CSS Dropdown Menu

Tidtabell för flygbussen
Den 23 maj 2011 startade expressbussen från Torrevieja till flyget i Alicante med service från kl.7 på morgonen till kl.22 på kvällen.
Bussen går direkt till flygplatsen Aeropuerto El Altet alla veckodagar på året med då åtta turer åt vardera hållet. Rykten att den skulle upphöra efter bara tre månaders drift var falska. Men förvisso var dess första år en prövotid - låt oss gynna den så ofta det går! Den var så hett efterlängtad och anses av många vara årtiondets viktigaste nyhet för Torreviejas turismen.
En förbättring tack vare trycket är att den på prov ökade turtätheten under sommaren 2017 nu permanentats och gäller året runt - se nedan.

Corona-special: endast de rödmarkerade avgångarna går tills vidare - således endast fem turer åt vardera hålllet:

Torrevieja-El Altet med avgång från busstationen i Torrevieja centrum:
Kl.7 - 9 – 10 - 1112 - 13 – 14 - 15 – 16 - 17 – 19 - 20 - 21.

El Altet-Torrevieja med hållplats vid ankomsthallens utgång plan 2:
Kl.8 - 10 – 11 - 1213 - 14 – 15 - 16 – 17 - 18 – 20 - 21 - 22.


Dessutom har införts att man kan köpa biljett i förväg - också välkommet och sedan länge efterfrågat:

Förköp av biljetter till resa samma dag kan göras enligt följande:

Till bussar som avgår mellan kl.7 och 13 säljs biljetter kl.6.30-13.

Till bussar som avgår mellan kl.15 och 21 säljs biljetter kl.14-21.

Förköp av bussbiljetter flera dagar i förväg i båda riktningarna går via bussbolagets hemsida www.costazul.net

En bussbiljett kostar 7€ i december 2019.För ytterligare information ring 965 710 146.

busskylten.jpg

Bussen stannar mittför busstationens biljettlucka för Costazul-bolaget.
En biljett kostar 7 euro.
Barn under 4 år åker gratis men åldern måste kunna intygas, exempelvis med pass. Pensionärer kan få 30% rabatt mot uppvisande av intyg från Valencia.
Restiden är ca 40-50 minuter.

Alicante Transfer -
ny flygbuss inför avresa till eller från hela Costa Blanca

För den som har flygtider, som inte passar med flygbussen, återstår taxi eller hyrbil eller ett nytt bolag, Alicante Transfer. De kör till samma pris både natt och dag till och från en rad orter på Costa Blanca.
Bland destinationerna finns såväl La Mata, Punta Prima, La Zenia, Orihuela Costa som Torrevieja.

Till Torrevieja kostar det enligt prislistan 65€ för 1-4 personer, således 16,25 per person om fyra delar. Priset innebär 10% rabatt för bokning on line och det är samma pris natt som dag.
Gå in på www.alicantetransfer.com för fyllig information!
uppgifter maj 2017

Naturligtvis finns spanska taxibilar i mängder både vid flygplatsen och vid busstationen i Torrevieja, men för dem som behöver göra sig förstådda på skandinaviska finns flera goda och beprövade alternativ:

Skandinavisk taxi Stine – tel.663 170 781

Taxi N69 Juan – tel.647 551 723 samt taxijuan69@hotmail.com

Skandinavisk taxiservice tel.671 638 184 samt taxi.service@hotmail.com

Nordisk Taxi tel. 622 157 212 samt nordisk.taxi@gmail.com
Hemsida:  http://nordisktaxi.weebly.com
Tillåter djurtransport, möjlighet upp till 8 passagerare.

Hyrbil: Spania Guiden tel.966 882 501
http://www.spanialeiebil.no/
Prisexempel per dag: Fiat 500 19€, Ford Fiesta 17€, Ford Focus 19€
Uppgift från januari 2020

Fråga alltid om hyran inbegriper att hämta och lämna med full tank enligt det svenska systemet eller - som det vanligaste alternativet här - att man får bjuda på den bensin man återlämnar med bilen.


Tips inför avresa till Sverige för resident i Torrevieja: kontrollera utgångsdatumet på ditt intyg från Försäkringskassan om att du har rätt till vård i Sverige!
Utan gällande intyg debiteras du åtskilliga tusen vid ett akut sjukhusbesök.
Är intyget för gammalt är det bara att beställa ett nytt.

sept 2014, uppdat.jan.2020Att ta sig till Alicantes flygplats El Altet med buss 
– ett alternativ till taxi eller den nya expressbussen, om inte dess turer skulle passa för tidpunkten:

Från nuvarande busstationen i Torrevieja på Antonio Machado (eller från någon hållplats utefter linjen Cartagena-Alicante) tar man regionalbussen till Alicante. På busstationen köper man biljett i lucka för 3.05€ för pensionär, 4,50€ för övriga, och inväntar Alicante-bussen för en färd med många hållplatsstopp via N332. Efter ca 65 minuter är man framme vid Alicantes bussterminal och går då tvärs över gatan vid terminalens gavel. Där finns en hållplatsstolpe för stadsbussen C6. Den går var 20. minut, kostar 3,85€ till El Altets flygplats (säg aeropuerto El Altet till föraren för El Altet är en egen ort nära flygplatsen) och tar ca 25-30 minuter till den nya flygterminalen.


SMS 25013
Med hjälp av numret ovan kan man via SMS få veta hur lång väntetiden är just nu på Torreviejas nya sjukhus för såväl brådskande som icke brådskande fall.
Ett alternativ är att gå in på webben via sin dator på adressen http://tiemposurgencias.torrevieja-salud.com/, där det på en karta står antalet väntande och beräknad väntetid i de två köerna.

Detta var bland de senaste initiativen från vårt alerta nya sjukhus i Torrevieja, som under juli och augusti har haft informationsdagar i Habanerascentret. Där kunde man se personer i vita rockar blanda sig med de shoppande för att ge upplysningar om hur man skyddar sig mot värmeslag och melanom,  om vården av för tidigt födda, om olika förlossningsmetoder, om kängurumetoden för spädbarn m.m. Tillströmningen har varit stor och allmänheten har kunnat få blodtrycket mätt och bjudits på färsk frukt tillsammans med råd om hur man bevarar och hanterar mat när det blir riktigt varmt.
Och som alltid i Spanien har man tagit med i planeringen att ordna lekar och trevligheter för barnen.


Hur man blir resident i kommunen

Att vara mantalsskriven i Torrevieja har många fördelar vad gäller olika former av hjälp eller tillträde till olika tjänster inom kommunen. För detta krävs att man är bosatt här, dvs bor minst 183 dagar per år här.

På knappt två decennier har Torrevieja femfaldigat invånartalet. Det började år 1999 med ökning om ca 10.000 personer årligen – från 42.278 till i år 2014 hela 107.492 stadsbor.

Staden har varit attraktiv för medborgare från norra Europa på grund av sitt sköna klimat och under byggboomen flyttade många spanjorer till saltstaden för att finna arbete.Fördelar med residencia – kvittot på residencia kallas padrón.
Kunna få busskort, bibliotekskort, pensionärskort hos Ocio, Renfe m.fl.
Rabatterat pris vid kommunala skolor
Ekonomiskt stöd vid giftermål
Ekonomiskt stöd till pensionärer och behövande
Stipendier för universitetsstudier
Dagisplats
Färdtjänst för handikappade

Hur gör man?
För spanjorer räcker det att visa upp ett hyreskontrakt eller lagfart på fastighet tillsammans med legitimation.
För residenta utlänningar krävs - utöver att de styrker att de bor i Torrevieja - giltig residencia samt legitimation i form av pass, ”grönt kort” eller DNI.

Vart går man?
Till calle Unión Musical Torrevejense nr 22
Öppet: kl.8-14.30 – hämta nummerlapp vid ingången.
Kostnad: gratis
Nu kan du ordna allt vad gäller SIP-kort i Torrevieja!
För residenta med utgånget SIP-kort förnyas det vid vårdcentralens disk direkt vid exempelvis tidsbeställning.
Uppdat. nov 2014


En pensionärsförmån att ta vara på:
Centro Muncipal de Ocio
, glashuset med snedtaket bakom Carrefour/Habaneras, även kallat macrodiskoteket tercera edad, är avsett för stadens pensionärer och erbjuder en rad verksamheter som exempelvis diskotek på kvällarna efter kl.18 och danskurser m.m. på dagtid. Öppet-tiderna är från 10 till 22. Där finns också lunchservering till billigt pris.

För att få tillträde måste man ansöka om ett kort, vilket sker genom att man till receptionen lämnar in ett exemplar av padrón (hämtas ut på kommunens expedition Unión Musical nr 22 och kräver att man är resident), ett foto av storlek körkorts/passfoto och ett bevis på att man är pensionär, exempelvis genom en kopia av SIP-kortet eller liknande. På stående fot får man då en kopia av sin ansökan, som gäller som kortet tills detta är färdigt om 2-3 månader.


 

Nordiska språk på apoteket
Vill du kunna resonera på apoteket om dina mediciner på nordiskt språk så finns det i alla fall ett apotek, som klarar det. Det ligger söder om centrum utefter kustgatan Gregorio Marañon ett par kvarter efter passagen av Saltparken. Mirja Valkonen talar både finska och svenska och är därmed också lätt att tala med för norrmän och danskar. Hon är där måndag-fredag kl.9 – 14.30, 16.30-20, på lördagar kl.9-14. Apoteket ligger i hörnet av Gregorio Marañon och Calle Guardamar.

november 2010


Det kom ett brev

till alla hushåll från Agamed, vårt vattenverk i Torrevieja, med bilagd faktura. Denna visade sig vara ett erbjudande om en försäkring för vattenskada, förmedlad av Agamed.
Företaget heter Aguasegur och erbjuder för en årlig premie om 45 euro ersättning om ett rör skulle gå sönder mellan gatan och anslutningen vid husväggen samt en tilläggsförsäkring, 12 euro om året, för kostnaden för det vatten som skulle hinna rinna bort vid ett rörledningsbrott. Det påpekas hur dyrt det blir att dra in en grävskopa på tomten bland träd, murar och rabatter och hur lång tid det tar innan man får stopp på vattenförlusten.

Man tar sig en funderare. Hur rimligt är det att ett rör går sönder utan att man kör ett spett eller grävskopa genom det? I Sverige med sitt sura regn håller rören i 50-60 år. Och skulle ett rör brista av okänd anledning – en trädrot har lyckats tränga in i det, ett litet jordskalv har skapat en sättning eller något annat mindre sannolikt – så kan alltid försäkringsbolaget bemöta ens krav på ersättning med argumentet att ”skadan uppkom på grund av bristande underhåll” och därmed avvisa det.

Nästa tanke: hur ser röranslutningen ut till huset? Var finns avstängningen?

Tittar man innanför den lilla grå plåtluckan invid trottoaren syns bara mätaren vid T-kopplingen in till tomten. Ingen avstängning vare sig före eller efter eller in till huset, bara en först där röret nått in i huset. Den aktuella kranen sitter djupt under ett lock en bit bort i gatan, är inte så lätt att komma åt och kräver särskilt verktyg.
Åtminstone ett enkelt vred där röret lämnar mätaren och leder in till fastigheten skulle kännas som en förebyggande och bättre lösning än en försäkring, som kanske inte gäller när det kommer till kritan.

 
Får sedan en vanlig rörmokare sätta dit det eller måste det ske genom Agamed blir nästa fråga att reda ut.

Till sist ett rörmokartips: stäng inte av vatten tvärt – det skapar en tryckchock som frestar på rören. Med gammaldags kranar man vrider många varv för att stänga fanns inte det problemet men med de nya spakmodellerna eller med ”vinkelvred” är det lätt hänt.

november 2010

Buss till Zenia Boulevard
Det är möjligt att ta sig till köpcentret Zenia Boulevard i Orihuela Costa med denna kommuns röda busslinje nr 2! Denna utgår från Torreviejas nya allmänna sjukhus i Los Balcones, dit stadsbussarna D och E går. För tidtabell se här.
februari 2017


Spansk konsumentombudsman
Konsumentombudskontoret, som tidigare var inrymt i La Matas rådhusfilial, har nu flyttat till La Plasa i Torreviejas centrum. Borgmästaren hoppas att på så vis få fler att kunna tillvarata sina rättigheter som konsument vad gäller såväl klagomål över inköp som utökad konsumentinformation. Här finns en à två anställda, allt efter behov, kl.8-14 måndag-fredag.

När kontoret tidigare låg i La Mata, vände sig istället centrumborna till PROP-kontoret, som fick fler konsumentärenden än det avsedda kontoret i La Mata.

omic.jpg

Det exakta namnet är Oficina Municipal de Información al Consumidor, förkortat OMIC, den exakta adressen hörnet av La Plasa (saluhallen) och Joaquín Chapaprieta vid Plaza Isabel II.
Varje ort med minst 50.000 invånare är enligt lag skyldig att ha ett konsumentombudskontor.
januari 2016


Nya EU-regler om arvDen 17 augusti 2015 trädde en ny arvsprincip i kraft för EU-medborgare. Hädanefter gäller domicilprincipen istället för som tidigare nationalitetsprincipen. Det betyder att det lands arvsregler gäller där arvlåtaren hade sin hemvist vid dödsfallet. Med hemvist menas där man ”var skriven” = mantalsskriven= skattskriven= innehade residencia. Således gäller den nya EU-regeln endast de residenta svenska och finska av nordborna i Torrevieja (med förhandlat undantag för danskarna; norrmännen och islänningarna står utanför EU).

Nytt testamente
Om man som resident vill att den gamla nationella arvsordningen skall gälla ordnas detta enkelt genom ett testamente. Har man redan ett tidigare testamente, måste det förnyas med en införd passus om att nationalitetsprincipen skall gälla. I annat fall gäller spanska arvsregler.

Mer finns att läsa på följande webbsidor:
www://e-justice.europa.eu/content_successions-166-sv.do
En färsk sida med blanketter, som kan laddas ner.

http://www.sydkusten.es/engine.php?articleId=20169%A7ionId=71
Denna sida är ett år gammal men ger en fylligare belysning.

Observera att den nya förordningen endast gäller arvsordningen, inte arvsskatten. Är man resident och därmed skattskyldig i Spanien, gäller naturligtvis spansk arvsskattelagstiftning. Denna skiljer sig från region till region men är hittills inte särskilt hård i Valencia-autonomen.
augusti 2015


Nya taxitariffer från år 2015

Normaltaxa dagtid kl.6.00 – 22.00:

Framkörning
Per km i staden
Väntetid per timme
Minimipris

  3,36€
  1,02€
16,60€
  3,50€


Specialtaxa
lördagar, söndagar och helgdagar kl.22.00 – 6.00, dessutom 5 januari, 13-14 augusti, 24,25 och 31 december:

Framkörning
Per km i staden
Väntetid per timme
Minimipris

  4,73€
  1,29€
19,73€
  4,37€


                  


dec 2014Tjuvarnas senaste trick
är att scanna din fjärrkontrollkod när du låser bilen.
När du är utom synhåll, öppnar de bilen och länsar den snabbt på allt av värde.


Läs följande berättelse om hur det går till:

Jag låste min bil med fjärrkontrollen och gav mig iväg men jag hann höra ljudet av att dörren låstes upp igen. Jag återvände och låste igen med samma resultat, så också en tredje gång. Så snart jag gick iväg, hörde jag att låset gick upp.

Naturligtvis blev jag orolig och såg mig omkring. Jag upptäckte två män, som satt i en bil på parkeringen intill butiken på macken. De iakttog mig uppmärksamt och det var inget tvivel om att de på något vis var inblandade i den egendomliga situationen.

Snabbt avstod jag från mitt ärende, hoppade in i bilen och for iväg till polisen och berättade vad som hänt. Där fick jag förklaringen att tjuvarna använder ett effektivt system för att enkelt öppna låsta bilar.

Två veckor senare fick jag höra om en annan liknande händelse. En bilist på resa hade svängt in på parkeringen vid en rastplats för att gå på toaletten. När han kom tillbaka 4-5 minuter senare hade någon öppnat bilen och tagit hans mobil, den bärbara datorn, gps-en och en resväska – således allt av värde.

Han fick hjälp att genast ringa till polisen och eftersom det inte fanns några tecken på våld för att ta sig in i bilen, slöt man sig till att han råkat ut för den nya tjuvtaktiken.

Tjuvarna sitter således 10-15 meter bort och inväntar ett offer för att med en scanner fånga upp koden vid låsning med fjärrkontrollen.


Polisens råd är att låsa bilen manuellt med nyckeln efter att ha tryckt ner säkerhetsknappen på bilens insida. Då skickas ingen radiosignal från fjärrkontrollen, som ögonblickligen skulle kunna kopieras av en scanner.
nov 2014


Nytt medborgarkontor invigt i Torrevieja
Dess exakta titel är Documentación y Extranjería del Cuerpo Nacional de Policía, vilket betyder spanska rikspolisens enhet för dokumentation och utlänningsärenden.
Här kan spanska medborgare ordna med DNI och pass och de residenta utlänningarna just bl.a.residenciaärenden. Har man ett utgånget residenciakort kan man nu få ett permanent residenciadokument, som alltså inte behöver förnyas framdeles.


oficina 1.jpg

Adressen  är calle Arquitecto Larramendi  nr 3 i ett hörn mot Avenida Habaneras och kontoret är öppet måndag - fredag kl.9.30 – 14, tel. 966 928 636. På detta nummer får man beställa tid för sitt ärendes behandling. Gäller det residenciaförnyelse skall man i förväg betala in en avgift om 10,50€ och ta med sig kvittot och passet till mötet.

sept 2014


Här hittar du det bästa bensinpriset
inom din ort:


http://gas.encooche.com/

Man går in på sidan och fyller i stad eller stadsdel samt bränsletyp och får veta vilken tapp som har lägsta pris just då. Det växlar faktiskt från vecka till vecka!

Det går t.o.m. att prenumerera på tjänsten och varje vecka få veta var man tankar till bästa pris!


mars 2012


Dags att förnya förra årets busskort, Tarjeta Ciudadano.
Årskortet med vilket man färdas gratis på stadens busslinjer, måste förnyas av dem som skaffat det för 7 euro inför förra höstsäsongen.

Förnyelsen är dock gratis och kan göras hos Agencia de Desarollo Local på Avenida Habaneras nr 20 (hörnet mot calle Radio Murcia),
tel. 966 708 846

ADL.jpg

Kortet gäller även för CMO, för inträde till museibåtarna i hamnen m.m.
Man går dit och får en kupong med datum och klockslag för uppgraderingen av sitt kort.
Öppettider: kl.9 - 14 måndag-fredag.

Redan under år 2012 hade 8000 i kommunen inskrivna köpt årskortet.
sept 2014

Nyansökan om medborgarkort
Det tidigare frikortet till stadens bussar ersattes fr.o.m. torsdag 1 september 2011 av det nya ”medborgarkortet”, Tarjeta del Ciudadano. Med detta kan man för en inträdesavgift på nu endast 7 euro åka buss hur mycket som helst inom Torrevieja.

Den strålande idén med ett gratiskort för sina stadsbusslinjer, som Torrevieja varit tämligen ensamt om, har nu p g a omfattande missbruk måst avgiftsbeläggas. Det har alltid gällt för stadens invånare men har tydligen även använts, utlånat, stulet eller förfalskat, av några hundratusen tillresande – något som alls inte ingått i bussbolaget Costa Azuls kalkyl vid avtalet med kommunen.

Ett nytt tarjeta del ciudadano kan beställas i
Agencia de Desarollo Local på Avenida Habaneras nr 20, tel. 966 708 846
.
Vid ett första besök där mellan kl.9 och 14 får man en tidslapp för att återkomma för själva korttillverkningen.


Liksom tidigare krävs att man redan är registrerad i Torrevieja med padrón. Bäst är att skaffa färskt padrón (giltighetstiden är tre månader) hos kontoret på Unión Musical nr 22!


Vid besöket skall man således utöver padrón ha med sig pass eller motsvarande legitimation, varav framgår DNI eller NIE, samt ett bankkvitto i original att man redan betalat in 7 euro till kommunens konto för ändamålet hos Banco Mare Nostrum, calle Ramón Gallud, nummer 2. Kontonummer: ES83-0487-91-2081000017

Om man betalt via internet, duger en utskrift av bankbetalningen som kvitto.För den som är resident är det enkelt: endast residencian behöver medföras förutom bankkvittot.tarjeta ciudadano-1.jpg


Det nya kortet kommer framdeles att gälla även för tillträde till Centro Municipal de Ocio (CMO eller Macrodiscoteca) och till stadens muséer.

De influtna medlen skall utöver att täcka kostnaden för kortframställningen användas till att förbättra busstrafiken sägs det. Man kan bara hoppas att detta skall inbegripa att hålla tidtabellerna, vilket är helt avgörande för att uppfylla kortets yttersta mål att minska biltrafiken i staden.

Kortet kommer fortfarande att vara gratis för stadens inskrivna i Tercera Edad, pensionärshemmen, men det belastar ett annat konto.

Som jämförelse kan nämnas att en bussbiljett inom Torrevieja kostar 1,35 euro.
september 2013, uppdat. sept 2014


Livsfarlig badning - en överlevandes skildring av ett dödshot - läs mer här


Viktigt meddelande från Iberdrola

Iberdrola, vår vanligaste elleverantör, har skickat ut ett meddelande att man kommer att ”skönstaxeras” för 20.000 W istället för de exempelvis avtalade 5.500 W om man inte inom 20 dagar låter montera in en liten låda med begränsare av uttaget, en s.k. ICP (interruptor de control de potencia). Något som är snabbt gjort av en elektriker till en kostnad om 40 euro för både låda och installation. Viktigt också att meddela tillbaka till Iberdrola att det är gjort, så att de kan komma och plombera lådan. Enklast är att låta Iberdrola göra det hela!
april 2011


Askmolnet är borta för den här
gången

men flygradarsidan kan ändå vara intressant:
Slå in http://www.flightradar24.com/ och se flygplanens rörelser. Om man klickar på ett flygplan, får man se dess beteckning och detaljerna om dess rutt i realtid. Men observera - beteckningen är inte alltid densamma som flightnumret på en aktuell biljett utan i så fall får man spåra själv med hjälp av avgångs- och landningstider resp. -orter.

Väljer man uppe till höger i en menyrad satellite, kan man se formationerna såväl till lands som i havsdjupen över hela jorden.

Motsvarande finns också för fartyg på adressen http://www.marinetraffic.com/ais/
Här finns en större tidsfördröjning till uppåt en timme.

AIS innebär det internationella transpondersystemet, som har sitt ursprung i den svenska uppfinnaren Håkan Lans uppfinning (http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A5kan_Lans)Hur du kan fördärva kapet för den som stulit din mobil:

När någon har stulit din mobil vet du att det är näst intill omöjligt att få tillbaka den. Tjuvarna säljer den omedelbart. Upplevelsen är mycket obehaglig men operatören ersätter snabbt chipet därför att denne har inget intresse av vem som blivit bestulen eller inte utan bara av förbrukningen.

Men det finns något mycket intressant som du borde få veta och det är ett sätt att strula till det för tjuven om du någon gång skulle få mobilen stulen.

Alla GSM-mobiler, dvs alla som har chip, har ett unikt registreringsnummer som ingen annan telefon i hela världen har, nämligen IMEI-numret. Operatörerna – movistar, vodafone etc – har normalt inte registrerat detta nummer. Endast ägarna av mobilerna har tillgång till det.
För att få tag i det gör så här: markera *#06# - alltså stjärna-fyrkant-0-6-fyrkant. Det är allt, tryck inte på någon knapp. Nu framträder IMEI-koden på displayen. Skriv upp den och förvara den på ett säkert ställe.

Förlorar du telefonen genom stöld är det bara att ringa operatören och lämna koden. Mobilen blockeras totalt och även om tjuven byter SIM-kort eller chip kan telefonen inte sättas igång.

Visserligen får du inte tillbaka din telefon men kan vara säker på att den som tagit den aldrig kommer att kunna använda den.
Om alla gjorde som ovan skulle stölderna minska betydligt och framförallt bli meningslösa för att småningom upphöra.


Tips för nödsituationer

ICE (In Case of Emergency) är en kampanj som går ut på att man i mobiltelefonens nummerregister skall lägga in information om personer, som kan kontaktas om man skulle råka ut för en allvarlig sjukdom eller olycka.
I Spanien kallas motsvarande kampanj Aa (= avisar a, meddela till).
Man anger i registret var och en av dessa personer med förkortningen Aa resp.ICE, följd av namn och telefonnummer.

Då är man garderad i både Spanien och annorstädes om det skulle hända en något. En finess med Aa framför ett namn är att det kommer att stå först i telefonregistret.

Vid svåra olyckor och andra händelser, där man inte själv förmår ge upplysningar, kan polis och sjukvårdare då använda ens mobiltelefon för identifikation och snabbt se vilka nummer som skall ringas för att få kontakt med anhöriga. På så sätt går det också snabbare att få kännedom om medicinering eller andra viktiga fakta.

Skriv in Aa och ICE i din telefon NU!