook.com/media/set/?set=a.506905439451652.
1073742594.108796359262564&type=3


dec 2014


Torreviejas Universitetssjukhus prisbelönt
Torreviejas nya sjukhus, som nyligen utsetts till universitetssjukhus, har genom åren samlat på sig en rad utmärkelser, mer än något annat i hela Valencia-autonomen.
Nu senast har man fått fyra av de nio, som fördelats inom Valencia-regionen inom programmet TOP20. Detta program är den enda referens som finns på nationell nivå för att jämföra sjukhusen sinsemellan.
Sjukhusen bedöms av TOP20 enligt en rad parametrar. Avsikten med programmet är att man hela tiden skall kunna följa var och hur förbättringar sker och skall kunna ske – ett styrmedel för allt bättre kvalitet.
nov 2014


Björn Sandström ny honorärkonsul i Torrevieja
UD har utsett Björn Sandström till ny svensk konsul i Torrevieja för en fyraårsperiod från 1 oktober 2014. Han efterträder Enrique Lorca Gambín, som vi ofta sett representera Sverige vid olika offentliga högtider, exempelvis vid Europadagen på torget o.likn. Han var inte svensktalande medan Björn Sandström är spansktalande efter så många år i Torrevieja. Där har han bott ända sedan 1988 och sedan 1993 driver han sitt företag Scandinavian Management till hjälp för nordborna på orten.

Klienterna behöver inte vara oroliga för att förlora sitt ombud genom utnämningen. Konsulatet fortsätter som förut med sin personal och Björn Sandström gör detsamma med sitt kontor. Uppdraget som konsul sker mer ”bakom kulisserna” för klienterna.
Det nya konsulatet invigs inom kort i närvaro av den svenska ambassadören från Madrid Cecilia Julin, vår borgmästare Eduardo Dolón och en rad borgmästare från intilliggande orter.

nyakonsulatet.jpg

Torreviejas konsulat är därmed flyttat till nyinredda ljusa lokaler på Ramón Gallúd nr 39, bara ett kvarter norr om det stora torget med kyrkan och ayuntamientot. Där tar Caroline Lamenoise emot oss med våra ärenden som levnadsintyg m.m. precis som förut.

caroline.jpg
okt 2014


Tangokurs i Virgen del Carmen

Marilú Fischer är tangodrottningen, som varje år besöker Torrevieja för att sprida sin dansglädje. Hon ger en veckolång kurs, där första kursdagen tisdag den 12 augusti ger en gratis prova-på-lektion i tango, bachatango och salsa.

marilu.jpg

Kursen fortsätter sedan till lördag den 23 augusti, då man har kursavslutning i form av en föreställning i Virgen del Carmen, koreograferad och iscensatt av den argentinska koreografen Marilú Fischer.
Det är frivilligt för kursdeltagarna att spela med i den men de flesta brukar gå in för det med liv och lust!
Marilú Fischer erbjuder också privatlektioner från den 12 augusti i ovannämnda rytmer – ta kontakt  via Virgen del Carmen eller webben.
juli 2014Nästa Madrid?

Expressbussen till Villena för vidare färd per AVE-tåg till Madrid såg ut att äntligen kunna starta den 15 juli. Men det blev först den 8 augusti!
Utgångspunkt är busstationen Eras de la Sal i Torrevieja. Det blir bara två turer per dag till och från Villena för vidare färd till Atocha-stationen i Madrid under den första tiden. Man startar kl.9 från Torrevieja och kl.16 från Madrid och priset är 66€.
Bussbolaget ALSA har kontrakterats och kör från både Torrevieja och Benidorm till Villenas AVE-tågstation.

villena.jpg


I pressmeddelandet i juli fanns en liten brasklapp angående startdatum: försåvitt inte något administrativt ”papper” fattas.
Ursprungligen hade man hoppats få igång trafiken till påsk men till 8 augusti var således alla tillstånd i hamn.
aug 2014


Miljövänligt nytillskott

Den senaste satsningen i ”återvinningsfamiljen” är att samla in matolja, eftersom en liter matolja i avloppet kan förstöra tusen liter vatten, som annars kunnat renas och återanvändas i vårt torra klimat, måhända inte till dricksvatten men för parkbevattning etc.

Mineraloljor, som lacknafta – aguarras – och andra giftiga lösningsmedel skall som förut lämnas till Ecoparken intill brandstationen mittemot Habanerasvaruhuset på Crevillentevägen.

miljorad.jpg

Här har en oljeflaska tillkommit till raden av glasiglo, pappers- resp. plaståtervinning och längst bort i raden sko- och klädinsamling.oljeskylt.jpg


Instruktionen på den orangea jätteflaskan visar att man skall samla sin använda matolja efter stekning, fritering etc. i en plastflaska, som sedan läggs i insamlingskärlet.
maj 2014Torrevieja bereder sig för vårregnen


spolning.jpg

Nattetid för att inte störa trafiken - men kanske sovande invånare? – spolar man Torreviejas dagvattensystem. De främst berörda områdena är strandpromenaden vid Hombre del Mar, statyn vid pirfästet, och saltbandet samt i La Matas lägre regioner. Man har nu gjort upp ett program för kontinuerlig genomgång av systemet och kontroll av de särskilt utsatta ”flaskhalsarna”.
mars 2014

Habaneras sprids i världen

cervantes.jpg

Cervantes-institutet är en spansk institution, vars uppgift är att sprida det spanska språket och den spanska kulturen till omvärlden. Nu har Torrevieja ingått ett samarbetsavtal med Cervantes-institutet i Madrid med sikte främst på 60-årsjubileet av Torreviejas internationella habanerastävlingar, som sker sista veckan i juli 2014. Avtalet firades med en direktsänd konsert med ett tiotal habaneras, framförda av solister och kör från Torrevieja.
Läs mer på http://www.cervantes.es.
mars 2014Gasen kommer till Torrevieja
Nästan 97000 hushåll i Torrevieja kommer att få gas per ledning till sina hem. Redan sedan i höstas har man sett gasledningar läggas ner utefter gatorna i exempelvis Los Balcones. Hela 45 kilometer ledning till en kostnad av sju miljoner euro kommer torreviejaborna till del och förenar dem med 41 andra kilometer ledning för 5,8 miljoner euro med Orihuela, Redován, Benejúzar, Algorfa, Benejófar och Los Montesinos.

Det är fråga om naturgas, vilken sparar upp till 40% i energikostnad till stor nytta även för företag som hotell och restauranger samt institutioner som sportpalatset med dess uppvärmda olympiska bassäng och skolorna i centrum.

naturgas.jpg

Det är inte en slump att man börjat i Los Balcones med de första tre kilometer gasledning för här finns det nya sjukhuset att försörja med ekonomisk energi. Man fortsätter sedan längs calle Rafal genom centrum fram till Vial de Ronda-calle Soria nära La Mata.

För att vara ett fossilt bränsle är naturgasen miljövänlig och anses vara en konkurrenskraftig framtidssatsning för industri och marknad liksom den kan öka komforten i hemmen.

Gasföretaget heter Gas Natural Cegas och förser Valencias comunidad med gas från Gas Natural Fenosa. Det senare har funnits i regionen sedan 160 år och har 644.500 leveransställen och 7810 km ledning. Redan förser man 198 orter i Comunidad Valenciana med naturgas.
februari 2014


Expressbuss till AVE-tåget
Framtidsdrömmen om en bibana Alicante-Torrevieja är förvisso under utredning och viss planering men kanske visar den sig till slut alltför kostsam för att kunna förverkligas under det närmaste decenniet.

Då är lösningen med en expressbuss av samma typ som mellan Torrevieja och Alicantes flygplats billig och realistisk. Vid den stora turistmässan i dagarna i Madrid – FITUR – hoppas Costa Blancas turistråd kunna presentera en överenskommelse av det slaget. Det skulle öppna nya möjligheter för turismen och för många madridbor att nå sin sommarbostad i Torrevieja snabbt och bekvämt över veckosluten. Och vi torreviejabor skulle komma till Madrid på ca tre timmar!

Expressbussen skulle gå mellan Torreviejas Eras de la Sal och AVE-stationen i Villena alternativt i Alicante.
Vi har goda erfarenheter av flygbussen och väntar nu ivrigt på tågbussen!  
januari 2014


 

 

Torrevieja visar ekonomisk tillväxt under 2013
Antalet tillstånd för nybyggnation har nästan fördubblats jämfört med förra året, likaså nyetableringar av små företag. Man möter det kommande året med tillförsikt om ökad ekonomisk tillväxt och stabilisering i Torrevieja, vilka tillsammans med turismen kanske kommer att uppfylla borgmästarens tidigare stolta målsättning: ”Torrevieja skall vara en av de första att ta sig ur krisen!”
december 2013


Satsningen på turismen dubblas år 2014
Ryska turister
Hela 1.225.000€ har satts av för turistvärvning och av dessa går inte mindre än 400.000 till att locka ryska turister till Costa Blanca. Tidigare har under flera år delegationer sänts från Torrevieja till Sankt Petersburg och Moskva med motsvarande svarsvisiter just för att arbeta upp den ryska turistmarknaden. Och man tycks ha lyckats för överallt hör man nu ryska talas, ser ryska reklamskyltar och mäklarfirmor och kan handla äkta smetana i ryska mataffärer.

Turistmässor
Av de återstående ca 600.000€ ägnas drygt 350.000€ åt deltagande i en rad internationella turistmässor som Berlins ITB-mässa, Intorumarket och MITT i Moskva, World Travel Market i London, Reiseliv i Oslo m.fl. En del medel är också avsatta för s.k. fam trips – kortresor för turistanställda för att de skall få en glimt om vad de arbetar med – till länder som Tyskland, Danmark, Belgien, Norge, Holland, Storbritannien, Irland och USA.

Fitur i Madrid
Även de nationella mässorna som t.ex. Fitur, SITC och Expovacaciones tilldelas 280.000€ medan 15.000€ går till främjande av lokal turismen i form av utbildningsdagar för turistpersonalen.

Samordning inom provinsen
Stöd till alla de lokala ayuntamienton, ca 80 orter, har stor vikt: man har höjt summan från 150.000€ till 200.000€. Pengarna går till hur guider och broschyrer bör utformas och inte minst till samordning och integration mellan de olika orterna i provinsen. Man skall framgent kunna få upplysningar om Valencia i Torrevieja och vice versa!

Turistapplikationer
En annan stor post är satsning på elektroniska applikationer inom turismen – hit går 150.000€ - ytterligare 230.000€ satsas på provinsens olika turistförbund.

Habanerastävlingarna får stöd
Diverse föreningar är heller inte lottlösa som filmfestivalen i L’Alfàs del Pi, Certamen Internacional de Habaneras y Polifonía de Torrevieja, Jazzfestivalen i Jávea, Castell de L´Olla och Fogueres de Sant Joan.
december 2013


Frysta skatter

Den glada nyheten först: att samtliga skatter fryses för år 2014 är inget aprilskämt. Det tillkännagavs den 8 november från Ayuntamientot. Och inte nog med det – IBI, Impuesto de Bienes Inmuebles, - vilket betyder fastighetsskatten, kommer att sänkas år 2015.

Så de dåliga nyheterna: skatten för nya projekt höjs med 8,06% och begravningskostnaderna med hela 95,52%, vilket beror på att Torrevieja valts av folk från närliggande orter med högre sådana avgifter.
Ändå täcker avgiften i Torrevieja fortfarande efter höjningen till nästan det dubbla bara 25% av den verkliga kostnaden.
Övriga kommunala avgifter förblir oförändrade eller höjs med 0,3% i enlighet med KPI.
nov 2013


Hundtävlingar i Agility 5-6 oktober
De årliga hundtävlingarna i agility äger rum kl.16 lördag 5 oktober och från kl.9.30 söndag 6 oktober.
Man håller till på fria områden i El Limonar, där man satt ut banor.
Mer information på  info.agilitytorrevieja@gmail.com
http://www.agilitytorrevieja.es 
eller per telefon på engelska  635 413 031


Gör din röst hörd - om än på engelska!

Medborgarnas brevlåda – el buzón ciudadano – är ett initiativ för bättre kontakt mellan styrande och medborgare, som togs i Valencia 2009. Då gällde det att kunna göra sig förstådd på spanska men nu har den öppnats även på engelska.
Adressen är http://www.buzonciudadano.gva.es

Hit kan man vända sig med förslag, göra inlägg i politiska debatter och genom denna mötespunkt på nätet bli en medarbetare för sin kommuns förbättring.Man kan antingen endast förhålla sig som observatör och nöja sig med inblick eller så kan man skaffa sig ett konto i brevlådan och därmed vara berättigad till aktivt deltagande.Enligt brevlådans ämnesbeskrivning måste förslag vara rimliga och genomförbara. Givetvis gäller sedvanlig internetetik ang. personangrepp och stötande innehåll etc.
sept. 2013


Det nya turistcentret ersätter både det gamla och Amics
Fredag 14 juni invigdes det nya turistcentret på Vista Alegre och ersatte därmed både den lilla turistkiosken vid Plaza de Capdepont liksom även det på Alto de la Casilla, som sedan en tid är säte för kommunens handels- och hotellrörelsekontor.

Det nya turistcentret i den tidigare restaurangen Miramar har fått sitt utomordentliga läge vid Vista Alegre tack vare olika markavståenden från bl.a. generalitatets hamnstyrelses sida. Det ligger mitt mellan det traditionsmättade Eras de la Sal och Real Club Náutico och är utrustat med den senaste digitala tekniken för sina besökare.
Utöver turistkontor ryms här Amics, kommunens avdelning för att hjälpa utlänningar tillrätta med Graham Knight och Rosario Chazarro i spetsen. De har fått flytta hit från sitt tidigare kontor i hörnet söder om kyrkan.

Till invigningen kom en rad medlemmar av valenciaregeringen, som också för första gången skulle hålla sitt veckomöte i Torrevieja under ledning av sin president Alberto Fabra. Det är en ny giv med att närma sig provinsen i decentraliseringsanda.
juni 2013


Höga UV-index under sommaren
Höga UV-index väntar de närmaste dagarna - 10-14 juni - enligt Torreviejas egen vädertjänst Proyecto Mastral.
Då gäller det att skydda huden med solkräm för både UV-A och UV-B och med god skyddsfaktor. Värsta tiden på dagen är mellan kl.11 och kl.15.
Och solhatten på! Man behöver inte vistas i full sol för att få en vacker hudton. Det går lika bra i skuggan en solig dag. Och tränger igenom en T-shirt. En solbränna som inte flagar …
Enligt en hudläkare har varje individ sin UV-kvot, vilken är livsvarig och inte förnyas för varje sommar som man kanske tror. Så till dina tidigare solbad ända från barndomen läggs också årets brunbränna.
Naturligtvis är det risken för melanom som ligger bakom alla försiktighetsmåtten.
Solen är faktiskt ett "kärnkraftverk", om än på avstånd, som kan ge strålskador.
juni 2013


Pintura Rápida tillbaka 2 juni!
Tävlingen går nu för 21. året och innebär att man skall måla ett Torrevieja-motiv efter eget val men det skall bli klart på 3 timmar.

pintura.jpg

Ovan ses en målare från förra året framför sitt motiv - Stora kyrkan på torget.


Priserna är 1000€ till förstapristagaren, 500€ till andra och tredje. Förra året lockades ett sextiotal målare från hela landet att komma till Torrevieja och pröva sin lycka. Teresa Durá Sepulcre vann.

Så här går det till - allt på en enda dag:
Söndag 2 juni samlas målarna i Virgen del Carmen kl.8.30-10.30 för att skriva in sig i tävlingen och få sin duk förberedd. Man måste ha fyllt 18 år för att få delta. Man skall stå i det fria framför sitt motiv (får alltså inte måla av ett foto el.dyl.). Inlämning av alstret, endast ett, högst 120 cm, osignerat, sker kl.13-14 i Virgen del Carmen. Juryns utslag tillkännages kl.18, varefter prisutdelningen sker. Vinnarnas tavlor ställs sedan ut i Virgen del Carmen tillsammans med ett urval av de övrigas månaden ut.
maj 2013


Shoppa och låt dig underhållas på lördagarna i centrum!

En rad butiker håller öppet till sent på de kommande lördagarna 18 maj, 8 och 22 juni – en giv som har prövats förr med stor framgång till glädje för de små butikerna, de som gör vår stad levande. De ställer upp med rabatter på olika varor samtidigt som det pågår roliga arrangemang på gatorna runt samt på Stora torget.
maj 2013Gröna korridorer: Allmänheten bjuds in att tycka till
Torrevieja har planer på att förena olika rekreationsområden med stigar, som man kallar Gröna korridorer. Den första öppnas i april och förbinder Albentosa bredvid Cementerio i Naturparken med La Hoya intill den nya turistbyrån på Alto de la Casilla, höjden nära fd. San Jaime, numera Quirón-sjukhuset.
Även vid Albentosa skall det skapas nya fritidsområden och man har tre alternativ för utläggningen av den Gröna korridoren till det framtida La Hoya, där man hoppas allmänheten skall vilja bidra med idéer om dess utformning. Totalt kommer staden ha ett grönområde på 500.000 kvm genom förbindelsen mellan La Albentosa och La Hoya.
Den nya planen för den Gröna korridoren ställs ut på kommunens stadbyggnadskontor och på webben www.torrevieja.es. Där kan man ge sitt bidrag genom att fylla i enkäter.
Totalt 85 km gång- och cykelbanor som skall öka tillgängligheten till trakterna kring lagunerna finns i kommunens planer.
mars 2013


Fjorton kilometers obruten strandpromenad
mellan Punta Prima och Puerto Romano de La Mata
Ännu ett steg på vägen i rubrikens målsättning om en så lång ”grön korridor” är en planerad renovering av sträckan mellan Curastrandens ände vid Punta Margalla, även kallat Punta de Carral, och Palangrekurvan vid Los Locos-strandens början.
Punta Margalla är där som de fyra pelarna står. De ser ut som totempålar men heter Columnas del Mediterráneo och restes i slutet av 80-talet.
Arbetet innebär att balustraderna tas bort, en ny stenläggning ersätter cementen, lekplatser för barn inrättas liksom områden med gymnastikredskap för äldre. Även belysningen kommer att förnyas, bänkar tillkomma  m.m.
Kostnaden är beräknad till 1.200.000 euro och arbetet med att finna finansiering har påbörjats.
sept 2012
Onsdag 6 mars: Övningen är över och nu återstår för kommunledningen att sammanställa slutsatser och rekommendationer.
Här finns bilder och videoklipp från den:

http://www.youtube.com/watch?v=FD7EoBq7VNE

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.578
905428786409.1073741851.
100000008725824&type=1&l=e96bdde5f1


Jordbävningsövning i Torrevieja
tisdag 5 mars kl. 9.30-15.30

Torreviejas högsta brandchef Irene Rodríguez, borgmästaren Eduardo Dolón och det kommunala polis- och säkerhetsrådet Eduardo Gil Rebollo har utarbetat en plan för att simulera en jordbävningskatastrof i Torrevieja.
Med personal från en rad olika instanser som räddningstjänst, civilförsvar, Röda Korset, militär och åtskilliga frivilliga, som fått viss utbildning, är ca 500 personer delaktiga i övningen.


Totalt 332 samhällen i vår Valencia-comunidad har ålagts att göra en katastrofplan och i ytterligare 75, som ligger i en zon med större seismisk risk, bör man förbereda sig särskilt. Den jordbävning, som ödelade Torrevieja den 21 mars 1829 drabbade även Guardamar svårt liksom stora delar av Vega Baja.

Nu skall Torrevieja pröva sin nya plan i praktiken genom en simulering, där man skall evakuera tre skolor, stänga av vatten och ljus, simulera bränder och olyckor. Exvis stängs mobilnätet av ca kl.10.20, platser för dem som evakueras bereds etc..

Kraven blir stora ifråga om kommunikation och koordination av insatser. Ett läge 0 utvecklas till läge 1, där man försöker få reda på skador, läge 2 när man tillkallar resurser utanför olycksplatsen (militär, helikoptrar) liksom hjälp utanför planeringen.
Man tänker sig ett jordskalv med magnituden 5,5 enligt Richterskalan med intensitet VII enligt EMS98-skalan och med epicentrum 5,5 km syd-sydost om hamnen i Torrevieja.

De tänkta skadorna skulle gälla bostadsbyggnader, skolor, vägbron över N-332 vid dess korsning över calle Orihuela, vidare vattenreservoaren och kommunikationscentret i stadskärnan.

Andra följdverkningar av ett skalv skulle enligt simuleringen vara måttliga byggnadsskador, vattenledningsnätet för dricksvatten, pumpstationer och avloppsnätet. En trafikolycka med en instängd person, andra instängda och skadade personer i hus, en bostadsbrand, en gräsbrand på en ödetomt samt evakuering av personer är andra uppgifter för simuleringens räddningsmanskap.


I en dossier på 22 sidor redovisas planen detaljerat med åtskilliga kartor. Läs den gärna!

feb 2013


Torreviejas beredskap för en ev. jordbävning
Sedan 1998 har Valencia-regeringen arbetat med en åtgärdsplan inför risken av ett omfattande jordskalv någonstans inom autonomens tre provinser.

Små skalv, som endast mätapparaterna registrerar, förekommer dagligen även i Norden. När de når upp till ca 3 på Richterskalan märker vi av dem. Först vid över 5 börjar de bli farliga. Den i modern tid högsta uppmätta till 9 var den som drabbade Japan med sin tsunami förra året.

En seismisk riskanalys från universitetet i Alicante ligger till grund för ett dekret om utarbetande av organisation och handlingsplan, som berör en rad kommunala myndigheter och företag, i första hand polis, brandkår och sjukhus, Agamed, Iberdrola m.fl.

Dekretet 44/2011 ålägger Torrevieja att lägga fram en kommunal plan i händelse av jordbävning eftersom orten ligger inom ett av regionens områden med förhöjd risk.
Kommunala planer i all ära, men hur ser din egen personliga plan ut?
Läs mer

sanemigdio.jpg

Det här kapellet i Nationernas park är tillägnat Torreviejas skyddshelgon mot jordbävningar, San Emigdio.
juni 2012
Torreviejas nya turistkontor vid strandpromenaden
Torrevieja arbetar hårt för att etablera sig som turistort för nya besökargrupper både inom landet och från fler länder i Europa. Delegationer har besökt Holland, Irland, Belgien samt även Ryssland. Det är så man hoppas kunna arbeta sig ur den ekonomiska krisen för kommunens del.

Sedan en tid pågår arbeten med att göra om restaurangen Miramar vid strandpromenadens vattenbryn till Torreviejas nya turistkontor, som man utnämnt till att bli ”Oficina Piloto del siglo XXI”, således ett föredöme i sin art. Man har satsat på modern informationsteknologi och integration med regionens turistnät och är i detta avseende pionjärer.

Huset beräknas stå färdigt inom några månader. Utöver den ursprungliga planen för byggnaden kommer en helt ny fasad i vitt och brunt.
februari 2013


Den internationella rymdstationen ISS (på spanska EEI)
kan ses gå över våra huvuden här i Torrevieja, klart synlig mot natthimlen som f.n. det största konstgjorda föremålet i jordens omloppsbana. Stationen ansvaras av ESA, sköts upp i november år 1998 och har sedan byggts till med hjälp av uppskjutna dockade moduler.
I november år 2000 kunde den bemannas och har sedan dess minst två personer ombord, vanligen upp till sex-sju. Christer Fuglesang har besökt den två gånger och gjort flera rymdpromenader.
ISS är ett resultat av samarbete i stället för rymdkapplöpning, anses som en ingenjörsteknisk bragd och förser oss med forskningsdata. Den ligger på 400 km höjd och passerar oss var 91 minut. Dess mått är 110m x 100m x 30m med rejält tilltagen bostadsyta. Enligt planerna skall den vara i funktion åtminstone till år 2020.

Det finns gott om siter om rymdfarkoster och -stationer och följande är lättläst: http://www.varldenshaftigaste.se/topplistor/varldens-15-rymdstationer/
jan-2013


Vem delar du vägen med?
Enligt ett meddelande från trafikpolisen står under november månad 296 bilförare under åtal, misstänkta för trafikbrott. Av dem saknade 74 körkort och 222 var alkoholpåverkade, detta räknat för hela Comunidad Valenciana.
Uppdelat på provinserna är siffrorna följande:

Valencia: 23 utan körkort, 99 alkoholpåverkade
Castellón: 13 resp. 34
Alicante: 38 resp. 89

Polisen planerar att göra 20.000 kontroller den kommande tiden med alla dess helger.
dec - 2012


Ryssarna allt fler i Torrevieja

För första gången i Torreviejas demografiska historia är ryssarna fler än tyskarna och därmed den näst största gruppen av registrerade utlännningar näst efter britterna.
Från att ha märkts för några år sedan med en och annan rysk affär och reklamskylt har nu alltfler texter med ryskt alfabet setts på stan – det må vara i tidningsstånd eller restaurangmatsedlar m.m. Det finns nu ryska mäklarkontor, ryskt gym, ryska restaurangägare, allt fler konserter med skickliga ryska instrumentalister etc.
Statistiska kontoret har gjort en sammanställning om befolkningsläget den 10 december:
106.836 invånare med padrón, innebärande en ökning med 1.566 personer sedan januari 2012.

Utlänningar totalt: 57.067 = 53,4%, varav
britter 13.236
ryssar 4.449 (år 2005 var de 2.372, år 2010 3.464)
tyskar 4.096
svenskar 3.192
marockaner 3.072
bulgarer 2.790
rumäner 2.610
norrmän 2.411
ukrainare 2.157
belgare 1.591
finländare 1.357
colombianer 1.310
italienare 1.197
irländare 1.040

dec - 2012
Jordskalv - eller rättare en jordstöt - sydost om San Miguel
Ett lätt jordskalv, endast 1,3 på Richterskalan, kunde märkas av många men inte alla, den 15 november kl.12.41. Epicentrum anges som någonstans mellan San Miguel och Los Balcones i Torrevieja.
På nedanstående adress kan man se var i Spanien det senaste skalvet inträffat:
http://www.ign.es/ign/layoutIn/sismoTerremotos30Spain.do

nov 2012


Torreviejas bokmässa för elfte året
Den traditionella bokmarknaden vid Paseo de la Libertad visar upp mer än 40.000 böcker vid sina sju stånd. Här finns såväl aktuella böcker som gamla böcker från 1800-talet, restupplagor och begagnade böcker. Alla genrer finns representerade – poesi, berättelser, essäer, barnböcker, böcker om historia, musik och inte minst åtskilliga böcker på engelska. Man brukar upptäcka de senaste årens svenska deckarromanerna i spansk översättning!
oktober 2012


Lyckad turistsommar trots krisen
Torreviejas turistråd summerar sommaren med tillfredställelse och, trots krisen,  tillförsikt inför framtiden för sin främsta näring - turismen. Britter och skandinaver hör till de trofasta medan fransmän och ryssar har börjat komma alltmer
Torreviejas deltagande i olika turistmässor i London såväl som i Moskva, Polen och Ukraina har börjat ge resultat. Hotellbeläggningen har varit över 80% i snitt, tidvis upp till 100 vid veckosluten.
Torrevieja börjar skapa sig ett eget  namn och behöver inte bara lita till det allmännare ”Costa Blanca” vid sina representationer vid mässor o.dyl..
sept 2012


Alicanteprovinsens största köpcentrum
invigdes onsdag 26 september


centro_comercial_la_zenia.jpg
Här finns alla de stora kända företagen inom olika konsumentbranscher som Leroy Merlin, Decathlon, C & A, Primark, Media Markt, Norauto, Alcampo, samt hela textilkedjan INDITEX (Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Oysho, Stradivarius, Pull & Bear och Bershka), totalt 150 lokaler för shopping och fritid.
se här för karta och alla siffrornaNär kommer tåget?

Torreviejas borgmästare Eduardo Dolón har gjort en ny framstöt för att få tåget åter till staden. Den tidigare järnvägens persontrafik upphörde på 70-talet, för transporten av salt och gods på 80-talet. Han har träffat representanter för inrikesministeriet och transportstyrelsen och påtalat behovet och den starka viljan hos samtliga politiska partier i Torrevieja för att få dels AVI-tåg till Valencia och Murcia, dels en förbindelse till Torrevieja.
Som ett resultat av mötena skulle ett avtal komma till stånd redan i höst för projektet. Förstudier skall startas men någon tidsplan finns ännu inte angiven.
augusti 2012


Ett helgon för jordskalv
Varje år när juli övergår i augusti firas ett andra men viktigt skyddshelgon för Torrevieja: jämte Jungfrun La Purísima står San Emigdio, som skall skydda oss mot jordbävningar. Fiestan, fylld av lekar, dans, lotterier och förtäring pågår i fem dagar i Nationernas park med start onsdag 1 augusti och avslutning söndag 5 augusti med procession och fyrverkeri.

Kanske känns firandet särskilt aktuellt i år med tanke på den jordbävning, svag men nära, som kl.4 på fredagsmorgonen den 27 juli påminde torreviejaborna om sitt skyddshelgon. Se vidstående notis!

Program:
onsdag 1 augusti kl.22 inleds med Gran Chocolatada med kaka - gratis till alla festdeltagare

torsdag 2 augusti kl.21 invigs stånd och tält och erbjuds ett stort lotteri
kl.23 blir det disco i tältet

fredag 3 augusti kl.20 utdelas priser för dem som deltagit i en tävling – VIII turneringen om Caliche San Emigdio
kl.21.30 följs ännu ett stort lotteri av disco i tältet

lördag 4 augusti kl.19 blir det barnens dag i parken med lekar och hoppborgar, clowner och mellanmål för de små
kl.21.30 ett tredje lotteri och därefter bal till stor orkester

söndag 5 augusti kl.20 mässa för San Emigdio i hans kapell varefter helgonet förs i procession följande färdväg:

Från kapellet i Nationernas park - Ermita de San Emigdio -  via gatorna San Policarpo, San Luís, Los Molinos, San Emigdio, Patricio Pérez, Santísima Trinidad och San Policarpo och åter till Ermita de San Emigdio, allt till musik av Sociedad Musical Ciudad de Torrevieja “Los Salerosos”.

När processionen når Plaza del Calvario avfyras en rejäl salut och vid återkomsten till Nationernas Park, där helgonet återinstalleras i sitt kapell, skall det bli ett stort festfyrverkeri och ett välgörenhetslotteri som avslutning på fiestan.


Habanerastävlingen online!
Även i år kan man följa habanerastävlingen i direktsändning på nätet var som helst på jorden tack vare ett avtal mellan Patronato de Habaneras och Torreviejas television. Premiären för utsändningen förra året följdes av 12000 nätanvändare i mer än 60 länder och än fler lär det bli i år. Adressen är www.habaneras.org där man kan klicka på länkrutan emisión online, eller annars gå direkt till http://www.torreviejaip.tv/. På den första adressen finns hela programhäftet liksom historiskt material, bl.a. en förteckning över alla vinnare under tävlingens tidigare 57 år.

Den spanska televisionens kanal 2 kommer också att sända ett sammanfattande entimmesprogram från habanerasveckan kl.20.30 den 19 augusti med glimtar från veckan men med tyngdpunkt på prisutdelningen och den avslutande galan.
Tidsuppgifter om en utsändning via den internationella kanalen är ännu inte tillgängliga men väntas inom de närmaste dagarna.
juli 2012


Habaneras sjungs på gågatan i Torrevieja centrum
och i La Mata

I samband med den stora tävlingen i Eras de la Sal försiggår för femte året konferenser och workshops i Cabo Cervera. Samtidigt går flera av de deltagande körerna ut bland folk och sjunger sina sånger, främst det egna landets, men också habaneras:

Onsdag 25 juli kl.20 på Plaza de Encarnación Puchol i La Mata: Coro de la Academia de Medicina de Wroclaw från Polen

Torsdag 26 juli kl.19.30 på calle Azorín intill saluhallen La Plasa: Ensemble Vocal de Medellín från Colombia

Fredag 27 juli kl.19.30 i korsningen av gågatorna Concepción/ Canónigo Torres mellan torget och havet: Coro Mecsek från Ungern
juli 2012


“Noches de habaneras en la Costa Blanca”
 är ett nytt initiativ för i år, där habanerassången sprids till Torreviejas omgivande orter.
Elche: torsdag 26 juli kl.20 sjunger Emsemble Vocal de Medellín från Colombia i Sala de la Llotja de Altabix de Elche
Santa Pola: torsdag 26 juli kl.22 Wenquin Chorus of Zhejiang University från Kina i el castillo de Santa Pola
L’Alfàs del Pi: fredag 27 juli kl.22 Yonsei University Concert från Korea på playan i Albir
Montesinos: söndag 29 juli kl.20 Coro de Cámara de Mérida från Venezuela i Montesinos auditorium
Sant Vicent del Raspeig: söndag 29 juli kl.20.30 Cantoría José Antonio Anzoátegui från Venezuela på Plaza de España i Sant Vicent del Raspeig
juli 2012


Radiosändning direkt  från stranden

laserenlaplaya.jpg


På torsdagen 19 juli upprättades en tillfällig radiostation på Playa del Cura i form av ett tält, två bord och två radioproffs, Sol Segura och Noe Gomis, från radio La Ser de Elche. Programmet kallas Radio al Sol och är ett magasinsprogram, som varvar intervjuer med musik från Cadena 40.
Ett av de första intervjuoffren var turist- och kulturrådet Luis María Pizana, som uttryckte sina stora tillfredställelse med all strandnära service. Det kommer nämligen att inom någon månad invigas det nya turistkontoret i f.d. rest. Miramar intill Real Club Náutico på Vista Alegre också.
La Ser återkommer till stranden de tre följande torsdagarna.
juli 2012

Polisen radarövervakar hastigheten

Efter klagomål från urbanisationerna har polisen nu fått tillgång till en radarövervakningsbil från trafikverket i Valencia. Man skall ta itu med fortkörare på Torreviejas tillfarter liksom på gator inom urbanisationerna. Det är de boende i bl.a. a Siesta, San Luis, El Chaparral och Plan Parcial Mediterráneo som framfört sin oro över motorcyklars och bilars höga hastigheter i bostadsområdena. Följande gator nämns särskilt i polisens uppdrag: Avenida Granados, Avenida García Rogel, Avenida de la Asunción, Avenida Conquistadores, Avenida Diego Ramírez, Calle Urbano Arregui, Avenida París, Avenida Baleares, Calle Waksman, Calle Roentgen och Avenida Habaneras.
maj 2012


Torreviejas första fyrstjärniga hotell invigt

Med borgmästaren i spetsen för en rad borgarråd invigdes hotell Doña Montes i Los Balcones den 15 maj. Med sina 70 hotellrum, varav tre handikappsanpassade, vänder det sig framförallt till två tänkta grupper: hälsoturister och kongressdeltagare. För de förra finns spa, gym, hälso- och skönhetsbehandlingar, för de senare tre stora samlingssalar. Dessa togs omedelbart i bruk för en stor läkarkongress, som fulltecknade hotellet över veckänden!

Sedan en tid är redan en restaurang och en cafetería i bruk på bottenvåningen. Man erbjuder också utomhuspool med chill out liksom garage och biluthyrning för sina gäster. Buss till centrum
via linje E liksom bussar till Cartagena och Murcia har hållplatser nära det nya hotellet.

Totalt 30 personer sysselsätts med driften av hotellet och borgmästaren hoppades politikerna skulle kunna underlätta för fler sådana privata initiativ att komma till stånd i kommunen.
maj 2012Jordbävning väckte torreviejaborna
Alla ni i Torreta, La Mata, Los Balcones – även många i San Miguel och Pilar de la Horradada – som väcktes sju minuter över sex i torsdags morse den 12 januari av att det mullrade och fönsterrutorna skallrade: det var verkligen en jordbävning om än svag, 1,6 på Richterskalan. Epicentrum anses ha legat i havet 17 km utanför Pilar de la Horadada och San Javier men alldeles norr om Mar Menor.

jordbavning-1.jpg

På följande adress kan man följa bevakning av såväl jordskalv som vulkaner: http://www.ign.es/ign/layout/sismo.do
Ett tips om hur man ökar sina möjligheter att klara en jordbävning läs mer här
januari 2012


Zarzuela-sällskap bildat i Torrevieja
Zarzuelan, den spanska formen av operett, har fått sin egen speciella förening för främjande och framföranden av zarzuelor i Torrevieja. Namnet kommer av Palacio de la Zarzuela, en jaktpaviljong nära Madrid, där dessa teaterstycken först spelades.
En zarzuela består av sångavsnitt med solon, duetter eller körer, som växlar med orkester och talad teater. Bland de första författare som skrev texter till den nya teaterformen återfinns Lope de Vega och Calderón de la Barca. Hos den senare har man först hittat benämningen zarzuela för hans verk El Golfo de las Sirenas från 1657.
Det nya musikteatersällskapet Amantes de la zarzuela hoppas att många intresserade skall vilja medverka – man träffas varje måndag och tisdag kl.11.30-13.30 i Casa de la Tercera Edad på San Pascual.
november 2011


Boligrafi – en ny konstart i Pilar de la Horadada
Francisco García Úbeda ställer ut sin boligrafi i kulturhuset på Calle Carretillas 19 fram till den 28 november. Boligrafi betyder helt enkelt konst skapad med några kulspetspennor!
Konstnären är född i Albacete och efter studier i teckning och målning i Madrid har han sedan 1967 verkat vid Instituto Azorín i Elda-Petrer och haft  mer än 30 egna utställningar. Till våren kommer hans boligrafiutställning också att visas i Torrevieja för den som kan vänta.
november 2011


Habanerastävlingarna 23 - 30 juli 2011 samlade över 1000 körsångare från 13 länder.

Årets habanerastävling var den 57. och ägde rum på traditionsrika Eras de la Sal, en scen alldeles invid havet, .lördag 23 – lördag 30 juli. Den öppnades med Certamen Internacional de Solistas, en solisttävling som etablerades förra året, och nu i år lockat sju sångare från Spanien och en från Cuba – prissumman är 3000 euro. Vid invigningen deltog som gästspel ungdomskören från Escuela Coral Municipal de Torrevieja.

Av de 18 körer som ställt upp kom fyra från Spanien – från Baskien, Madrid, Aragonien och Valencia-regionen. Även en indonesisk kör deltog för första gången i årets tävling. Sex körer från Torrevieja bidrog vid invignings- och avslutningsföreställningarna.
Obligatorisk gemensam sång för de tävlande var i år Corazón torrevejense av Francisco Casanovas.

Själva prisutdelningen skedde fredag 29 juli. Den totala prissumman uppgår till 70.500 euro.

Vart gick priserna?
“Batavia Madrigal Singers” från Jakarta i Indonesien fick såväl juryns som publikens förstapris. De vann det prestigefyllda Juan Aparicio-priset, uppkallat efter en av tävlingens initiativtagare, om 12000 euro, därtill det interkontinentala priset på 10000 euro, publikens pris på 2000 euro, Francisco Vallejos-priset på 2000 euro och till sist även José Hódar Talavera-priset på 3000 euro.  Således inalles fem priser av de 13 möjliga.

Andrapristagare i habaneras-klassen blev Santa Cecilia-kören från Italien, som vann 6000 euro, tredjepristagare kammarkören Amalthea från Valencia, som fick 3000 euro.
Tävlingen innefattar både habaneras och polifonía, och i den senare klassen tog kammarkören Arcadia från Medellín i Colombia hem förstapriset på 10000 euro medan andrapriset på 5000 euro gick till Via Stella från Riga, tredjepriset 2500 euro till kören Pichincha från Quito i Ecuador.
Ännu ett internationellt pris på 2000 euro  finns – Región de Origen – som vanns av kören Nueva Esparta från Asunción i Venezuela.

Det finns två nationella priser – Torreviejas stads pris på 6000 euro och patronato de Habaneras, arrangörspriset på 3000 euro. Det förra vanns av Amaltheakören från Valencia, det senare av VokalArs från Villaviciosa de Odón i Madrid.
Utöver sångpriserna finns ett för bästa ledning på 3000 euro, vilket förstapristagarnas ledare Avip Priatna fick. Priset för komposition innehölls detta år.
Vid den högtidliga avslutningen den 30 juli stod såväl Torreviejas som Valencias och Spaniens hymner på programmet för körerna.

Nästa tävling kommer att hållas 23-29 juli 2012 i Eras de la Sal.Direktsändning och webblyssning
Spansk television sände från tävlingen både nationellt och internationellt. Varje kväll kl.23 direktsändes tävlingen och är sedan lagrad för att höras och ses för den som inte haft chansen att närvara. På följande adress kan man lyssna till sångtävlingen via webben: www.habaneras.org.
Den första konserten nås här:
http://www.torreviejaip.tv/especiales/57o_certamen
_internacional_de_habaneras/primera_velada_de_
concursoprimera_parteMed expressbuss till flyget
Äntligen! vill nog många utropa inför nyheten att en flygbusslinje nu startat mellan Torrevieja och Alicantes flygplats El Altet. Det är en expressbuss, som utgår från busstationen vid Antonio Machado-gatan och kör direkt via motorvägen till El Altet, numera 6 tur och returer per dag, 365 dagar om året. Busslinjen är igång fr.o.m. måndag 23 maj. Första turen går vid sju på morgonen, sista turen vid tio på kvällen.

Tidtabellen:
Torrevieja-El Altet med avgång från busstationen i Torrevieja centrum:
Kl.7 - 9 – 11 – 13 – 15 – 17 – 19 - 21.

El Altet-Torrevieja med hållplats vid ankomsthallens utgång:
Kl.8 - 10 – 12 – 14 – 16 – 18 – 20 - 22.


Busslinjen är ett resultat av en överenskommelse mellan vägverk och transportstyrelse i Valencia och Torreviejas kommun, vilken andragit en rad skäl för sin önskan som att staden har över 100.000 invånare, att av dem är 52,7% utlänningar, av vilka 60% är europeiska pensionärer, bosatta här en större del av året och med behov av en sådan transport, att Torrevieja som turiststad rent allmänt behöver den etc.
Priset är måttligt, 6,92 euro. Det enda återstående men lilla problemet blir att ta sig till själva busstationen med sitt gepäck.
En ny bussterminal planeras att byggas på nuvarande Ecoparkens (återvinningsstationens) mark invid brandstationen mittför Habanerasvaruhuset vid Crevillentevägen och där kommer att
få plats dubbelt så många bussar på dess 11.500 kvadratmeter.
maj 2011, uppdat. nov 2012


Första soppköket öppnat i Torrevieja
Det är hjälporganisationen Alimentos Solidarios, som lindrar krisen bland de mest behövande med sina 80 frivilliga. Soppköket ligger i hörnet av Apolo och San Pascual i ett enplanshus, som kommunen ställt till förfogande. Stadens företagare som Tabisam och Pablo Espinosa har bidragit med köks- och kylutrustningar, från katastrofhjälpen har kommit basvaror som ris, bönor, olivolja, socker och tomater på burk och nu senast har företagarföreningen Apymeco bidragit med 4.000 liter mjölk per check. Soppköket kallas Catering Social bland spanjorerna.
februari 2011

Sex nya ”sportparker” skall stå färdiga i mars
Enligt en plan, kallad A+D (Acercando más el Deporte), anordnas dessa områden för att föra ut sporten till invånarna, där de bor. Där kommer att finnas sådana populära stativ för olika rörelser som finns på playorna och i en del parker,  zoner för handboll, fotboll, minibasket och barnens lekar. Sportparkerna, som vardera upptar ca 2000 kvm, kommer att få planteringar, bänkar och belysning samt skall bli inhägnade.
De sex lyckliga stadsdelarna är El Chaparral, El Limonar, Torreblanca, Calas Blancas, Los Altos och Mar Azul.
januari 2011


Premierad restaurang i Orihuela
En av Spaniens fem bästa restauranger finns i Orihuela, Casa Corro med sina två kockar Teresa och Araceli Berná Gonzalez. De äger den hundraåriga restaurangen, som besökts av en rad berömdheter genom åren. De fick utmärkelsen Grandes Cocineras Tradicionales vid den tolfte kongressen av Lo Mejor de Gastronomía.
De övriga fyra premierade var följande: Tasen Jiménez “Túbalo” hos Tafalla (Navarra), Marisa Sánchez “Echaurren” hos Ezcaray (La Rioja), Paquita y Lolita Reixach “ Hispánia” hos Arenys de Mar (Barcelona) och Mercé Navarro” Roig Robi” i  Barcelona.
november -10


Nytt museum i Orihuela
I februari står El Museo de Arte Sacro i Palacio Episcopal klart att invigas. Det är alltså ett museum för kyrklig konst som nu inrymts i den historiska, nyrenoverade byggnaden och den blir den största samlingen i sitt slag i Valencianas comunidad.
Palacio Episcopal ligger mittemot Catedral del Salvador y Santa María och förklarades som riksmonument 1975. Det uppfördes under andra hälften av 1500-talet och hörde till Hospital del Corpus Christie innan det byggdes om 1733 för biskopen Flores Osorio.
I större delen av husets nedervåning skall de permanenta samlingarna visas men där finns också en sal för tilfälliga utställningar. I andra våningen kommer det kyrkliga historiska arkivet att förvaras.
Vad kan då en besökare få se? Jo, målningar av Velázquez m.fl., skulpturer av Fracisco Salzillo m.fl., guldarbeten, unika föremål som en kalk av italienskt ursprung, som tillhört kardinalen Despuig och kardinalen Bellugas mässhake från Rom. Därtill åtskilliga textilier från Valencia och Italien och en del lösöre från olika epoker. Bland böcker kan nämnas en miniatyrmässbok och en berömd inkunabel (bok från boktryckarkonstens begynnelse).
januari 2011Nya bibliotek i Torrevieja
Två nya bibliotek, ett i Acequión på Avenida Diego Ramírez nr 5 och ett i La Mata på Calle Alta nr 17, får dela på 5.483 böcker som grundplåt för sina boksamlingar. Av de 85.000 satsade euro går huvuddelen till nyinköp av böcker och resten till reparation av böcker. Även tidningar och dvd kommer att finnas på de nya bibliotekens hyllor. Båda biblioteken får läsesalar, tidningsrum, internetrum och handikappanpassade toaletter, ett särskilt ljudisolerat rum etc. Invigningen beräknas ske om fem månader.
november -10Ny TDT-länk sänder digital-TV från San Miguel

de Salinas
Ett glädjebud för ca 150.000 hushåll som sett sina spanska TV-kanaler försvinna i och med att de analoga sändningarna upphörde för ett antal månader sedan. Alla deras försök att nås av de digitala TV- och radiosignalerna från de nya panelerna vid höjden bredvid San Jaime har misslyckats. Invånarna har setts klättra upp på sina tak för att gång på gång förgäves rikta om antennerna. TV-bilden har kommit och gått eller haft svåra störningar om den alls synts. I Los Balcones anses spegeleffekter av signalpassagen över saltsjön ha hindrat mottagningen, i La Mata har det kraftig kuperade landskapet skuggat signalerna till exempelvis Cabo Cervera m.fl. lågt liggande bostäder.

Den nya sändaren i San Miguel de Salinas skall råda bot för problemen i Los Balcones, Los Altos, Orihuela Costa, Pilar de la Horadada, Los Montesinos, Guardamar, La Mata och San Miguel de Salinas, därtill för åtskilliga platser på landsbygden kring Elche och ända bort till Crevillente. Naturligtvis måste antennerna nu riktas om på nytt mot San Miguel de Salinas.
Samma 30 m höga mast kommer i september att börja användas för det digitala mobilnätet för nödnumret 112 samt polis, brandkår och ambulanser.
Kommunalrådet för nya teknologier, el concejal de Nuevas Tecnologías, Pedro Valero, meddelar att man nu skall rikta sina lodrätt placerade antenner i riktning mot den nya sändaren och söka upp kanalerna 58, 62, 66, 67, 68 och 69.

Efter att ovanstående installation börjat prövas har ändå nya klagomål kommit in och de ansvariga river sitt hår. Den senaste åtgärden för att avhjälpa problemen är förmodligen de tre höga master, som monterats i Los Altos på högsta höjden, nämligen på taket till G-centret.
oktober -10


Europeiska pensionärer
gör stora insatser i naturparken

Frivilliga från olika europeiska nationaliteter har röjt 37 kubikmeter ogräs i Torreviejas naturpark. Initiativet kommer från stadens miljöavdelning i samarbete med föreningen Asociación de Voluntarios Rutas y Caminos (ung. förenade frivilliga för stigar och leder).

Men det gäller inget vanligt ogräs utan kraftfulla invaderande arter som på kort tid har koloniserat stora områden och hotar naturparkens hela ekosystem genom att tränga undan den inhemska floran. Svenskar kan något lite jämföra med sina jättebjörnflokors frammarsch. Projektet är således synnerligen viktigt.

La Matas nya rådhus
invigdes i juli som det första perifera rådhuset i Torrevieja. Att det tillkommit är ännu ett steg i den forna lilla fiskarbyns omdaning till Gran Población, där således administrationen börjar utlokaliseras av typ stadsdelsnämnder. Det fyra våningar höga huset ligger inklämt vid Plaza Gaspar Perelló och rymmer reception, registreringsavdelning, turistinformation, socialtjänst, en representant för Agamed, sammanträdesrum, plenisal samt kontorsrum för kommunalråd, personal och en polisreservstyrka med en miljöpatrull..
september -10


Står Torrevieja inför ett genombrott för solenergi?

Enligt ett förslag, som innebär en regeländring i bygglagen, skulle gemene man kunna få installera fotovoltaiska solpaneler på sin privatbostad samt inte minst få sälja överskottet av energi till nätet. Detta har tidigare inte tillåtits. Torrevieja har alla förutsättningar för att ta tillvara solenergi och all anledning att ändra reglerna och därigenom bidra till klimatkampen.

Rikspolisen kommer äntligen till Torrevieja i eget hus
För snart sex år sedan utlovades av regeringen att alla orter med fler än 30.000 invånare skulle få en egen avdelning av rikspolisen Policía Nacional. Torrevieja har som bekant fler än 100.000 och är  i den storleksklassen den enda stad i landet som ännu inte har en rikspolisstyrka. Man skall nu starta bygget av ett rikspolishus med delad finansiering från kommun och regering. Det finns ytterligare 10 orter i Vega Baja, som uppfyller kraven men inte har någon rikspolis, en brist som omfattar ca en halv miljon invånare.
oktober -10


Fredagsmarknaden flyttar om två år
Det har länge varit känt att fredagsmarknaden – en av Torreviejas stora turistattraktioner – kommer att flyttas. Den innebär onekligen en del framkomlighetsproblem nu när staden och dess trafik vuxit. Det nya området, som samtidigt skall bli en rymlig plats för utomhuskonserternas stora publik liksom för populära Feria de Mayo, ligger i bredd med det nya sportområdet i närheten av San Jaime.

Just nu passar det bra att sätta igång byggandet tack vare pengar – drygt tjugo och en halv miljon euro – som kommer från Plan Confianza, krishjälpsprogrammet från valenciaregeringen. Givetvis kräver det nya området en del infrastruktursatsningar i form av såväl vägar och kommunikationer dit som även ett hus för områdets administration. Ännu ett hus skall innehålla mer publik service som cafeteria, toaletter etc. En trädplantering där området gränsar till N332 skall dämpa trafikbruset. I en annan utkant planeras en trädplanterad fritidszon med gångvägar och ramper. I den södra delen, som vetter mot vattenlekparken, blir det gott om parkeringsplatser liksom utefter norra änden av Av.Delfina Viudes.
Det hela kommer att ge 1.500 nya arbetstillfällen under byggtiden, som beräknas till 8 månader.
maj -11


Nya eltariffer

eltariffer.jpg

Dygnets elpris delas i tre steg måndag - fredag:
kl.24 – kl.8 är den billigaste tiden att sätta på tvätt- och diskmaskiner, men vem är på alerten att stryka så dags? Strykning är bland de mest energikrävande aktiviteterna i hushållet. Men gör man detta under lördag-söndag får man det billigaste priset oavsett tiden på dygnet. Gäller även helgdagar under veckan, då man alltså inte konkurrerar med arbetslivet om energin. Det här steget kallas valle på spanska.

Nästa steg, llano, är ett mellanpris, som ansluter till de spanska mattiderna: frukosten el desayuno kl.8 – 10, middagsmålet la comida kl.14 – 18 och kvällsvarden la cena kl.22 – 24.

Högprisperioden, punta, är arbetstiden: kl.10 – 14, kl.18 – 22. På så vis prioriteras elförsörjningen till produktionen.

Till dessa eltariffer kommer hur många kilowatt man abonnerar på – se elfakturan eller elmätaren.
juni 2021Fredagsmarknaden återställd till full storlek

fredagsmarknaden.jpg

Den 7 maj kunde besökarna se marknaden utökad från 220 till 480 marknadsstånd, desstom har den fått en förbättrad säker busshållplats för bussen H, som särskilt servar marknadsbesökarna på fredagar.
maj 2021


Till Madrid på tre timmar!

snabbtag.jpg

Måndag 1 februari öppnas tåglinje med snabbtåg från Orihuela via Elche till Madrid. Resan tar 2 timmar och 40 minuter till Atocha-stationen i Madrid.
Redan nu kan man köpa biljett via Renfe på www.renfe.com/. Biljetter kan användas mellan 23 juni och 11 december 2021. Det blir fyra avgångar per dag, två i var riktning. Hur det utvecklar sig framöver beror av efterfrågan.
Till Orihuela tar man sig med buss från Torreviejas busstation.

orihuelastn.jpg

Orihuelas moderna järnvägsstation

Renfe (Red Nacional de Ferrocarriles Españoles) firar i år sitt 80-årsjubileum. Från början 1941 drevs trafiken med ånglok, som under 50-talet avlöstes av diesellok.

angtag.jpg

Ånglok 1941

Från mitten av 60-talet fram till 80-talet pågick en stor infrastruktursatsning med nya stora järnvägsknutar och höghastighetsbanor.

1946.jpg

Elektrifiering 1946

talgo.jpg

Det första Talgo-tåget, som gick Madrid-Irún

Läs mer om Talgo här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Talgo

År 1992 invigdes linjen Ave Madrid-Sevilla med höghastighetståg, som sedan följts av allt fler linjer.
Sedan 2005 har man förberett anpassning till övriga Europas järnvägsnät.
När kan vi ta tåget från Norden till Spanien?
januari 2021


Skrämmande trafiksiffror

trafikpolis.jpg

Under november månad 2020 åtalades 171 bilförare i Valencia-comunidaden för trafikbrott:
58 förare för att ha kört utan körkort, varav 25 inom Alicanteprovinsen
103 förare var berusade, varav 46 inom Alicanteprovinsen
3 förare drogpåverkade, en av dem inom Alicante-provinsen
3 körde ”vansinnesfärder”, en av dem inom Alicante-provinsen
4 körde för fort, en av dem inom Alicanteprovinsen

trafikradar.jpg


Polisen har förstärkt sin trafikövervakning med radarkontroller, som är lätta att flytta dit de bäst behövs för tillfället.
december 2020


Havet städas


havetstadas.jpg

Lördag 27 september var det den internationella havsstädningsdagen
för sjätte gången och Torrevieja gjorde sitt: 30 dykare, fyra surfpaddlare och sju sorteringslag på land deltog. Man fick upp fyra ton avfall ur vattnen utanför Los Locos. Mest var det 30 kg från fisket som fiskelinor, metkrokar och blysänken som är mycket skadliga för djurlivet i havet och kan återvinnas. Bland de övriga fynden väckte ett skrivbord stor förvåning.
september 2020
Måndag - onsdag - fredag är alla marknadsdagar i Torrevieja

maandagsmarknad.jpg


fast på olika ställen och med olika utbud. Det senaste tillskottet sker på Plaza de los Halcones nr 27 i stadsdelen Los Angelos på måndagagr kl.12 - 17.
september 2020


"Bondens marknad" i våra trakter!

bondensmarknad.jpg

https://www.tablondeanuncios.com/productos-mercado-local-en-torrevieja-alicante/
På adressen ovan finns tre företag, som ligger nära Torrevieja - ett av dem har självplock! Obs! Varierar efter säsong!
maj 2020

Marknaderna kan få öppnas 30 april men först fredag 29 maj i Torrevieja
Generalitat i Valencia tillåter att marknaderna för grönsakshandlare m.fl tillåts under bestämda regler: det ska vara 6 m breda gångar mellan stånden, dessa skall ligga med 2,5 m avstånd från varandra, kunderna skall avgränsas med band från handlaren till avståndet 2 m liksom kunder i kö. Endast en handlare per stånd, försedd med handskar och munskydd, och bara handlaren får ta i produkterna.

trangsel.jpg

Så här kommer det garanterat inte att se ut på fredagsmarknaden!
april 2020, uppdat maj

Även den s k. hippimarknaden vid strandpromenaden har öppnat:

hippimarknaden.jpg

Restriktionen är att bara en sida om dagen får ha öppet och att försäljaren ska befinna sig inne i ståndet.
maj 2020


Företagarföreningen Apymecos lista över öppna butiker/företag:

oppnabutiker.jpg

Utöver de ovanstående finns många till men det får undersökas på plats!
maj 2020


Munskydd på minuten
Snart kanske ett påbud kommer om att bära munskydd på allmän plats. Faktum är att de flesta redan gör det i Torrevieja. Alla 65+ ska kunna hämta munskydd gratis eller till lågt pris, 0,96€, på apoteken men skulle de ta slut kommer här några tips på hur man enkelt gör munskydd och visir själv.
Det enda som behövs är en större näsduk eller tygbit och två gummiband för munskyddet och en pet-flaska med knytband för visiret.

Munskydd: https://youtu.be/1r2C1zGUHbU
Visir: https://youtu.be/v9NUcB15qiU

april 2020


Sy ditt eget munskydd!

Redan innanför dörren till apoteket möts man av en skylt, som talar om att här finns vare sig handskar eller munskydd att tillgå. Men som ofta finns lösningen på nätet: https://ululeo.com/wp-content/uploads/2020/03/Patron-Para-elaborar-Tapabocas-Ululeo.com_.pdf

På denna webbsida finns utförlig instruktion, som steg för steg per bild visar hur munskyddet skall sys. Så att det är på spanska spelar ingen roll. Via en nedladdningsbar pdf får man mönstret i naturlig storlek, bara att klippa ut. Det finns i tre grundstorlekar: för man, kvinna och barn. Bara att sätta igång!
mars 2020


Hjältar vid symaskinerna
Fredag 20 mars startades en solidarisk kampanj av medborgar-plattformen Sanidad Exelente för att envar med tillgång till symaskin skulle kunna hjälpa till att skapa masker åt sjukvården. Det saknas nämligen sådant material så att personalen smittas i allt större utsträckning. Det gäller all personal, som har direktkontakt med smittade - från läkare till ambulansförare. Man beräknar att en tredjedel av alla nya fall av smittade är just sjukvårdspersonal!

symasker.jpg


Material till masker av elastiskt gummi och bomullslakan distribueras ut för hemsömnad av frivilliga från civilförsvaret.
På nätet finns en video med instruktion hur man går tillväga. Sedan samlas maskerna in av volontärerna från civilförsvaret och steriliseras.

Intresserade kan maila till
info@plataformasanidadtorrevieja.es eller ringa 605 403 331.

Resultat hittills måndag 23 mars är att över 200 symaskiner har gått varma för att producera över 1000 masker - från fredag till måndag!!
mars 2020
Olivoljefusk: 17 av 21 Extra jungfruolivoljor klarade inte testet
Vid undersökningar som Livsmedelsverket har gjort 2018 och 2019 har bara ett fåtal Extra jungfruolivoljor varit vad de utger sig för att vara. I nio av tio flaskor 2018 och åtta av elva flaskor 2019 visade det sig vara billigare och sämre olivolja. Alla testade oljor var gjorda av oliver.

De få som höll måttet var följande, så läs noga på flaskan för både text och flaskans volym:
Coop Änglamark ekologisk, Italiensk Extra Virgin Olivolja 500 ml
Fontana extra virgin olivolja original 750 ml
Zeta Olio, extra vergine di oliva Classico EKO 500 ml
De två sistnämnda godkända 2019.

Vi som bor nära källan för olivoljor har inte mycket hjälp av Livsmedelsverket här, men kan ta till oss att vara misstänksamma och leta efter garanterade oljor direkt från bonden/olivgården.

Se Livsmedelsverkets rapport

februari 2020


Fiskfusk i Torrevieja
Guardia Civil har beslagtagit 800 kg fisk i Torrevieja
Orsakerna kan vara många för ett beslag: fritidsfiske får inte säljas i fiskaffärer, för små fiskar får inte fångas och säljas, fångster från okända vatten kan vara illegalt fiskade eller inte legalt landade och därmed inte kontrollerade sanitärt.

fiskfusk.jpg

Hos två restauranger har man funnit 500 kg ”fuskfisk” med värdefulla arter som pulpo, pez espada, mero, dorada, lubina, dentón m.fl. till ett värde av 10.000€.
Vid en förnyad kontroll hittade man 300 kg frusen pulpo (åttaarmad bläckfisk) utan ursprungsangivelse eller fångstdatum i ett magasin och en fiskaffär. Därifrån hade det börjat säljas som färskvara till restauranger och allmänhet i Torrrevieja.
februari 2020Landsmöte för knyppling
På söndag 17 november kl.10.30 - 13.30 sker det tolfte landsmötet för knypplade spetsar i Virgen del Carmen.

knyppling.jpg

Knyppling är stort i Spanien och en rad föreningar värnar om kulturarvet. I Torrevieja heter föreningen "Las Salineras de Torrevieja" och det är också den som står som arrangör. Den står också för kurser i sin konst i La Mata. Kom och låt dig imponeras!
november 2019


Stadens simhall
är öppen fr.o.m. torsdag 14 november efter omfattande reparationer.

innebadet.jpg


Öppettider:
måndag kl.15.15 - 21.30
tisdag-fredag kl.8.15 - 21.30
lördag-söndag kl.8.30 - 13.30

Priser:
normalpris för ett bad är 3€, vid köp av 20 bad 40€, barn under 4 år gratis
rabatterat pris för äldre över 60 år, unga under 16 år, handikappade till mer än 33%, med Carnet Joven och för stora familjer: ett bad 2€, 20 bad 20€.

Buss C har en hållplats alldeles utanför badet.
november 2019


Torreviejas stadsteater öppnas igen lördag 23 november

Att så skulle ske innan jul var ett av det nygamla kommunstyrets vallöften.
En gala för kröningen av stadens Saltdrottning år 2020 blir det första evenemanget i den nyreparerade teatern.
Anledningen till stängningen var bl.a. brister i säkerheten vid exempelvis en brand. Att det sedan dragit ut på tiden i fyra år har berott på ekonomiska tvister.
Ännu återstår mindre justeringar ifråga om systemet för ridåer och kulisser m.m., för vilka kontrakten är slutna. Borgmästaren understryker att dess s.k. certifiering inte är nödvändig inför själva öppnandet.
november 2019


OMIC flyttar till La Mata
Torreviejas KO, konsumentombudsman, som tidigare haft kontor i bl.a. saluhallshuset, har fått nytt kontor i första våningen i La Matas rådhus.
Man har ca hundratalet besökare per år för reklamationer etc.

Hit flyttar också kontoret för fiskekort för flera slags fiske: fiske från land med spö, från båt och undervattensfiske. Kontoret ligger på andra våningen i La Matas rådhusfilial och öppnar fiskekortsförsäljningen måndag 21 oktober.
oktober 2019


Vackrare stad

grisar.jpg

De fula “grisarna” av betong, som star uppställda på strategiska publika infarter för att hindra terroristattacker med fordon, kommer att bytas ut mot tillräckligt bastanta blomsterurnor.
augusti 2019


Friday for future

Greta Thunbergs upprop Friday for future har nu nått Torrevieja: fredag 27 juli samlades en grupp plakatförsedda demonstranter på Stora torget utanför ayuntamientot för att visa sitt stöd för Parisöverenskommelsen.

gretaitorrevieja.jpg

Samtidigt pågår flera kampanjer i staden för att göra invånarna medvetna om plast- och skräpproblemen till lands och havs. Varuhuset Habaneras har engagerat sig med ”hajpatruller” på stan och framför allt playorna. Deras kampanjhaj, en plasthaj i naturlig storlek i varuthuset fylldes med 140 kg plast som resultat av insamlingen.
En restaurang erbjuder ett glas öl i utbyte mot samma mängd ihopplockade cigarettfimpar från playor och annorstädes. Som kanske bekant tar det ca 20 år innan en fimp slutligt upplösts i sina giftiga beståndsdelar i naturen.
Sedan flera år har på medborgerligt initiativ ordnats städning av skräpiga obebyggda områden inom Torrevieja. Likaså fostrar lärarna de små att skydda naturen – det är där i skolorna miljöarbetet måste börja!
juli 2019


La Matas fina strandpromenad åter öppnad

lamataprom.jpg

Efter nitton dagars intensiva reparationsarbete har dåliga träplankor bytts ut, järnstaket tagits bort och en rad bänkar placerats ut på den populära promenaden, som delvis varit stängd sedan i maj.
juli 2019


Segelskeppet Pascual Flores - utom räddning?

pascualfloresoriginal.jpg

Pascual Flores, det tremastade segelskeppet, el pailebote, en så välbekant symbol för Torreviejas sjöhisoria i Torreviejas flytande museum, är ödelagd av vanvård.

ruttenmast.jpg

Ovan längs med en rutten mast, nedan ett tvärsnitt.

ruttenmastsnitt.jpg

Masterna har sågats ner för att inte, vid en storm eller dessförinnan, falla över museibesökarna.

Det skepp vi ser i museihamnen byggdes just på Torreviejas sandstrand vid cala Cornuda 1918. Det har sin plats i Torreviejas roll som saltproducent då det seglade i kustfart med saltlaster till hamnarna mellan Valencia, Balearerna och Cartagena.


Pascual Flores finns avbildad på svartvita foton inne i åtskilliga barer och restauranger i staden, ja, t.o.m. i en praktfull mosaik i en portgång på calle Patricio Pérez i centrum. Pascual Flores och systerfartyget Carmen Flores var de sista spanska segelfartygen i drift. Namnen fick de efter beställarens barn, men Carmen Flores har senare bytt namn till Santa Eulalia.


Glädjen blev stor när skeppet upptäcktes i hamnen i Milford, dit det hade sålts 1973 till en brittisk förening i Bristol. Det inköptes i februari 1999 för en stor summa pengar och fraktades på ett handelsfartyg till Alicante. Det befanns i så dåligt skick ifråga om de viktigaste bitarna av trä som kölen, stammen, aktern och en del plank att man beslöt att bygga en kopia. Så skedde vid ett varv i Andalucía. Kopian sjösattes i maj 1999 men sedan dess har många ytterligare reparationer följt. Vid slutfasen 2009 låg skeppet vid den södra piren, muelle de Poniente, och fungerade då också som lärlingsskola för skeppsbyggnad och skeppsvård.

Det finns ett systerskepp, Carmen Flores, byggt året efter Pascual Flores i Torrevieja och med samma beställare, köpmannen Pascual Flores Benavente i Valencia. Det inköptes 1997 av Barcelonas flytande museum och ingår efter reparation i dess museiflotta. Denna båt har kunnat tjäna som en förlaga till repliken Pascual Flores.

I de stolta planerna ingick att skonaren skulle segla turister, vara seglarskola för fullriggare m.m. Därav blev nu intet, den har aldrig lättat ankar för annat än att åter transporteras för reparation. Så nu efter ännu tio års grusade förhoppningar har den fortsatt som ett kostsamt problem.
april 2019

 


Årets bokmässa på Strandpromenaden
Från lördag 13 till söndag 28 april står träbarackerna uppställda på Paseo Vista Alegre. En rad bokahandlare i Torrevieja och på andra håll visar specialupplagor på olika språk. Utöver rabatterade böcker finns också skivor.

bokmassa19.jpg

Öppettiderna brukar vara som för övriga butiker, således kl.10 - 13.30 samt 16.30 - 20 - se det som hållpunkter.
april 2019


Efterlängtat och uppfyllt: busslinje till auditoriet!


konsertbussen.jpg

Nu är den igång!

Tack vare de många aktiviteterna i Auditorio har en så länge efterfrågad kommunal förbindelse till platsen kommit till stånd de dagar där ges konserter eller föreställningar.

Bussen är märkt Auditorio-Torrevieja och utgår från busstationen vid Eras de la Sal. Servicen startar en och en halv timme resp. trekvart innan och avgår med hållplats vid hotellet Fontana på Ramón Gallud och BP-macken vid Cortes Valencianas början, därefter direkt till Auditorio.

Efter konsertens eller föreställningens slut går den tillbaka kl.20.55 resp.21.25 i den omvända riktningen i de fall en föreställning börjat kl.19.
I adressen nedan byt ut månadens namn till den aktuella::
https://auditoriotorrevieja.com/horario-de-autobuses-abril/
augusti 2018
, uppdat.april 2019.


Teaterskandalen består i ännu många år

Efter sju timmars debatt i stadens rådhus är läget fortfarande fastlåst, trots en rad reparationer och inversioner för att öka dess säkerhet. Brandridån mellan scen och salong är satt i stånd, ett nytt undertryckssystem för säker utrymning vid ev. brand har installerats och en rad arbetarskyddskrav har uppfyllts.

En tråkig bieffekt: en sal, avsedd för artisters repetitioner, hade stått oanvänd eftersom de lokala föreningarna/grupperna övat på hemmaplan. På så vis kom den att bli till en förvaringsplats för div. scentillbehör, kulisser, instrument etc. I den allmänna röjningsivern blev alltsammans fört till soporna av okunniga personer och betydande värden gick till spillo.

Knuten i det hela är att arkitekten Antonio Marqueríe begär 131.000€ i honorar för att underteckna ett slutligt godkännande av teatern, som ju nu står klar tack vare ayuntamientots bekostande av alla de krävda säkerhetsåtgärderna. Detta går inte staden med på och kommer därför att stämma arkitekten.
Så med tanke på de rättsliga kvarnarnas långsamhet verkar vi få vänta fem-tio år på att få tillbaka vår stadsteater.
juli 2018
Ambulansstrejk från kl.7 tisdag 3 juli


ambulanser.jpg

Ambulansfacket är missnöjt med att arbetsdomstolens utslag fortfarande efter ett år inte uppfylls. Det gäller inte bara löner utan också att säkra risker i arbetet m.m. Strejken omfattar bara comunidad Valenciana.
Akutambulanser garanteras fungera.
juli 2018


Hämta röntgenbilderna till din dator!

Detta är nu möjligt tack vare Universitetssjukhusets nya app YOsalud.

Universitetssjukhuset i Torrevieja har presenterat en app genom vilken patienterna kan kommunicera online med sjukhuset.
Den kallas YOsalud och kan laddas ned till dator, mobil eller platta.
Genom den kan man hämta röntgenbilder, radiografías, analysresultat, cellprov, sin journal, se läkartider och även beställa sådana.
Chat med läkare och sjuksköterska är också möjligt. Likaså registrerar mobilen att man anlänt till sjukhuset för ett möte med en läkare, så att man kan hoppa över anmälningsautomaten.

Man räknar med att få över 56 000 användare och en digital trafik på uppåt en halv miljon meddelande mellan patienter och sjukvården.

Appen kan laddas ned via www.torrevieja-salud.com och man registrerar sig med att ange SIP-nummer, mobiltelefonnummer/e-postadress, tilldelad vårdcentral och födelsedatum. Som svar kommer ett SMS med lösenord för att komma in på portalen.
Appen underlättar kontakten med sjukvården men ersätter den inte – envar är välkommen att få detaljerad information på vanligt vis via sin vårdcentral.

maj 2018
I Torrevieja kan man ladda sin mobil på gatan
Inom kort kan man ladda exempelvis sitt mobilbatteri med hjälp av solkraft vid Eras de la Sal vid strandpromendadens södra ände. Kommunalrådet Fanny Serrano, ansvarig för miljö och turismen, valde platsen, där så många väntar på sin buss. Det blir en bänk med tre dubbla urtag för USB-koppling.

cargador.jpg

På bänken vid Eras de la Sal syns två av urtagen jämte Fanny Serrano. Infällt i fotot en närbild av ett urtag.

Torrevieja och Santa Pola är de första orterna i Alicante-provinsen, som nappat på erbjudandet från Valencias turistkontor. Nu inväntas bara installationen av solcellerna innan denna miljövänliga och uthålliga laddare skall kunna tas i bruk.
februari 2018


La Matas onsdagsmarknad flyttar efter påsk och innan sommaren 2018
Eftersom den spanska sommaren anses börja 1 juli,
så bör flytten ske senast i juni.

Nu har man kommit överens mellan alla parter – marknadsförsäljare, barägare, kringboende och taxiförare - om den nya marknadsplatsens läge. Det blir i en gatukorsnings utsträckta armar: på Avenida Francia mellan Avenida Daneses och Avenida Suecos i ena riktningen och på Avenida Holandeses mellan Avenida Ingaterra och änden av Avenida Suecos i den andra.

lamatamarknaden18

februari 2018


Nu vid årsskiftet är det kalendrarnas tid!

Det går att få tag i en kalender efter i stort sett varje intresseinriktning. Vädret brukar intresserada de flesta och Proyecto Mastral, Torreviejas egen lokala vädertjänst, ger varje år ut en kalender med vackra fotografier från året som gått. Intäkterna går direkt till stadens cancerförening AFA.
Upplagan är 1500 exemplar och en kalender finns att köpa för 3€ på följande ställen:

  • Sede de AFA Torrevieja (Avda. de la Estación S/N, Torrevieja)
  • Tienda solidaria de AFA Torrevieja (C/Francisco Vallejos Nº8, Torrevieja)
  • Pollos Asados Rebollo (Avda. Diego Ramirez Nº114, Torrevieja)
  • Soul Dance Studio (C/San Julián Nº26 Bajo, Torrevieja)
  • Fisiosalud Torrevieja (C/San Julián Nº15, Torrevieja)
  • Peluquería y estética Lorena (C/San Pascual Nº156, Bajo, Torrevieja)
  • Especialidades Maciá (C/Azorín Nº12, Esquina La Plasa, Torrevieja)
  • Burguer 222 (Playa de Los Locos, Torrevieja)
  • Floristería Liliana (C/Mayor Nº47, La Mata)
  • Gestoría Samper (C/Canónigo Torres Nº16 2ºA, Torrevieja)

Inte oväntat ägnas kalenderns foton åt den unika händelsen att det snöade i Torrevieja den 18 januari 2017, något som inte skett sedan 1926!
januari 2018


Fiskekalender årets nyhet!
Torreviejas ursprung är utöver saltutvinningen fisket. Yrkesfisket har förvisso minskat men att torreviejaborna är ivriga fiskare kan varje turist iaktta längs kajer och stränder och inte minst utefter piren i hamnen. Nyfikna brukar försöka kika ner i fångsthinken, för man undrar ju om det blir något napp och i så fall av vad för sorts fiskar.
Den som studerat fiskdiskarna i saluhallen eller i de större affärerna vet att variationen är stor och här finns fiskarter man aldrig sett förut. De vanligaste från la bahía, vattnen kring Torrevieja, är dock pulpo, sepia, calamar, lubina, lecha, sardina och boquerón. På skyltar anges var fångsten skett.

fiskekalender.jpg

Den nya kalendern är gratis och trycks i en upplaga på 3000 exemplar. Den läggs ut på turistbyrån.

Fisket blir en egen turistgren.
Kalendern anger bästa fisket månad för månad och även recept för hur man bäst tillagar sin fångst. Till dess foton finns fisknamnen på latin, castellano, valencian, engelska och franska samt information om minimistorlek för den fångade fisken.
Utöver spöfiske från land arbetar man på att kunna erbjuda fisketurer till havs i två versioner, dels möjlighet att delta tillsammans med yrkesfiskare i deras fiske, dels att fara ut med en ”visningsbåt” för att få veta mer om fiskebåtarnas och fiskets utveckling.
Till sommaren hoppas man kunna sjösätta den nya turistgrenen pescaturisme.
januari 2018


Glasåtervinningskampanj under julen
Tenemos Razones de Peso – Vi har tungt vägande skäl – är namnet på en kampanj för att återvinna glasförpackningar, som det alltid blir extra många av under julfirandet.
Kampanjen pågår 22 december – 6 januari och vänder sig särskilt till åldersgrupperna 20-35 år, som man märkt är de som minst återvinner glas. För att motivera denna grupp har en pristävling utlysts: tre vinnare utses bland dem som den 28 december mellan kl.10-12 kommer med största mängden tomma glasförpackningar till ayuntamientos filial mellan c/Maldonado och c/Unión Musical Torrevejense (ett kvarter från Stora torget). Priserna består av inbjudan till diskoteket Velice på nyårsafton.

iglo.jpg

På strandpromenaden Vista Alegre ställs en lysande kampanjiglo ut med informatör intill, som delar ut flygblad om kampanjen. Ytterligare två sådana iglos sätts ut på stan.

Under 2016 samlade torreviejaborna in totalt 2.434.340 kg glas, i genomsnitt 28,9 kg per person. Samma mätning för genomsnittet i hela Valenciana-regionen är 16,5 kg per person.

Som jämförelse kan nämnas motsvarande siffra för svenskarna i Sverige: 20,4 kg (återvinningsgraden för glas är 93% i Sverige).
Skillnaden per person i siffrorna kan bestå i att man i Torrevieja dividerar totalmängden insamlat glas med endast de fastboendes invånartal.
Det finns 649 glasiglon i Torrevieja, vilket ger 130 invånare per iglo. Således har man haft 84.370 invånare som bas, således endast de residenta. Men som bekant finns här långt fler under ett år – flera hundra tusen …
dec.2017


När öppnas vår stadsteater igen?
De av OCA – certifieringsorganisationen under valenciaregeringen - krävda förbättringarna i teaterhuset är klara sedan i höstas och man hoppas nu kunna få igång dess administration för att öppna teatern under januari 2018. Det är snart tre år sedan den kommunala teatern stängdes av säkerhetsskäl.
dec. 2017


Norwegian-kontor i Torrevieja
Runway är ett internationellt företag, som sysslar med outsourcing och etablerade sig 2015 i Torrevieja. Här har man redan 99 anställda och räknar med att öka antalet med ytterligare 50 enligt ledaren Mikkel Jensen. Av dessa kommer hälften vara spanjorer och/eller residenta, resten skandinaver och balter.
Nyligen har man flyttat in i översta våningen på Tabisamhuset nära Nationernas park och erbjuder där kundtjänst för Norwegian på olika språk.
Kontoret är det största på skandinaviska språk utanför Norden.
Internationellt har man ca 900 anställda på sina kontor i Norge, Estland, Lettland, Litauen, Ukraina och Spanien, där man har två centra, det ena i Benalmáden, det andra i Torrevieja.
Trots den skandinaviska inriktningen är det engelska som gäller för att kommunicera med denna kundtjänst..
november 2017


Torrevieja populärt idrottsmål

Hittills sedan september har Torreviejas fina sportanläggning tagit emot 360 idrottare, som vill träna i det goda klimatet och passar på när det är lågsäsong för turismen. Under sommaren är sportpalatset, fotbollsplaner m.m. upptagna till 100%.

idrottare.jpg

Hit har kommit 45 finnländare, 30 tyskar, 50 norska fotbollsspelare och lika många svenska, därtill 175 norska skolungdomar för att träna olika sporter. Kommunen konstaterar nöjt att flera av dem vill återkomma nästa år.
november 2017


Nya marknadsplatsen i La Mata beslutad rekordsnabbt

Efter samrådet med marknadsförsäljarna och de boende har kommunens förslag jämkats och alla, eller majoriteten av de berörda, är nöjda. Flytten skall ske ”snarast möjligt”.

lamatakarta.jpg

Förtydligande av kartan ovan:
calle del Mar, mellan calle La Lisa och San isidro Labrador;
avenida del Mediterráneo, mellan calle Mayor och calle La Lisa;
calle San Isidro Labrador, mellan calle del Mar och calle Antonio Gil;
calle del Mabre, mellan Avenida del Mediterráneo och calle Antonio Gil;
calle Benacantil, mellan la Avenida del Mediterráneo och calle Antonio Gil;
calle La Lisa, mellan la Avenida del Mediterráneo och dess slut.
juni 2017


Marknaden i La Mata flyttas
Även den populära onsdagsmarknaden i La Mata kommer
att flyttas på order av Guardia Civils avdelning Seprona.
Den breder ut sig över kanalens övertäckning med tung last av fordon och stånd och risk finns att övertäckningen ger vika. För fortsatt användning för fotgängare är det inga problem men biltrafiken stoppas med uppsatta pollare.

lamatamarknaden.jpg


Nu gäller det att snarast hitta en ny marknadsplats, en med möjlighet till framtida utvidgning. Försäljare och kunder, kommunala tekniker och kommunalråd skall alla samråda
för att utse en ny plats.
Ca 50 av stånden är direkt berörda men man vill flytta alla 162 på en gång. Således hänger när och vart i luften.
Tills vidare fortsätter marknaden fast med ovannämnda begränsningar.
juni 2017


Jordskalvsövning i Torrevieja
Lördag 24 juni kl.8 hålls en jordskalvsövning i Torrevieja, vilken framför allt koncentrerar sig på kommunikationerna de första minuterna efter ett larm. Efter skalvet i Lorca 2011, där precis allt slogs ut, har man byggt upp Red Radio de Emergencia (REMER), som skall komplettera civilförsvarets radionät. I övningen inbegrips också ett trettiotal frivilliga radioamatörer, som blir viktiga i ett nödläge.
juni 2017Nybyggt tanatorium i Torrevieja

nya tanatoriet.jpg

Torreviejas nya tanatorium ligger i industriområdet Casa Grande på Avenida de Delfina Viudes. Det invigdes 23 maj och visade sig var stort – 2.800 kvadratmeter – modernt, för att inte säga innovativt i sin utformning med alla slags servicetjänster.
Här finns samlingssalar såväl som avskilda rum, plats för att skriva kondoleanser o.likn., möjlighet att visa foton, text och video om den avlidna, platser för vila, platser inte minst för barnen.
Man vill integrera döden med livet i en hemlik omgivning med varma färger och knäcka tabu kring döden. Kapell och cafeteria, blomsterrum och lekplats – man vill skapa en mötesplats för generationerna.
En speciell möjlighet för de anhöriga är att kunna få en kapsel, med texten UNICO: därinne finns ett DNA-prov från den avlidna för att bevara dennas avtryck till kommande generationer.
Bakom det nya tanatoriet står Grupo ASV Servicios Funerarios, ett av de största i Spanien med 80 års erfarenhet av begravningstjänster. Man har ett tjugotal tanatorier i Alicanteprovinsen men totalt i Spanien 65 tanatorier, 15 krematorier, 180 begravningsbilar, 200 salar samt ett trettiotal kontor spridda över landet, med totalt 500 anställda.
maj 2017Torrevieja blir bas för sjöräddningen

Röda Korset och Sjöräddningssällskapet förbereder att inom några månader kunna öppna en ny bas för sjöräddningen i Torrevieja. Denna skall kunna stå till tjänst dygnet om året runt för alla slags sjöolyckor och sökningar efter försvunna till havs.
Tidigare har man kunnat ta hand om båtflyktingar först till lands men nu även till sjöss inom 12 sjömil. År 2015 kom 26 personer ombord på s.k. pateras, 2016 kom 113.

raddning.jpg

Fyra besättningar skall täcka hela Alicante-kusten mellan San Pedro del Pinatar i söder till Oliva i norr (f.n. har Röda Korset sin gräns vid Sierra Diana med bas i Denia, vid Sierra Tabarca med bas i Altea och Sierra Plutón med bas i Santa Pola.)

En viktig uppgift är också att bekämpa nedsmutsningen till havs.
maj 2017


Den blå flaggan vajar över Torrelamata Sur, Los Locos,
el Cura, Los Náufragos och Cala Pitera


blaflagga.jpg

Torrevieja har lyckats behålla sina fem blå flaggor – beviset för att man har både högsta vattenkvalitet och bästa service på sina playor – även i år, trots tre svåra stormar. 
Skadorna efter dessa har genast åtgärdats med intensiva arbetsinsatser, som alltså gett resultat. Kraven för att få den eftertraktade blå flaggan stiger dessutom för vart år.
maj 2017


Teatern: Den 7 mars påbörjades arbetena
med reparationer och säkerhetsåtgärder i teatern. Man räknar med att de skall kunna avslutas inom några veckor. Därmed är teatern ändå inte klar att öppnas för därefter vidtar den administrativa gången av certifiering och licensiering etc., som också tar sin rundliga tid – kanske återöppnandet sker till höstsäsongen?
mars 2017


 

La Casa de la Tercera Edad återöppnat!
Efter demonstrationer utanför Ayuntamientot från de ca 900 användarna av pensionärshuset har arbetena påskyndats så att tisdag 31 januari kunde borgmästaren återinviga huset efter 8 månaders stängning. Det har varit igång sedan 1980-talet men utan öppningslicens, vilken nu föreligger. Utöver nedannämnda förbättringar har också brandsäkerheten förstärkts med en sprinkleranläggning på varje våningsplan.
januari 2017

Fortfarande stängt hus för pensionärerna
La Casa de la Tercera Edad, pensionärernas aktivitetshus, på San Pascual 117 stängdes plötsligt i maj för att åtgärdas på några punkter och har sedan dess hållits stängt. Det påstods gälla säkerheten och att huset saknade öppningstillstånd – efter åratals livlig verksamhet.

Nu först skall inom kort tecknas kontrakt med företag, som skall installera handikapptoalett, bredda dörröppningar och förbättra ljudisoleringen mot grannfastigheterna samt utverka det administrativa öppningstillståndet.
sept 2016


Nytt om den stängda teatern
Ayuntamientot har nu godkänt arbeten för att förbättra säkerheten på teatern, som varit stängd i ca ett och ett halvt år. Det gäller att laga motorn till den brandväggsridå, som kan skilja salongen från scenen samt installera ett tryckluftssystem för att förhindra att salongens trappor får skorstensverkan vid en brand. Det blir alltså inte fråga om några nya utrymmesvägar längst upp i salongen, något som det inte finns plats för varken i eller utanför byggnaden.

Man kan undra över hur några arkitekter idag kan rita en allmän lokal av detta slag utan nödutgångar samt över hur sådana ritningar först efter tio år underkänts av myndigheterna, i detta fall via Organismo de Control Autorizado –OCA.
januari 2017


Nya idrottsgrenar på stränderna
Det blir inte bara gympa och badminton på Torreviejas stränder i fortsättningen utan även rugby, volleyboll och fotboll.
Sektionen för idrott i stadsfullmäktige, som leds av Pablo Samper, har fattat det beslutet och inlett ett samarbete med representanter för lokala idrottsklubbar.
Främst riktar sig strandidrotten till turister och drar igång redan till årets turistsäsong.
  -Vi tänker i första hand på de utländska besökare som söker en aktiv fritid och redan nu använder våra sportanläggningar, säger Pablo Samper.  Kombinationen stränder/idrott är oslagbar och ger Torrevieja ett värde på nationell nivå.
Diana Box, tränare för damhandbollsklubben tillika medlem av fullmäktige, blir ansvarig för strandidrotten.
februari 2016


Kulturavdelningen på ny plats
Torreviejas ayuntamientos kulturavdelning, Instituto Municipal de Cultura “Joaquín Chapaprieta”, som tidigare haft sitt säte i stadens teaterbyggnad, har nu flyttat in i Centro Cultural Virgen del Carmen.

virgen.jpg

Teatern är som bekant stängd för ombyggnad och detta är ett av stegen för att så småningom sätta igång med att förbättra säkerheten i teatern.
februari 2016


Start för årets regatta
Den nionde Torrevieja-cupen i regi av femtioårsjubilerande Real Club Náutico inleds 29 januari och pågår i tre dagar.

seguimiento.jpg

Som nyhet under 50-årsjubiléet skall man visa ett hundratal båtar seglande i linje.

El IX Trofeo Internacional Ciudad de Torrevieja, som cupen heter på spanska, är en regatta i optimistjolle-klassen och en av de viktigaste i klubbens verksamhet. Totalt 349 båtar från tjugo länder deltar, däribland Costa Rica, Mexico och USA.
Nya inslag i regattan utlovas för att markera jubileumsåret - se ovan!
januari 2016


Strandpromenaden får ett lyft
Den länge planerade upprustningen av strandpromenaden mellan Punta Margalla och avenida Habaneras i Torrevieja  kan komma igång i februari. Provinsfullmäktige i Alicante har anslagit 413.072€, hälften av den beräknade totala kostnaden.

margalla.jpg

Ovan utsikten mot Los Locos-strandens början från Punta Margalla.


Det blir ett rejält lyft. Ny beläggning och belysning, planteringar, bänkar, lekplatser och gym-redskap.
Enligt provinsregeringens vice-president Eduardo Dolón kommer arbetet att ta fyra månader och är förhoppningsvis klart till sommaren.
januari 2016


Ljusets återkomst
Tisdagen den 22 december med sina 9 timmar och 32 minuter är årets kortaste dag. Med några minuter per dag ökar dagslängden under färden mot sommarhalvåret.
Under januari månads lopp ökar dagslängden med 41 minuter: soluppgången förskjuts från 8.17 till 8.07 och solnedgången från 17.48 till 18.19.

Samtidigt är den 22 december dagen då vintern börjar i Spanien och den kommer att vara nästan ända fram till påska - till den 20 mars 2016, vilket är Palmsöndagen.
Så räknar man årstiderna i Spanien, helt efter astronomin och jordens rörelse kring solen.
Vintern med sina 88 dagar och 23 timmar är den kortaste astronomiska årstiden och märkligt nog är jorden då som närmast solen, allra mest den 2 januari.
december 2015


Wifi-zoner i Torrevieja

Gratis internet via wifi-zoner finns nu tillgängliga i sju zoner i Torrevieja: på Plaza de la Constitución (Stora torget), strandpromenaden Paseo Vista Alegre, Plaza de Oriente (torget vid Vita kyrkan), Plaza de Encarnación Puchol de La Mata (La Mata-torget), sportanläggningarna kring Palacio Infanta Cristina samt vid playa de los Náufragos och playa del Cura, de sistnämnda endast under sommarmånaderna.
Här skall invånare och turister kunna få information via kommunala portaler som ayuntamientot, turistbyrån, kultur- och sportwebbsidorna, trafikinformation o. likn.

wait.jpg

Systemet kallas WAIT? och ger tillgång till totalt 45 webbsidor. Detta är ett pilotförsök och kommer så småningom att utökas för kontakt mellan administration och invånare, för den allmänna säkerheten, för ökat deltagande för civilsamhället m.m.
Zonerna är utmärkta med banderoller och informationspaneler om var man kan ansluta sig.
aug 2015
Så lätt snor dom dina pengar ...

bankautomatplatta.jpg

Fotot ovan talar för sig själv och är hämtat från facebook.
juni 2015


Pascual Flores -

Torreviejas stolthet på väg till Algeciras

Vid månadsskiftet april/maj lossade den vackra Pascual Flores den säkra förtöjningen i Torreviejas hamn. Borgmästaren och kommunalordföranden fick se den tremastade skonaren lämna hamnen och så småningom försvinna bakom horisonten.

Detta är den första seglatsen till Algeciras i provinsen Cádiz där hon skall tas upp på slipen för att bottenmålas, får sin efterlängtade uppfräschning efter att ha legat tryggt på sin kajplats i Torreviejas hamn sedan år 2007.

pascual.jpg

Vid visningen av Torreviejas flytande museum, som arrangerades av Aktiv i Torrevieja i april, fällde en kunnig seglare kommentaren att det var hög tid att rusta Pascual Flores. Ingen anade att det var så nära förestående - här ses skeppet stäva mot Algeciras, för motor förstås!

Skrovet kommer att målas, riggen får sin översyn och det till en kostnad av 18.000 euro. Sponsor är ”Nao Victoria Foundation” som hoppas att hon kommer att finnas på plats igen om två månader.

Medspelare i Onedin-linjen
Skonaren Pascual Flores har en nästan hundraårig historia som går tillbaka till 1917 då hon byggdes på Torreviejas strand. Under alla dessa år hade hon olika ägare.
Vi som tittade på Onedinlinjen fick se henne som en tvåmastare i den välkända engelska tv-serien som gick att titta på i över 10 år med första avsnitt 1972. Men efter att hon genomgått en total restauration så fick hon sin plats vid kajen i nya Salinas-hamnen året 2007, tillika också marina museet. Hon kommer för all framtid att vara en klenod och en turistattraktion för Torrevieja och representerar en god bit av Torreviejas historia.

Ett videoklipp från avfärden i Valborgsmässoaftonens morgonljus:

www.youtube.com/watch?v=35RS8lEZz6s&feature=youtu.be
maj 2015


Dique de poniente - en kommande promenadväg på den södra piren

poniente.jpg

Arbetena med den nya södra pirpromenaden på piren “El dique de poniente” vid Playa de Los Náufragos framskrider, om än försenade. Här skall vi få en ny unik utsiktsplats, varifrån vi kan se hur de stora fartygen lastas med Torreviejas salt för vidare transport till Norden, USA och andra avlägsna platser.

Ett gott stycke av den 650 meter långa promenaden är klar och har försetts med plattor, som kompletteras med trä på en del ställen. Ett speciellt räcke liksom ny belysning skall göra sträckan säker. Man skall kunna slå sig ned på bänkar, få skugga under pergolor och släcka törsten vid vattenkällor.
I samband med dessa arbeten läggs promenaden vid Playa de Los Náufragos om och denna får en bekväm förbindelse med piren.  
mars 2015


Olympisk seglarvecka i Torrevieja 11-15 mars 2015

Arrangemanget presenterades under den pågående stora turistmässan Fitur i Madrid som ”I Semana de Vela Olímpica Torrevieja Nautical Experience”. Det blir en tävling mellan seglaressen med erfarenhet från olympiska tävlingar från många länder. Man räknar med ca 300 deltagare.
För fler detaljer om tävlingsklasser, deltagare m.m. se http://www.torreviejaolympicweek.com


Regatta för optimistjollar
kommer att fylla havet utanför Torrevieja det kommande veckoslutet – fredag-söndag 23-25 januari.
Dessförinnan tränas ungdomar från Europa och ända från Ecuador och Japan under några dagar inomhus hos Real Club Náutico.

gummibat.jpg

Gummibåt finns tillreds vid rundningen. Det gäller unga seglare i åldrar mellan 6 och 12 år.

situation.jpg

Ovan en situation de förväntas klara upp.


Hela 318 unga seglare från 14 länder har anmält sig till tävlingen Trofeo Internacional Ciudad de Torrevieja, som nu går för åttonde gången. Den har blivit alltmer populär genom åren, vilket beror på dess goda organisation och säkerhetstänkande, säger Carlos Torrado, chef och huvudansvarig för tävlingen hos Club Náutico. Det gäller faktiskt hastigheter upp till över 20 knop, som ungdomarna skall ha erfarenhet av och kunna tackla. På så sätt har Torreviejas upplägg blivit till en referens för övriga optimisttävlingar.


carlostorrado.jpg
Carlos Torrado

De tävlande lagen är uttagna efter såväl nationella som världs-mästartävlingar under 2014 i sina respektive länder.

Torreviejas kvalitet som arrangör har gjort att intresset vuxit starkt i framför allt Tyskland men även i Portugal och Polen. Norra Europa är brett representerat – här känner man sig trygg hur vi tar hand om ungdomarna och dessutom är flygförbindelserna utmärkta.

klunga2.jpg

En klunga svenska optimistjollar under onsdagens träning.


Under onsdagen tränar man segling utanför Torrevieja inför veckoslutets riktiga tävling. Den sociala sidan blir väl tillgodosedd så att ungdomarna lär känna varandra. På fredagen blir det fest med lotteri, musik och presenter till alla och på söndagen avslutar man med en jättepaella.

Och hur gick det till slut?
Aina Colom från Balearerna vann tävlingen liksom hon gjorde förra året med högsta samlade poäng (51), holländaren Teun in der Maur knep silvret (84) och Lordi Lladó från Palma kom på bronsplats (87).

ainacolom.jpg

Bland de nordiska kom Rasmus Lindström och Fabian Magnusson bland de fem bästa i silverklassen medan Lukas Lindström kom etta i sin bronsklass.

landsatta.jpg

Så kom då återvändandets stund då alla trehundra jollarna skulle upp på land och tävlingen var slut för den här gången.
jan 2015


För tidigt att ta adjö av fredagsmarknaden i centrum
Den sedan så länge förutspådda flyttningen av Torreviejas populära fredagsmarknad – en av de mest omfångsrika i regionen – planerades att ske inom november men har fått skjutas till maj 2015 - man inväntar pengar från Valencia-regeringen. Det nya marknadsområdet omfattar 70.000 kvm.

De 705 marknadsstånden skall få fördela sig utefter en sträcka på 5000 meter. Dessvärre kan inte undvikas att de drabbas av nedsatt omsättning de närmaste månaderna efter flytten.

nya fredagsmarknadsplatsen.jpg
nya fredagsmarknadsplatsen, där stånden skall stå

För att dämpa den effekten har torgförsäljarna begärt en pendelbuss dit på fredagarna av samma slag som går mellan nya sjukhuset och Eras de la Sal.

Till de bestående fördelarna med flytten blir att de får upp till 10 m breda gångar mellan ståndraderna, att de får toaletter, parkeringsplatser för sina bilar och särskilda containrar.

parkeringen.jpg
asfalteringen pågår av den stora parkeringsytan

För allmänheten blir det nya området också en plats för konserter, mässor o.dyl. Det utlovas en förlängning av en busslinje dit.
nov 2014


Statliga miljoner till fördubbling av N332 och CV95

Pengarna är fördelade på åren fram till 2018 och skall avhjälpa köerna på N332 vid passagen förbi själva staden – där är nu en flaskhals med bara en fil i vardera riktningen.

innanflaskhalsen.jpg

Vy över Torrevieja innan "flaskhalsen"

Redan under 2015 skall CV95 breddas mellan nya sjukhuset och vägens anslutning till N332. Även där bildas ofta långa bilköer, särskilt sommartid, vilket blir till allvarliga hinder för ambulanserna.
okt 2014


Simmar en mil!


badvakter.jpg

För sjätte året i rad gjorde Torreviejas badvakter från Röda Korset sitt stora sport- och spänstprov som avslutning på säsongen: de skall simma från La Matas playa till Playa de los Náufragos, en sträcka på 10 km. På fotot ses ett trettiotal badvakter, mest män också flera kvinnor.
sept.2014


Nya sjukhuset blir universitetssjukhus
Torreviejas nya sjukhus blir universitetssjukhus tillsammans med det i Vinalopó, båda under Alicantes dito.

nyasjukhuset.jpg

sept 2014
Sommarmarknad på strandpromenaden
Lördag 19 juli öppnade totalt 36 stånd på Vista Alegre sin sommarmarknad med outlet-varor av alla de slag – mode, hantverk, mat m.m. Försäljningen startar kl.20 varje kväll ända fram till söndag 10 augusti.
juli 2014


Hundarnas playa
Över 2000 namnunderskrifter har samlats in som stöd för en begäran att hundar skulle få tillträde till en egen zon på någon playa.
Man anför som argument att Torrevieja har mer än hälften utländska invånare, som är mycket måna om sina husdjur och som skulle vilja kunna ta med dem till stranden, där det för närvarande är totalt hundförbud.

hundstrand.jpg


Även många turister skulle uppskatta möjligheten och Torrevieja vill ju utmärka sig som turiststad.

Som exempel på andra orter som redan har hundplayor nämner man Mijas, Fuengirola, El Campello, Gandía, Tarragona och Tenerife.
sept 2014


Torrevieja vil stimulere
til fysisk aktivitet
Pensjonister og eldre fra 60 år får 50% rabatt hvis de ønsker å delta i aktiviteter ledet av instruktør. 

svommehall.jpg


Byråd med anvar for finans i Torrevieja kommune, Joaquín Albaladejo, har informert om at kommunen nå gir 50% rabatt for pensjonister og personer over 60 år som vil bruke aktiviteter ledet av instruktør. Det kan til eksempel være forskjellige former for gymnastikk (kroppsøvinger), aerobic og fitness. Denne ordningen er kommet i stand etter initiativ fra rådmann for sport, Luis María Pizana.
Albaladejo gjør oppmerksom på  at dette er en betydelig endring i prisen som publikum må betale for å benytte seg av tilbudene i det offentlige  idrettsanlegget.
Det er å håpe at reduksjon i pris vil gi en effekt som vil øke den fysiske aktiviteten blant  folk i denne aldersgruppen og oppmuntre til et sunt liv.
Kommunestyret har også godkjent reduserte priser for bruk av banene for ballspillet pádel, som er en mellomting mellom squash og tennis. Prisene er 10 euros per time med strøm (belysning) og 6 euros uten bruk av strøm.
mars 2014


Jättebåt lastar salt vid saltpiren

”Sakura Kobe” är ett fartyg som med sina 180 m längd och 28 bredd är det största som kommit till Torreviejas hamn på många år. Det lastar 28.000 ton salt för transport till USA. På 80- och 90-talen var det vanligt med saltlaster till USA från Torrevieja men nu är det arton år sedan sist. Man fick hämta bogserbåt från Alicante för att hjälpa jätten i hamn vid saltpiren, där den kommer att ligga kvar till onsdag. Då skall den vara fullastad för att gå till Baltimore på USAs östkust, där de svåra snöovädren härjar.

Saltlastning

foto Pedro Grimao


Det blir säkert sevärt att på plats se fartygets avgång under onsdagen, men för den som inte har tillfälle till det finns ett fotoalbum från ankomsten på denna adress:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.754996094510674.
1073743670.100000008725824&type=1&l=a27c07d3a7
februari 2014


Efterlängtad övergång över N332 i Orihuela Costa
I slutet av januari levererades delarna till en övergång, pasarela,  för otgängare över N332 vid Cabo Roig. Vägen är starkt trafikerad och länge har man önskat sig en säker förbindelse till stranden.

gangbro.jpg


Leveransen skedde nattetid för att man måste stänga av trafiken när de 35 ton tunga delarna anlände. Inom kort skall allt sättas samman, något som lockar många åskådare.
jan 2014


Seglarfest med nordiska inslag
i Torrevieja över helgen 25-26 januari

Tävlingen för optimistjollar ”VII Trofeo Internacional Ciudad de Torrevieja” har lockat 318 seglare från fjorton länder: Norge, Sverige, Danmark, Finland, Eduador, Tyskland, Portugal, Storbritannien, Ryssland, Holland, Polen, Malta och Estland, därtill tio från olika delar av Spanien.

seglarfest.jpg

Värd är Real Club Náutico, vars förväntningar om deltagare vida överträffats. Därmed följer förstås också ett stort arbete i fråga om administration och logistik.

Det blir tre grupper som skall göra nio prov. Finländaren Elias Odrischinsky leder i Optimist Excellence Cup och har stor chans att vinna titeln. Men starka konkurrenter är tysken Roko Mohr liksom svensken Carl Germundson och ryssen Danill Krutskilh. Bland spanjorerna kan nämnas Enrique Luján från Gandia och Albert Torres från Palma, båda tävlande i europalaget 2013. Lokalt deltar torrevejensaren José Wandonsell.
Tävlingarna börjar kl.10 lördag och söndag.
jan 2014


Valenciaregionen visar upp sig på norska Reiselivsmässan

Turistmyndigheterna i Costa Blanca och ayuntamientot  i  L’Alfàs del Pi har gått samman för att delta med kraft i den norska turistmässan Reiseliv i Oslo 10-12 januari 2014. Man satsar på vad Costa Blanca kan erbjuda av kultur, gastronomi, badstränder och natur. I år trycker man särskilt på hälsa och språkresor.  L’Alfàs del Pi blir centrum för att ta emot språkstudenter inom Erasmus ram och man öppnar samarbete med universitetet i Oslo. För norrmän är Costa Blanca resmål nr 2 i Spanien.
januari 2014


Mariamosaiken på kyrkans baksida avtäcktes 8 decembermariapagavel.jpg


Lagom till skyddshelgonfesten har en mosaik med madonnans bild satts upp i en tidigare fönsteröppning, som kan ses på kyrkans baksida. Den har målats för hand hos kakelfabriken Leopoldo Mora i Valencia.
december 2013
Stor konststöld i San Miguel

Castillo de Conesa, som verkligen ser ut som en gammal borg där den ligger nära vägen mellan San Miguel och Villa Martín, var från början en cementfabrik. Genom konstsamlaren Antonio Conesa har fabriken förvandlats till en ståtlig borg med stora salar, där han kunnat ha sin konst. Dagbrottsgropen intill fabriken har blivit till en slottsdamm med simmande änder och andra fåglar nedanför den restaurang, som är öppen för allmänheten till skillnad från själva borgen.

Antonio Conesa upptäckte spår på borgväggen och att ett antal mindre tavlor stulits, men inga krossade fönster eller uppbrutna dörrar. Tjuvarna har berett sig tillträde på annat vis utan åverkan men med noggrann kännedom om borgens inre.
Värdet av det stulna uppskattas till 12.000€ förutom affektionsvärdet för en samlare som ägnat sitt liv åt konst.
Förhoppningsvis kommer den skickliga spanska polisen att lösa fallet!

castilloconesa.jpg

Castillo de Conesa (San Miguel de Salinas)

stulnatavlor.jpg

sept. 2013


Sista ”shoppinglördagen” i Torrevieja


Programmet för lördag 21 september, som pågår kl.11.30 -21 i centrum, är som följer:

På calle Concepción, gågatan från torget till havet, finns xBox och sker Scalextric-tävlingar.


På Stora torget spelas ett parti cricket och där finns också en uppblåsbar rutschkana, ansiktsmålning, ballongskulpturer, Svampbob och underhållning och musik för barn. Mellan Stora torget och gågatan Calle Concepción kommer en fotograf att verka, vars bilder senare visas på www.shoppingtorrevieja.com.

Invid Saluhallen finns demonstration av fina oljor, ekologiska plantor och hur hantverksmässig ölbryggning går till. Avsmakning från gourmetbutiken Comedus.

På Caballero de Rodas framför posten presenterar Soul Dance teaterskola och dansmusik för barn och Asociación de Inmigración ASILA informerar om sin verksamhet vid ett bord. Gymmet Fit4All visar upp zumba och karate.
sept 2013


Stadsdelsfesterna avlöser varandra!
Knappt har La Puntas festvecka till Sagrado Corazón de Jesús ära avslutats i helgen som gick, så kommer La Matas San Antonio de Padua-fiesta, och även den med lekar för barnen, teater, processioner och romería, blomstersmyckade gator m.m.

Dag för dag-program:


Fredag 14
kl.10.00: Festligheterna inleds med raketsmällare. Gatan San Antonio blomstersmyckas.
kl.21.30: La Matas  Academia de Baile “Sancho-Martínez” uppträder.
kl.23.00 : “Dúo Montana” framträder.

Lördag 15
kl.9.00: raketuppskjutning
kl.11.30: lekar för barnen
kl.20.00: stort lotteri
kl.23.30: dansakademin från Alicante “Pedro y Conchi”  framträder.
kl.00.30: två komiker uppträder,  “La Centollo Olé” och “Carlota Coy”. Därpå disco till kl.2:30.

Söndag 16
kl.9.00: raketuppskjutning.
kl.10.00: Mässa på Plaza Encarnación Pucho med kyrkoherden  D. José Luis och sjungen av kören  “Alba Rociera”. Därpå romería med  San Antonio (färdväg: från calle Ntra. Sra. del Rosario till calle San Antonio).
kl.14: knytkalas
kl.20: kören Nuevo Amanecer de Torrelamata ger konsert.
kl.21: romerían återvänder till Ntra. Sra. del Rosario.
juni 2013


Två varningar i turisttider

Från Torreviejas Grannsamverkan = Neighbourhood Watch kom en rapport om att ”avledningsstölder” ökat kraftigt.
Man berättar att en svensk, som just anlänt med flyget till Alicante, beslöt sig för att handla på Mercadona först innan han for hem. Inne i affärens mittgång blev han hejdad av en ung flicka, som ställde en fråga. På de få sekunder samtalet varade, hade hon kommit åt hans plånbok med hela semesterkassan på 800€, förvarad i en knappstängd byxficka på hans Safarishorts. När han upptäckte vad som hänt, var tjuven redan långt borta.

Så använd en bältesväska, ”magväska”, för pengar och ha inte med mer pengar så lättillgängliga än som är nödvändigt för planerade inköp.
Varje knuff, varje oväntat buller, som får alla att vända sig om och titta åt ett annat håll, varje fråga från en okänd med karta i näven kan vara en sådan avledande manöver från tjuvar, som samarbetar.

Och för er som hyr bil finns risken att bli förföljd till ert hem eller rånad redan på vägen dit av tjuvar i samarbete. Så det första ni bör göra enligt Neighbourhood Watch är att noggrant avlägsna hyrfirmans reklamlapp bakpå bilen!

Den andra varningen härrör från Europol och är mer diffus men ändå konkret: ta inte upp en till synes tappad mobiltelefon från gatan. Den kan vara apterad! Av en gren av ETA, som inte tänker ge upp och som har uppfattats planera ett attentat någon gång under juni-september. Möjligen i Madrid, Barcelona eller Valencia. Detonatorer har nämligen stulits av ETA i Grenoble och med bara några gram dynamit i en mobil kan hela ens hand sprängas bort.
maj 2013
 
 

Svenskar kommer för att träna i Torrevieja
Premiärtruppen bestod av fem triathlontränande svenskar från en stockholmsklubb i grenarna simning, löpning, cykling.  Löpningen skedde i Naturparken och längs stränderna, simningen vid playorna och cyklingen, som man blev särskilt nöjd med, kunde tränas på både cykelbanorna och de fina vägarna i omgivningarna. Naturligtvis passade man också på att bekanta sig med orten Torrevieja också.

svenskar.jpg


De fem kommer inom kort få efterföljare från Sverige av fler triatlontränande.
maj 2013


Nio boulebanor i La Siesta

Boulebanorna i Märta Louise-parken i La Siesta renoveras och utökas med ytterligare tre banor. Det är klubbarna Club de Petanca La Siesta, XPS Club de Petanca och Club Amigos Belgas som fått till stånd denna överens-kommelse med Ayuntamientot. Därmed blir det möjligt att arrangera tävlingar på officiell nivå till glädje för klubbmedlemmarna från Sverige, Storbritannien, Norge och Belgien.

Parque Marta Luisa de Noruega är det spanska namnet på parken, som är en av Torreviejas största med sina 40.000 kvadratmeter, varav 14.000 är promenadvägar och18.000 planterade med palmer, träd, buskar och aromatiska kryddväxter. Resten av ytan är ägnad  lekplatser, de i Spanien utomhus så vanliga motionsredskapen samt  boulebanor.

Bl.a. följande växter skall gå att hitta i parken: Dimorphoteca (i Sverige kallade spanska margueriter), rosor, Pittosporum (orangebär) med väldoftande blommor om våren, hibiscus, rosenlager, agaver, en, dvärgpalmer, rosmarin och helgonört. Träd som eucalyptos, pinjer, falskt pepparträd (frukterna tas ofta för rosépeppar), plataner, jacaranda, persisk syrén (paternosterträd), olivträd, acacior och palmer av släktena Phoenix och Washingtonia.
Parken invigdes 2009 av prinsessan Märta Louise.
maj 2013


Kortfilmstävling


Fram till 27 april kan man anmäla sitt deltagande i kortfilmstävlingen III Certamen Nacional de Cortometrajes, som arrangeras av Turmalina Films och sponsras av Torreviejas ayuntamiento.

Fiktion och Animation är de två grenarna och filmerna måste vara gjorda efter 1 maj 2011 och vara högst 30 minuter långa.

Två priser finns, ett i vardera klassen, om 300€ + trofé.
Prisutdelningen blir lördag 25 maj 2013
mars 2013


Polisen varnar för bilkapning
Aktiv i Torrevieja har nåtts av följande brev och sprider det vidare:

Se upp alla!
Håll detta cirkulerande för det gäller alla, både kvinnor och män.

Om du ser ett papper på bakrutan på din bil - då kan detta vara ett nytt sätt att göra bilkapningar. 

Du går till din bil på en parkeringsplats, du låser upp bilen och sätter dig i den. Du startar motorn och lägger i backen. När du tittar i backspegeln för att backa ur din parkeringsplats, märker du att ett papper fastnat i mitten av bakrutan.
Då lägger du i friläget och går ut ur bilen för att ta bort papperet (eller vad det nu är) som hindrar vyn. När du når baksidan av din bil - det är då bilkapare kommer från ingenstans, hoppar in i bilen och tar den. De slår praktiskt ner dig när de åker iväg med bilen. Och gissa vad, mina damer och herrar? Jag slår vad om att din plånbok är i bilen. Så nu har bilkaparna din bil, din hemadress, dina pengar och dina nycklar. Ditt hem och hela din identitet är nu äventyrat!
Lämna aldrig nycklarna eller handväskan kvar i bilen!

Vi måste akta oss för detta nya system som nu används.
Om du ser att ett papper sitter fast på bakrutan, så bara kör iväg. Ta bort papperet senare. Och var tacksam att du läst detta meddelande.
Jag hoppas att du kommer att vidarebefordra detta till vänner och familj, särskilt till kvinnor. En handväska innehåller alla typer av personlig information och identitetshandlingar, som du verkligen inte vill ska hamna i fel händer.
Tänk på att berätta för alla dina vänner!
februari 2013


Los Salerosos triumferar i Tyskland

Torrevieja har två blåsorkestrar, som brukar framträda vid viktiga evenemang i staden, UMT och Los Salerosos. Den sistnämndas musiker är nu på turné i Tyskland, inbjudna efter stora framgångar vid sitt första besök där 2011. De har med sig en trupp från den kommunala dansskolan, som ger ytterligare glans åt deras konsert. Los Salerosos är den enda spanska orkestern vid denna internationella festival, som sker på olika stora sportarenor med plats för stor publik – i Saarbrücken, Ludwigshafen och Frankfurt.

salerosos.jpg

Det är oftast militärorkestrar, flest från Europa och inte minst Ryssland, som man får höra och se. Till denna grupp hör inte Los Salerosos från Torrevieja, som också skiljer ut sig med sin danstrupp.
jan 2013


Alicante har anslutit 112 kommuner
till sin plan för uthållig energi.

Alicante intar därmed tredjeplatsen bland Europas provinser i frågan. Planen, som är en överenskommelse med EU, innebär att utsläppen av koldioxid avses minska med 20% till år 2020.
Kommunerna kommer att få stöd för att utveckla sin energihushållning. Främst är det 76 samhällen med mellan 20.000 och 50.000 invånare som får del av en investering på 300.000€ för analys av sin energianvändning och program för att effektivisera den.
Målet är att utöver koldioxidminskningen som ett led i klimatkampen skall man också spara 20% och hämta 20% av sin energi från förnybara källor.
jan -2012


Kungaparet besöker Torrevieja
Don Juan Carlos och Doña Sofia kommer att besöka Torrevieja i samband med den femtionionde internationella habanerastävlingen 22-28 juli 2013.
Anledningen är att Kubas president Raúl Castro gripits av intresse för evenemanget med dess rötter i Kuba.
Möjligen följer prinsparet Felipe och Letitzia med prinsessorna Leonor och Sofia också med eftersom habanerasmusiken är mycket omtyckt av prinsen av Asturias.
Beskedet väckte förvåning hos habanerastävlingsarrangörerna men också tillfredsställelse över det extra mediala genomslag det ger.
dec - 2012

Torreviejas saltindustri en turistattraktion av hög rang

Saltutvinningen här lär vara den största i Europa och världsunik i sig. Senaste ”årsskörden” uppgick till 820.000 ton.

Nuvarande arrendatorn Nueva Compañía Arrendataria de las Salinas (NCAST), har fått sitt kontrakt förlängt med 20 år. I överenskommelsen ingår att den summa företaget betalar till staten – ca 3 miljoner euro - för Patrimonio del Estado nu oavkortat skall gå till upprustning och förbättrad infrastruktur inom anläggningen.

Tre huvudändamål har pengarna avsatts till: renovering av 52 km salttransportrör från Pinoso, vilka f.n. är i dåligt skick.
En ny vattenpassage under E-17 vid Pinoso behövs också till en beräknad kostnad av 1.200.000 euro.
Som tredje viktiga satsning kommer att göra salthanteringen mer tillgänglig för turister och visa fram den i sitt historiska, kulturella och miljömässiga sammanhang.

Torreviejaborna skall kunna vara stolta över salinerna, som ju ligger i en naturpark. De tre gamla byggnaderna skall restaureras och i en av dem planeras ett biologiskt miljöcentrum på universitetsnivå, för här finns märkliga växter och organismer, som uthärdar de extrema salthaltiga förhållandena.

Till sist ännu en gåva till torreviejaborna: de skall kunna köpa sitt salt, paketerat och märkt ”Torrevieja” och ”Salinas de Parques Naturales”.
Vid årets tapasrunda finns redan salt från våra saliner hos tapasrestaurangerna och ett pris i tapastävlingen från företaget är Din vikt i salt!
Nov 2012

 

Skatt på eiendom i Torrevieja

- Impuesto sobre Bienes Inmuebles (IBI) -

Som følge av regjeringsskiftet i Spania og den fortsatte lavkonjunkturen, har regjeringen gitt nye instruksjoner om eiendomsskatt.

Dette kan ramme Torrevieja hardt siden det er så mange som har ferieboliger i kommunen. Forholdet mellom høyre- og venstresiden i Torrevieja oppleves som bittert.
Torrevieja (PSOE) Partido Socialista Obrero Español eller Det spanske sosialistiske arbeiderpartiet krever å få en forklaring på hvordan økningen av eiendomsskatten vil slå ut for dem som har bolig i Torrevieja, og hva den får å si for kommunens inntekter.

Sosialistene som er i opposisjon her i Torrevieja, har anmodet byråd for finanser om å gå ut med eksakte tall, slik at hver enkelt boligeier kan få vite hvor stor skatteøkningen blir.

På en pressekonferanse i mars sa byråd for økonomi fra Partido Popular (PP), Joaquín Albaladejo (J.A.), at de hittil har valgt å holde eiendomsskatten lav. Halvparten av eiendommene med lav ligningsverdi (valor catastral) vil dra nytte av redusert skattesats på 0,462 prosent, vedtatt av kommunestyret i Torrevieja med virkning for året 2012.

 

På den annen side har J. A. rapportert at boliger i kommunen med større ligningsverdi, tildeles den laveste satsen etter loven, 0,5 prosent.
Dette underbygger han med følgende replikk: ” Disse tiltakene som er fremmet av president Rajoy, er nødvendig på grunn av det katastrofale underskudd i 2011, en forgiftet arv fra en dårlig sosialistregjering i spansk demokratisk historie.”

 

Byråd J. A. presiserte at administrasjonen fortsatt regner på hvordan IBI-skatten vil slå ut. Ettersom eiendomsskatten skal betales som en prosentdel av ligningsverdien av eiendommen, bør vi følge godt med om kommunen regulerer denne opp. Hvis det skulle skje, må vi spørre om på hvilket grunnlag det er gjort.

april 2012


Strandpromenaden förlängs mot söder
En sedan länge planerad promenadförbindelse mellan Playa de los Náufragos och Lo Ferris skall börja byggas den 17 september. Den kommer att i stort sett se ut som den övriga strandpromenaden men bli högst 5 meter bred ty största miljöhänsyn skall tas med anpassning utefter den klippiga stranden mellan Dialprix och Lo Ferris.

loferris-1.jpg

flygbild över Lo Ferris
med ännu endast en stenig stig som promenadväg


Den bakomliggande drivkraften att sätta igång nu är lite som en kompensation för allt inkräktande som den nya avsaltningsanläggningen gjort i San Roque-stadsdelen. Dess inbyggare kommer från Vega Baja och Murcia, huvudsakligen under sommaren, men detta sydliga avsnitt av Torreviejas strand är ännu okänt för många av de övriga torreviejaborna.
augusti 2012


Grillande pensionärer

La Matas pensionärer har sin egen aktiva förening: man gymnastiserar, handarbetar, gör resor tillsammans och har fester. Varje vår har man en sådan barbacoa, dit medlemmarna tar med sig bacon och korv, vin och bröd i ett stort knytkalas. Man har med sig instrument och sjunger dagens populära sånger som El Coyote, La Paloma, El Gusano, La Camisa negra etc. Efter kaffe med avec går man över till sina kära habaneras och sånger från de olika regioner, som kan vara representerade.
maj 2012


Tillväxt i Torrevieja trots krisen.
De dystra rapporterna haglar om nedsatta kreditbetyg och hotande recession de närmaste åren. Torreviejas statistikkontor kunde ändock redovisa positiva siffror för det gångna året. Här mäter man tillväxten i hur många nya tillstånd för att sätta igång olika byggprojekt resp. öppna nya etablissemang som beviljats under året.
Siffrorna för de olika typerna av tillstånd växlar mellan 4% och 17%. Man uppger också att det inte skall ta mer än en månad att behandla nya ansökningar enligt en ny förenklad modell – bara alla pappren är med från början.
Torrevieja har gott hopp om att tillväxten håller i sig även under 2012 och att orten därmed borde kunna vara fortsatt attraktiv för kommande investeringar, särskilt inom turistnäringen.
januari 2012


Nytt lokalt radioprogram startar 2 december

Hoy por hoy Vega Baja är ett lokalt radioprogram, som sänds måndag till fredag kl.12.20-14.00 från ayuntamientots plenisal i Torrevieja. Det produceras av Radio Orihuela Cadena SER, kan höras på 90,5 FM och läggs ut på www.radioorihuela.com.
Programmet är av magasinskaraktär och tar upp ämnen inom kultur, sport, samhälle samt nyheter från Vega Baja.
Man kan nå och delta i programmet per telefon 965 302 041 eller via Facebook ”Hoy por hoy-Radio Orihuela”.
Webbplatsen är http://www.vegabajadigital.com.
Korrespondent från Torreviejas horisont blir Encarna Torregrosa.
november 2011


Q-flagga till Real Club Naútico
Ministern för industri, turism och handel Miguel Sebastián delade ut ett kvalitetstecken, en flagga med ett Q, till 176 spanska playor och sportbåtshamnar, vilket var 15% fler än år 2010. Men bara två spanska sporthamnar fick utmärkelsen – den ena var Alcudias på norra Mallorca, den andra var vår Real Club Naútico Torrevieja vid södra änden av strandpromenaden.

qflagga.jpg


Turistguide för dykare

Torrevieja vill profilera sig som en attraktiv ort för dykare och har gett ut en turistguide speciellt riktad till sportdykare. Torrevieja har många fördelar för dykare: här finns en lämplig kuststräcka på 14 km,  normalt ett lugnt hav med en medeltemperatur på 18 grader och intressanta ekosystem i en omväxlande marin miljö. Man har skapat sex undervattensstigar, rutas, för snorklare:

A. Ruta “Cala del mojón”. 
B. Ruta “Cala de la zorra”. 
C. Ruta “antiguo Hotel Marbella”. 
D. Ruta “Paseo Marítimo Juan Aparicio I”. 
E. Rutas “Paseo Marítimo Juan Aparicio II”
F. Ruta “Cala Piteras” vid Punta Prima

Bottnarna kan bestå av sand, klippor eller ängar av Posidonia – denna växt – inte alg - som är så viktig för fiskynglens överlevnad. I guiden redovisas på fyra språk djup och lägen per koordinater för de olika rutternas biotoper, hur lång tid rutten tar och praktiska tips inför dykningen. Man har också producerat en video om de aktuella marina ekosystemen och vad man kan lära sig om dem i Torreviejas nya naturhistoriska museum i gamla Renfe-stationen. Videon finns också att se på nätet på följande adress:
http://www.youtube.com/watch?v=BS_DBN0cGNc .
mars 2011


Turistguide per mobiltelefonen

Turer i Torrevieja, guidade per mobilen och gratis nedladdade via bluetooth, är det senaste bidraget från turistkontoret. De finns även att få i form av teckenspråk, 'signoguía'.


Varning!
Se noga på mynten bland  växelpengarna – du tror du har fått 2 euro men har kanske fått 40 céntimos!

Sedan 1 januari 2011 har Turkiet infört ett nytt mynt, nya liran, som ersätter den gamla kraftigt devalverade. Den nya liran är till förväxling lik ett 2-euromynt – samma storlek, snarlikt utförande. Men istället för en tvåa står där en etta på dess ena sida. Och den är bara värd 40 céntimos!

turkmynt.jpg


Ockupanter i ditt hus?

Hur kan det gå till?
En engelsk familj återvände från hemlandet efter en lång bilresa med turistiska avvikelser under vägen och fann vid ankomsten lägenheten upplyst och uppenbarligen befolkad.
Där stod man med sina väskor och ringde då till polisen, som strax kom och avhyste ockupanterna mot löfte att de rätta ägarna visade upp escritura, lagfarten, morgonen därpå.

Så här gick det till: paret som trängt sig in hade gått och letat efter en lättillgänglig brevlåda med adresserad post i. Där kunde de se namnet på lägenhetsägaren och även att det var ett tag sedan denne hade varit där. Nästa steg blev att skriva ut ett hyreskontrakt, hämtat från Internet, och fylla i det med ägarens namn och förfalskade underskrift och sitt eget på raden för hyresgäst. Sedan kallade de på låssmeden, som fick veta att paret hade hyrt av engelsmannen - se här kontraktet! - men att nycklarna inte kommit fram. Intet ont anande hjälpte han dem in!
oktober -10

Den spanska antitobakslagen
trädde i kraft den 2 januari och överträdelse kan ge böter från 30 euro upp till 600.000 euro!
På flygplatser och järnvägsstationer, barer och restauranger, diskotek och spelhallar, tåg och turistbussar, i och utomhus intill sjukhus, skolor och lekplatser, även parkeringar, skall det nu vara rökfritt. Antirökorganisationer har framställt enkla formulär för att kunna anmäla rökare. Ett fall har redan inträffat där rökaren fick en mindre summa böter, barägaren en större. Men naturligtvis skall man i första hand be personen släcka rökverket eller snabbt förflytta sig till en tillåten plats, t.ex. utomhus i fria luften (inte i en dörröppning till en allmän lokal) eller ett privat hem eller en särskilt avdelad lokal för rökare.
Huvudprincipen är att det är förbjudet i slutna allmänna utrymmen samt där barn vistas.
januari 2011


Ny stor park vid Baleargatan invigd
Den nya parken har fått namn efter en ingenjör och stadsplanerare, slutligen miljöråd hos Valencia-kommunen José Ramón García Antón, som gjort stora insatser för Torrevieja. Den nya parken på 9000 kvadratmeter är planterad med träd och buskar, som hör Medelhavsregionen till. Den har också gräsmattor, bänkar, två picknickplatser med bord under pinjer, områden för lek och sporter för barnen och gymnastikredskap för de äldre, boulebanor, bordtennisbord m.m. Gångarna har gatsten i åtta färger! Invigningen skedde på nyåret.
januari 2011


Järnvägsdrömmar
Inom EU finns en grupp som arbetar med de framtida järnvägsförbindelserna med höghastighetståg genom Europa. Detta projekt kallas populärt bananen, för huvudförbindelsen skulle gå som i en svag båge från Malaga genom Spanien, ta sig igenom ett lämpligt pass i Pyrenéerna och sträcka sig vidare genom Frankrike-Tyskland med slutpunkt ända uppe i Stockholm.
I samband med denna huvudförbindelse talar man också om medelhavskorridoren, ett uttryck som syftar på parallellförbindelsen  mellan en rad kuststäder – Milano, Lyon, Barcelona, Valencia, Alicante, Almería. Orihuela skulle passeras av banan och då kunde ett stickspår till Torrevieja betyda mycket för Torreviejas vidare utveckling, inte minst som hamnstad, och för export av Vega Bajas alla jordbruksprodukter.
februari 2011
Alla Torreviejas playor
fick även i år 2010 AENOR-certifikat vid den internationella turistmässan FITUR i Madrid härförleden. Det gäller playorna Náufragos, El Cura, Los Locos, La Mata, Cabo Cervera och Cala Piteras. Utmärkelsen gäller såväl servicekvalitet som miljömässighet. Torrevieja lyckades också hämta hem en utmärkelse för god turistinformation.  Allt tillsammans viktigt för bilden av Torrevieja som attraktivt turistmål.

Torreviejas romanpristävling “Ciudad de Torrevieja”
är inne på sitt nionde år. Vid manusstoppet för årets tävling i juli hade 505 manuskript lämnats in, varav 383 från Spanien. Övriga bidrag har följande ursprung: 24 från Argentina, 21 från Mexico, 16 från USA, 14 från Venezuela, 13 från Colombia, 10 från Chile, 8 från Costa Rica, 5 från Tyskland, 5 från Ecuador, 3 från Uruguay, 2 från Peru och 1 från Holland.
Att delta kan ge en rejäl skjuts i författarkarriären om man åtminstone lyckas bli finalist. Vinnarna av tidigare tävlingar har sålt sina böcker i över en miljon exemplar och sålt rättigheter till fler än 30 länder.
Årets vinnare koras fredag 1 oktober. Prissumman är 360.607 euro.

Gustavo Martín Garzo blev den nionde pristagaren i Torreviejas stora romanpristävling

För nionde året utdelades det stora priset, det andra i storlek i Spanien, och i år tillföll det spanjoren Gustavo Martín Garzo, född i Valladolid 1948. Han hade lämnat in sitt bidrag under pseudonymen Jacobo Mora och även bidraget hade en förtäckt titeln El vestido de plumas istället för det verkliga namnet Tan cerca del aire. Det visade sig att vinnaren alls inte var någon dununge i genren: han har redan förut vunnit en rad litterära priser som Premio Nacional de Narrativa 1994, Premio Miguel Delibes 1995, Premio Nadal 1999, Premio Nacional de literatura infantil y juvenil 2004 och kan nu foga IX Premio de Novela “Ciudad de Torrevieja” 2010 till listan.
oktober -10

Naturområden sköts och städas i Orihuela Costa
En ”skogsbrigad” om sex personer skall under augusti-september röja i strandnära raviner och nipor som Barranco Rubio och Río Nacimiento liksom i botaniskt intressanta områden som framför allt Barrancos de Cabo Roig och Rambla de las Estacas. En annan grupp på 11 personer skall göra miljöinsatser i Campoamor, Villamartín och Playa Flamenca. Det gäller både beskärning av buskar, träd och häckar i parkområden och allmän uppstädning, understundom även besprutning av angripna planteringar.


Strandpromenaden vid Playa del Cura totalrenoveras
Den stenlagda promenaden anlades 1990/91 och den har faktiskt blivit sliten – man ser sprickor och gropar i de typiska rosa reliefmönstrade trottoarplattorna. Nu rivs de upp och ersätts i stil med den nya bortre delen vid Vista alegre. Renoveringen sträcker sig från Paseo Juan Aparicio ända till Palangrekurvan och innefattar även ny belysning, nya ramper i stället för de gamla trapporna utefter hela strandens bredd för att öka tillgängligheten ner till stranden, nya palmer där det behövs, barriärer på de avsnitt där det finns risk att falla några meter ner på stranden. Fottvättarna för sandiga fötter flyttas upp från stranden till promenaden, likaså förbättras avledningen av regnvatten från att skada stranden vid häftiga regn och repareras avloppsledningarna. Som synes ett digert program som ändå förväntas vara klart inom januari 2011.
september.-10


Konstsensation i Orihuela

Orihuela har lyckliggjorts med en förnämlig konstsamling, upplåten för allmänheten genom Fundación Pedrera av företagaren Antonio Pedrera, född i Orihuela, stor konstälskare och beskyddare av Pradomuséet i Madrid.

Över 500 verk från medeltid till nutid av storheter som Picasso, Rembrandt, Joaquín Sorolla, Pablo Salinas, Joaquín Agrasot o Fortuni finns nu att beskåda i Palacio Sorzano de Tejada. Med samlingen följde nämligen även detta hem för den. Där kommer också att inrättas en stor utställningssal för övriga konstevenemang.

Vid upplåtelseavtalets undertecknande var Orihuelas hela fullmäktige församlade och borgmästaren Monica Lorente sade i sitt tacktal att vi orihuelabor kommer aldrig att kunna vara nog tacksamma för denna kulturinsats från Antonio Pedrera.

mars-11